سرویس خبری ایران من: در بحبوحه تنشهای فزاینده در خاورمیانه و در پی حملات اسرائیل به غزه، لبنان و سوریه، دکتر علی لاریجانی، مشاور ارشد رهبر انقلاب و جمهوری اسلامی ایران، در مصاحبهای اختصاصی با شبکه المیادین به تشریح مواضع ایران و تحلیل شرایط منطقه پرداخت. این گفتگو که در شرایط امنیتی خاص و در میان تهدیدهای مستمر حملات هوایی اسرائیل انجام شد، به موضوعات مهمی همچون پیام رهبر انقلاب به رؤسای سوریه و لبنان، موضع ایران در قبال مذاکرات آتشبس، و چشمانداز تحولات منطقه پرداخت.
مصاحبه در شرایطی انجام شد که پهپادهای اسرائیلی در آسمان بیروت در حال پرواز بودند و تهدید حملات هوایی وجود داشت. با این حال، لاریجانی با اطمینان از موضع قدرت سخن گفت و ضمن تأکید بر حمایت ایران از محور مقاومت، ادعاهای نتانیاهو مبنی بر تغییر خاورمیانه را رؤیاپردازی خواند. او همچنین با اشاره به تجربه حمله سال ۲۰۰۶ به لبنان، بر شکست طرحهای آمریکا و اسرائیل در منطقه تأکید کرد.
این مصاحبه که حاوی پیامهای مهم سیاسی و دیپلماتیک است، نشاندهنده موضع قاطع ایران در حمایت از مقاومت و در عین حال احترام به استقلال تصمیمگیری متحدانش در منطقه است. لاریجانی در این گفتگو تصویری روشن از راهبرد ایران در قبال تحولات منطقه و نگاه این کشور به آینده درگیریهای جاری ارائه میدهد.
متن کامل مصاحبه دکتر علی لاریجانی با شبکه المیادین:
مجری: آقای دکتر لاریجانی اصرار داشتند که این گفتگو در فضای باز انجام شود، اما به دلایل فنی و تکنیکی ما این درخواست را نپذیرفتیم. چرا اصرار داشتید که مصاحبه در فضای باز و خارج از ساختمان انجام شود؟
لاریجانی: برخی از وضعیت لبنان بسیار منفی صحبت میکنند و رسانههایی هستند که عمداً طوری صحبت میکنند که گویی زندگی در اینجا متوقف شده است. اما وقتی به اینجا رسیدیم، دیدیم که مردم در بسیاری از مناطق زندگی نسبتاً عادی دارند. میخواستیم با حضور در اینجا و دیدار با شما در خارج از ساختمان به جهان نشان دهیم که زندگی در اینجا متوقف نشده است.
البته مشکلات زیادی در اثر جنگ وجود دارد، از جمله مشکلات اقتصادی، اما باید از اراده و صبری که در مردم لبنان دیدیم تقدیر کنیم. این مردم لبنان مردمی مبارز هستند و این چیزی است که ما از دیرباز درباره لبنان و مردمش میدانیم و این نشاندهنده پایبندی لبنانیها به سرزمین و ریشههایشان است.
مجری: دکتر لاریجانی، حملات هوایی بسیار شدید است. همین چند دقیقه پیش هشدار حملات نزدیک به اینجا را دادند و پهپاد اسرائیلی مدام در آسمان در ارتفاع پایین در حال پرواز است. فکر نمیکنید حتی مکان سرپوشیده هم برای شما خطرناک است؟
لاریجانی: ما این را میدانیم و میدانیم که دشمن صهیونیستی خبرنگاران را هدف قرار داده و این نشان از پلیدی آنهاست. با وجود اینکه دفتر المیادین را تخریب کردند، اما این مانع از ادامه فعالیت رسانهای شما نشد. مقاومت در همه اشکالش علیرغم وحشیگری اسرائیل ادامه دارد.
مجری: دکتر لاریجانی، وقتی دیروز این سفر را از دمشق آغاز کردید، آنجا هم مورد حمله قرار گرفت. دو حمله پی در پی در زمان حضور شما در دمشق. این تشدید تنش – که البته اولین حملات نبود اما شدت حملات دیروز به دمشق چشمگیر بود – آیا فکر میکنید اسرائیلیها میخواهند به شما پیامی بدهند؟
لاریجانی: اگر اسرائیل میخواهد با حمله به دمشق در زمان حضور ما پیامی بدهد، ما به آنها میگوییم این روش پیامرسانی، کاری بزدلانه است. کشورها اینگونه با هدف قرار دادن مناطق مسکونی پیام نمیفرستند. آنها شهامت ندارند و نبردهایی که مقاومت در جنوب لبنان با صهیونیستها دارد، نشاندهنده شکستهای آنهاست و اینکه در ارسال تهدید یا موارد مشابه عاقلانه عمل نمیکنند.
مثلاً چه پیامهایی میخواهند با هدف قرار دادن ساختمانها و مناطق مسکونی بدهند؟ مناطقی که شهروندان و خانوادههای غیرنظامی در سوریه و دمشق در آن به شهادت رسیدند.
مجری: دکتر لاریجانی، منابع ما گفتند که شما پیام بسیار مهمی برای رئیس جمهور سوریه بشار اسد و همچنین لبنان دارید. این پیامی که باعث شد دکتر علی لاریجانی به هر دو کشور سفر کند چیست؟
لاریجانی: بله همانطور که فرمودید ما پیامی برای رئیس جمهور سوریه بشار اسد و رئیس نبیه بری در لبنان داشتیم و به آنها تحویل دادیم، اما پاسخ به این موضوع را به خودشان واگذار میکنم. آنها قطعاً نیاز دارند آن را مطالعه کنند و محتوایش را بررسی کنند.
مجری: یعنی این پیامها آنقدر مهم هستند که نیاز به بررسی قبل از پاسخ دارند؟
لاریجانی: نه، این به دلیل حساسیت یا محرمانه بودن آن نیست، اما ما به تصمیم و نظرات دیگران احترام میگذاریم. اگر آنها بخواهند محتوای آن را افشا کنند، این به خودشان مربوط است. اما به شما میگویم که این پیامها حول محور حمایت از مردم و مقاومت است.
مجری: من کنجکاو یا خیالپرداز نیستم که درباره محتوای این پیامها بپرسم، اما در چه جهتی است؟ شاید بپرسیم وقتی این پیامها برای سوریه و لبنان است، جهتگیری سیاسی آن چیست؟
لاریجانی: این از اصول دیپلماتیک در روابط با کشورهاست که به نظرات افرادی که پیامها را به آنها رساندهایم احترام بگذاریم. اما هدف اصلی این پیامها، حمایت از مقاومت و مردم لبنان و سوریه است.
مجری: آیا این پیامها مستقیماً از آیتالله خامنهای است یا از دولت ایران؟
لاریجانی: پیامها مستقیماً از رهبر انقلاب و جمهوری است.
مجری: خوب آقای لاریجانی، همچنین در مورد این پیام، رسانههای اسرائیلی عبری و برخی رسانههای غیر عبری اما متحد با آنها گفتند که رئیس جمهور سوریه بشار اسد با پیامی که شما به دمشق آوردید موافقت نکرد. آیا این حرف درست است و رئیس جمهور اسد چگونه این پیام را دریافت کرد؟
لاریجانی: چه کسی این را گفته است؟
مجری: رسانههای اسرائیلی و رسانههای طرفدار اسرائیل در منطقه ما این را میگویند.
لاریجانی: چرا شما حرف این صهیونیستها را نقل میکنید؟ روابط ما با کشورهای محور مقاومت روشن و شفاف است و چنین چیزی در روابط ما وجود ندارد.
مجری: یعنی این حرف کاملاً نادرست است؟
لاریجانی: کاملاً.
مجری: در رابطه با لبنان، دکتر لاریجانی، اوضاع لبنان را در شرایط جنگی چگونه دیدید؟
لاریجانی: معتقدم مسئولان لبنانی همراه با مقاومت و مردم، روحیه همکاری و تلاش برای حل مشکلات لبنان را دارند و این در این شرایط امری مثبت است. ما شاهد بودیم و دیدیم که چگونه این مشکلات را پیگیری میکنند و برای حل آنها در این زمان تلاش میکنند.
مجری: دکتر، چند لحظه پیش در کنفرانس مطبوعاتی که من پیگیر آن بودم، وقتی خبرنگاران از شما پرسیدند، گفتید که هر تصمیمی که دولت لبنان و مقاومت در لبنان بگیرند، ایران از آن حمایت خواهد کرد. آیا این به این معناست که ایران به هیچ وجه در مذاکرات آتشبس بین لبنان و اسرائیل، حتی از باب مشورت یا ارائه توصیه، دخالت نمیکند؟
لاریجانی: فکر میکنم مقاومت، مقاومتی بالغ و با تفکری پخته است و نیازی به نصیحت از هیچکس ندارد، بلکه آنها هستند که نصیحت میکنند. اما این سؤال نشاندهنده جهتگیری سیاسی پرسشکننده بود، به همین دلیل ما گفتیم از هر تصمیمی که مقاومت بگیرد حمایت خواهیم کرد.
مجری: بله. خب دکتر، در جریان دیدارهای امروز در لبنان، آیا پیشنویس سندی که سفیر آمریکا دیروز به لبنانیها تحویل داد را به شما نشان دادند؟
لاریجانی: بله، ما از این پیشنویس مطلع شدیم.
مجری: نظر شما درباره آن چیست؟
لاریجانی: نکات مثبتی در آن وجود دارد و نکاتی هم هست که نیاز به بحث و بررسی بیشتر دارد. در برخی موارد میتوان در آینده به راهحل رسید، البته اگر واشنگتن و اسرائیل سعی نکنند با آن بازی کنند و از آن سوءاستفاده کنند. قطعاً نکات مثبتی وجود دارد اما نکات مبهمی هم هست که نیاز به شفافسازی دارد.
مجری: شخصاً پس از مطالعه این بندها و این سند، نسبت به توقف جنگ خوشبین هستید یا بدبین؟
لاریجانی: من نمیخواهم درباره مسائلی مثل آتشبس و سایر نکات نظر شخصی بدهم، چون این موضوعات به دولت و مردم لبنان مربوط میشود. اما میگویم که برخی نکات باید روشن شود، و ما اینجا در جایگاه انتقاد یا بررسی این نکات نیستیم چون این امر به دولت لبنان برمیگردد، اما میگویم که میتوان روی آن کار کرد.
مجری: بله، خب دکتر شما اکنون در لبنان حضور دارید، رسانههای اسرائیلی به این سفر واکنش نشان دادند و من ناچارم آنچه رسانههای اسرائیلی درباره سفر شما به بیروت میگویند را بازگو کنم. شبکه عبری به نقل از مقامات دیپلماتیک غربی چند لحظه پیش در پی سفر شما به بیروت گفت که تهران نقش مهمی در تصمیم حزبالله درباره توافق آتشبس دارد. به این اظهارات چه پاسخی میدهید؟
لاریجانی: من این موضوع را روشن کردم. حزبالله حزبی عاقل و منطقی است و رهبران خردمند و از نظر سیاسی پختهای دارد و ما به آنها و تصمیماتشان اعتماد داریم. آنچه صهیونیستها میگویند جنبه تبلیغاتی دارد، اما آگاهی رهبران مقاومت برای ما کاملاً قابل اعتماد است.
مجری: توافقی که درباره آن بحث میشود، آیا مقاومت در لبنان و محیط و جایگاه و حقوقش را حفظ میکند؟ یعنی آیا این توافق تضمین میکند که با گذشت زمان یا به واسطه این توافق به مقاومت آسیبی نرسد؟ آیا میتوان این را تضمین کرد؟
لاریجانی: حفظ مردم لبنان و امنیت این مردم و مقاومتشان در ذهن و قلب ماست، و طرفهای دیگر باید به وظایف خود در حفظ امنیت و آرامش این مردم عمل کنند و برای حفظ منافع مردم لبنان تلاش کنند. من دعوت میکنم که از بازی با کاغذها و قلمها و امتیازگیری خارج شویم.
مجری: خب، دکتر با توجه به این جنگ فعلی، این تجاوز کنونی به لبنان و سوریه، عراق، و طبیعتاً فلسطین در غزه و کرانه باختری، نتانیاهو میگوید که ما به سمت تغییر خاورمیانه پیش میرویم. شما در ایران چگونه به این جنگ نگاه میکنید؟ آیا این جنگ میتواند تغییر اساسی در موازنه قدرت منطقه ایجاد کند؟
لاریجانی: در ایران ضربالمثلی هست که میگوید: رویاپردازی عیب نیست، پس بگذار رویاپردازی کنند. چند سال پیش و در تجاوز سال ۲۰۰۶، کاندولیزا رایس تلاش کرد چهره خاورمیانه را تغییر دهد، اما الآن او کجاست و چه کرد؟ و حالا نتانیاهو رویاپردازی میکند، بگذار رویا ببیند. اما با کدام قدرت میخواهد این رویا را محقق کند؟ هر چه دارد از آمریکاست و بخش زیادی از قدرتش را استفاده کرده است. تا الآن چه به دست آورده است؟
مجری: قدرت آمریکا قدرت کمی نیست دکتر لاریجانی، و الآن در اسرائیل احساس سرخوشی میکنند. ما هر روز پیگیر هستیم، در استودیوها و کنفرانسهای خبری و اظهارات سیاسی میگویند: ما الآن در کاخ سفید دولت رویایی داریم که همه خواستههای ما را برآورده خواهد کرد. الحاق کرانه باختری، اشغال غزه، تضعیف حزبالله، و شاید حتی ایران.
لاریجانی: بگذار توهم داشته باشند، اما آیا میتوانند آن را محقق کنند؟ چگونه؟ با چه وسیلهای میخواهند این رویاها را محقق کنند؟ خود آمریکاییها بارها درباره برخی رویاها صحبت کردند و تهدیدهای زیادی کردند و برنامههای زیادی داشتند، اما تا الآن چه کردهاند؟ نتانیاهو با تکیه بر آمریکاییها میگوید رویاهایش محقق خواهد شد، اما او هیچ است. مثل ضربالمثل ایرانی است که میگوید: میخواهد با جهیزیه دیگری عروسی کند.
در عربی هم ضربالمثل مشابهی هست اما الآن آن را نمیگویم.
مجری: دکتر، یعنی شما به پیروزی اطمینان دارید؟ من میتوانم از این صحبتها و این تحلیل برداشت کنم که شما به نتایج اطمینان دارید؟
لاریجانی: البته ما به پیروزی اطمینان داریم. این صحنهای که میبینیم ظاهر و باطنی دارد. ظاهرش این ویرانی است که میبینیم، اما من همیشه از مردم غزه که پنجاه هزار نفرشان شهید شدهاند میپرسم، اینها چه احساسی دارند؟ میبینیم که هر کدام از آنها به یک بمب اتم تبدیل شدهاند. این جنگ و این نسلکشی، افرادی مقاوم و مصمم خلق کرده است.
دیدیم اسرائیل چه کرد و دیدیم یحیی السنوار چگونه با آنها مقابله کرد. اکنون در غزه هزاران السنوار وجود دارد. وقتی اسرائیل بسیاری از بستگان یک غزهای را میکشد، این انسان زندگی عادی نخواهد داشت، بلکه به دنبال انتقام خواهد بود. هرگز آرام نخواهد گرفت یا نرم نخواهد شد.
ظاهر قضیه کشتار و ویرانی است، اما باطن آن این است که هر چه فشار کشتار و بمباران بیشتر میشود، پایبندی او به سرزمینش بیشتر و مقاومتش قویتر میشود. این مردم قوی و صبور هستند، و انسان صبور و مقاوم به ظاهر امور نگاه نمیکند بلکه به باطن آن مینگرد. ما اینجا در لبنان مردم و مقاومتی را میبینیم که نشان دادهاند چقدر منطقی هستند و درک و آگاهی بالایی از مسائل دارند.