سرویس خبری ایران من: در پی صدور قطعنامه جدید شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه ایران، ابعاد مختلف این اقدام و پیامدهای آن مورد توجه کارشناسان و تحلیلگران قرار گرفته است. محمدجواد جمالی نوبندگانی، عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، با تحلیل رویکرد سیاسی آژانس در قبال ایران، به بررسی اهداف پنهان این قطعنامه و نقش کشورهای غربی و رژیم صهیونیستی در صدور آن پرداخته است. این تحلیل در شرایطی ارائه میشود که تحریمهای هستهای علیه ایران در مهرماه سال آینده به پایان میرسد و غرب به دنبال راهکارهایی برای تداوم فشار بر ایران است.
رویکرد سیاسی آژانس در قبال ایران
یک عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: در چند دهه اخیر رویکرد آژانس بین المللی انرژی اتمی در خصوص ایران فنی نبوده، بلکه یکسری اقدامات سیاسی مبتنی بر فشار کشورهای غربی به ویژه آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه ایران را دنبال کرده است.
محمدجواد جمالی نوبندگانی در گفت وگو با ایسنا، با اشاه به قطعنامه سیاسی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی علیه ایران، بیان کرد: متاسفانه در چند دهه اخیر شاهد هستیم که اقدامات آژانس بین المللی انرژی اتمی در خصوص جمهوری اسلامی ایران، اقدامات فنی نبوده، بلکه یکسری اقدامات سیاسی مبتنی بر فشار کشورهای غربی به ویژه آمریکا و رژیم صهیونیستی بوده است. مضاعف بر اینکه اقدامات آژانس دارای معیارهای چندگانه است.
تجربه برجام و حسن نیت ایران
وی اظهار کرد: اکنون کشورهایی در خاورمیانه هستند که به بمب اتمی دست پیدا کرده اند و در همسایگی جمهوری اسلامی ایران حضور دارند، اما هیچ حساسیتی بر روی این کشورها وجود ندارد. رژیم صهیونیستی که اصلا وارد پیمان نشده و همواره روسای آژانس از پاسخ دادن به این موضوع نیز طفره می روند و هیچ فشاری بر روی این رژیم که اکنون نیز نشان داده در استفاده از هر نوع سلاحی علیه کودکان و زنان ابایی ندارد، وجود ندارد.
نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در معاهده برجام جمهوری اسلامی ایران حسن نیت خود را ثابت کرد و تمام اقداماتی که لازم بود برای اینکه اعتماد جامعه جهانی را جلب کنیم، انجام دادیم. ایران غنی سازی خود را از ۲۰ درصد به ۳/۶۴ درصد کاهش داد. فردو را صرفا پژوهشی کردیم و فعالیت نیروگاه آب سنگین اراک خود را متوقف کردیم. برای اینکه در مقابل این اقدامات به یکسری اهداف سیاسی و اقتصادی دست پیدا کنیم که متاسفانه هیچ کدام از آنها محقق نشد بلکه غربی ها هیچ اقدامی نکردند و آمریکایی ها نیز تحریم های ثانویه خود را افزایش دادند. اروپاییها نیز در یک بی عملی گرفتار شدند و در نهایت ترامپ نیز از برجام خارج شد.
اهداف پنهان قطعنامه اخیر
وی تاکید کرد: به نظر میرسد در این مقطع کنونی پالس مثبت دولت ایران منجر به سوءتفاهم هایی برای این ها شد. مدت ها بود که آقای گروسی قصد سفر به ایران را داشت اما نمی توانست. در این دولت اجازه دادند تا وارد ایران شود. حتی به فردو و جاهای دیگری رفت. وزارت خارجه بیانیه نسبتا مناسبی داد و سازمان انرژی اتمی ما نیز همکاری لازم را داشت. متاسفانه همواره در مقابل رویکرد تعاملی ایران با آژانس طرف مقابل تقریبا اقدامات تنبیهی علیه ما به کار برده است.
جمالی اظهار کرد: این قطعنامه که توسط تروئیکای اروپایی ارائه شد قطعا هماهنگ با آمریکا بوده است. با تصویب این قطعنامه به دنبال افزایش فشار بر ایران در شرایطی هستند که بودجه در مجلس در حال بررسی است و از طرف دیگر به دنبال وارد کردن شوکی به جامعه ایران بودند. از سوی دیگر در این قطعنامه تا بهار به ایران فرصت داده شده است. یعنی تا زمانی که دولت ترامپ جا افتاده و می توانند یک اقدام هماهنگ علیه جمهوری اسلامی ایران انجام دهند.
وی افزود: به نظر می رسد غربی ها به دنبال این هستند تا اتمام زمان تحریم هایی که در رابطه با مسائل هسته ای ایران که در مهرماه سال آتی است را به چالش بکشند. برخی معتقدند که این ها به دنبال مکانیسم ماشه نیز هستند. در دوره اول ترامپ اروپایی ها خیلی با ترامپ در این زمینه همکاری نکردند اما امروز به نظر می رسد که رژیم صهیونیستی محور همه این شرارت ها شده است. کشورهایی مانند انگلیس، آلمان، فرانسه و آمریکا کاملا در زمین صهیونیست ها در حال بازی هستند.
جمالی در ادامه خاطرنشان کرد: این فشار نه تنها به جمهوری اسلامی بلکه به محور مقاومت است. بنده این اقدام را در این چارچوب تحلیل می کنم. معتقدم که هر زمان قاطعانه ایستاده و اقدامات قانونی خود را محکم تر انجام دادیم، غربی ها در سیاست های خصمانه خود پیشروی نکردند. جمهوری اسلامی رسما اعلام کرده که اگر مکانیسم ماشه فعال شود ما از NPT خارج خواهیم شد و این حق ما است. یکسری اقدامات دیگر در خصوص افزایش ظرفیت غنی سازی و سانترفیوژها باید انجام شود؛ غربی ها با ماهیت جمهوری اسلامی مشکل دارند.