سرویس خبری ایران من: در شرایطی که کرانه باختری شاهد تنشهای فزاینده است، درگیری میان شهرکنشینان یهودی و نیروهای ارتش رژیم صهیونیستی وارد مرحله جدیدی شده است. حمله اخیر به ژنرال آوی بلوث و سایر فرماندهان ارشد در شهر الخلیل، نشاندهنده عمق شکافهای داخلی و چالشهای پیچیدهای است که مقامات اسرائیلی با آن روبرو هستند.
واکنش نتانیاهو به حمله شهرکنشینان
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی، روز یکشنبه حمله شهرکنشینان یهودی به فرماندهان ارشد نظامی از جمله ژنرال آوی بلوث، فرمانده منطقه مرکزی ارتش در کرانه باختری اشغالی را محکوم کرد.
ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرد که روز جمعه گروهی از شهرکنشینان در شهر الخلیل، بلوث و سایر افسران را تعقیب کرده، مانع خروج آنها شده و به آنها توهین کردند. پنج نفر از عاملان این درگیری دستگیر شدهاند.
دفتر نخستوزیری در بیانیهای اعلام کرد: “هرگونه خشونت علیه افسران و سربازان ارتش باید با تمام قدرت قانون با آن برخورد شود.”برخی از جمعیت حاضر، بلوث را که برای شرکت در یک مراسم مذهبی سالانه به الخلیل رفته بود، “خائن” خطاب کردند.
روز شنبه نیز دهها شهرکنشین که برخی نقاب به چهره داشتند، در نزدیکی شهرک ایتامار در کرانه باختری به سمت نیروهای ارتش و پلیس مرزی سنگ پرتاب کردند.
تشدید خشونتها پس از حمله حماس
از زمان حمله حماس به جنوب اسرائیل در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ که منجر به جنگ اسرائیل علیه حماس در غزه و گسترش درگیریها در جبهههای مختلف شد، خشونتها در کرانه باختری به طور چشمگیری افزایش یافته است.
چالشهای امنیتی و موضعگیریهای مختلف
فلسطینیها بارها هدف حمله شهرکنشینانی قرار گرفتهاند که خواهان الحاق کرانه باختری به اسرائیل هستند. ارتش اسرائیل موظف به حفاظت از فلسطینیهای محلی است، اما بلوث در ماه اوت اذعان کرد که ارتش در محافظت از غیرنظامیان در برابر حمله شهرکنشینان به یک شهر ناکام مانده است.
فلسطینیها میگویند اغلب در برابر شهرکنشینان بیپناه رها میشوند و سربازان اقدام چندانی برای مهار آنها انجام نمیدهند.
برخی گروههای جوانان شهرکنشین، صلاحیت ارتش اسرائیل را در مناطقی که تحت کنترل خود میدانند، نمیپذیرند و به نیروهای اسرائیلی حمله کردهاند.
رهبران شهرکنشینان گفتهاند که خشونت جایی در جنبش آنها ندارد و خواستار پیگرد قانونی متخلفان شدهاند.
وضعیت حقوقی شهرکسازی و مواضع طرفین
اکثر کشورها شهرکسازی یهودی در سرزمینهایی که اسرائیل در جنگ ۱۹۶۷ اشغال کرد را غیرقانونی میدانند. اسرائیل این موضوع را رد میکند و به پیوندهای تاریخی و مذهبی با این سرزمین استناد میکند. فلسطینیها خواهان کرانه باختری به عنوان بخشی از کشور مستقل آینده خود هستند.