سرویس خبری ایران من: محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، در یازدهمین همایش بانکداری نوین به تشریح مهمترین دستاوردها و برنامههای نظام بانکی کشور در عرصه بینالمللی پرداخت. راهاندازی سامانه ACUMER به عنوان جایگزین سوئیفت، توسعه همکاریها با بریکس و برنامهریزی برای گسترش بانکداری باز، از محورهای اصلی سخنان وی بود. فرزین با اشاره به چالشهای ناشی از تحریمها، بر عزم بانک مرکزی برای توسعه تعاملات بینالمللی و ارتقای نظام بانکی با استفاده از فناوریهای نوین تأکید کرد و از برنامههای جدی این نهاد برای استفاده از هوش مصنوعی در بهبود نظارت بانکی خبر داد.
توسعه تعاملات بانکی بینالمللی و راهاندازی سامانه ACUMER
وی که در خصوص تعاملات بانکی ایران با دیگر کشورها سخن می گفت، اظهار داشت: از آنجا که با تحریم روبهرو هستیم بیشترین چالش را در این حوزه داشته ایم اما با تلاش های صورت گرفته موفق شدیم تعاملات خود را حفظ کنیم و باید در ادامه نیز آن را بیشتر کنیم.
فرزین گفت: سامانه ای مرتبط با «ACUMER» (سامانه پیامرسان اتحادیه پایاپای ارزی) طراحی کردیم که این اتحادیه از سال ۱۹۷۴ میلادی در قاره آسیا ایجاد شد، اگرچه فعالیت چندانی نداشت اما در سال های اخیر دبیرخانه این اتحادیه را فعال کردیم تا در مدیریت تحریم از این ابزار حداکثر استفاده را انجام دهیم و با کشورهای هند و پاکستان و سایر اعضا که عضو هستند تعاملات خود را به پیش ببریم.
رئیس کل بانک مرکزی بیانداشت: نخستین کار ما این بود که به جای سوئیفت برای اعضا، یک پیام رسان بانکی جدید با نام «ACUMER» را راه اندازی کردیم که اکنون کار می کند و امکان تبادل کل اطلاعات بانکی را فراهم کرده است. از استانداردهای سوئیفت هم در آن استفاده شده و سوئیفت را کنار گذاشته ایم و این سیستم از ۱۰ مهر ۱۴۰۳ عملیاتی شده و امیدواریم آن را توسعه دهیم.
همکاری با بریکس و اتصال شبکههای بانکی
وی به توسعه همکاری ها در بریکس اشاره کرد و گفت: با نظام مالی غرب و اروپا هم تجارتمان کم شده و روابط بانکی ما نیز کاهش یافته است و به دنبال توسعه روابط با بریکس هستیم.
فرزین ادامهداد: از ابتدای کار بریکس که دبیرخانه در روسیه مستقر بود، در همه جلسات شرکت و تلاش کردیم همکاری خود را با اعضای بریکس گسترش دهیم.
وی اظهار داشت: استراتژی بریکس تا سال ۲۰۲۵ بر چهار محور بنا شده که فرصت را برای ما فراهم می کند تا حداکثر استفاده را ببریم.
فرزین، نخستین محور را افزایش سهم ارزهای محلی در معاملات اعضای بریکس عنوان کرد و گفت: چین و روسیه به این سمت حرکت کرده اند و ایران نیز حرکت های خوبی شروع کرده تا تسویه را با ارزهای بریکس انجام دهد.
رئیسکل بانک مرکزی، تقویت همکاری اعضا در نظام پرداخت را دومین محور برشمرد و گفت: سیستم جدیدی در بریکس برای پرداخت طراحی شده که پلتفرم تسویه برای پرداخت های برون مرزی بوده و در مرحله مقدماتی است. این سیستم در چارچوب ارزهای محلی و پول های دیجیتال بانک مرکزی است و پیام رسان آن نیز مبتی بر دی.ال.تی است که به ما کمک می کند تسویه خود را از این طریق با دیگر کشورها انجام دهیم.
نوآوریهای بانکی و چالشهای پیش رو
فرزین در خصوص «بانکداری باز» هم گفت: این یکی دیگر از اولویت های ما است و به دنبال این هستیم که بانکها چارچوب خوبی برای کار با فین تک ها داشته باشند.
وی در خصوص شبکه پرداخت بانکی هم اظهار داشت: سیستم پرداخت با حساب چندان توسعه نیافته است و در کنار کیف پول دیجیتال و ریال دیجیتال، به دنبال متنوع کردن سیستم های پرداخت هستیم.
رئسکل بانک مرکزی افزود: ما در حوزه نظارت در بانک مرکزی دچار مشکل هستیم و علاوه بر بانک ها، صرافی ها و حوزه های مختلف زیر نظر ما هستند و باید مدل نظارتی مشخصی برای آنها داشته باشیم و هر بانکی استاندارد مشخص خود را داشته باشد.
فرزین بیانداشت: نظارت ما با هوشمندی فاصله دارد و این نقدی است که جامعه نیز به ما دارد که باید اصلاح شود.
وی در خصوص حملات سایبری گفت: در چند سال اخیر حملات زیادی به ما توسط دشمنان انجام شده است؛ هرچند اقداماتی برای مقابله انجام شده اما کافی نیست و حوزه ای است که باید در آن از کارشناسان استفاده کنیم و اعتماد به نظام بانکی را افزایش دهیم.
فرزین در خصوص هوش مصنوعی خاطرنشانکرد: در شورای پول و اعتبار از نخستین روز حضورم مرکزی برای هوش مصنوعی ایجاد کردیم.
وی اضافهکرد: هوش مصنوعی ابزاری است که برای رسیدن به اهداف خود به آن نیاز داریم و نظارت ما را هم بهتر خواهد کرد و امیدواریم در قالب این همایش ها بتوانیم این حوزه را ارتقا دهیم.