سرویس خبری ایران من: در بحبوحه تحولات پیچیده خاورمیانه و در حالی که درگیریها در غزه همچنان ادامه دارد، وزیر امور خارجه آمریکا، آنتونی بلینکن، از پیشرفت چشمگیر در مذاکرات آتشبس میان اسرائیل و لبنان خبر داده است. این توافق که در مراحل نهایی قرار دارد، میتواند نقش مهمی در کاهش تنشهای منطقهای و برقراری صلح پایدار ایفا کند.
تلاشهای دیپلماتیک برای برقراری آتشبس
وزیر امور خارجه آمریکا، آنتونی بلینکن، اعلام کرد که توافق آتشبس در حال نهایی شدن میان اسرائیل و لبنان میتواند به تلاشها برای پایان دادن به جنگ در غزه کمک کند.
بلینکن پس از دیدار با همتایان خود در نشست گروه هفت در ایتالیا به خبرنگاران گفت: “یکی از اهداف حماس از روز اول این بود که دیگران را نیز وارد جنگ کند و جبهههای متعددی ایجاد نماید. تا زمانی که حماس این امکان را محتمل میدانست، از انجام اقدامات لازم برای پایان دادن به درگیری خودداری میکرد. حال اگر متوجه شود که کمکی در راه نیست، این موضوع میتواند انگیزهای برای پایان دادن به این درگیری باشد.”
جزئیات توافق آتشبس و قطعنامه ۱۷۰۱
وی با تأکید بر اینکه مذاکرات آتشبس لبنان در “مراحل پایانی” قرار دارد، افزود که توافق مطرح شده میتواند جان شهروندان در لبنان و اسرائیل را نجات دهد و به غیرنظامیان ساکن نزدیک خط آبی اجازه دهد به خانههای خود بازگردند و در سطح گستردهتر، تنشها در منطقه را کاهش دهد.
بلینکن در پاسخ به سؤالی درباره اجرای توافق لبنان گفت که دولت بایدن متعهد به همکاری با تیم انتقالی ترامپ برای اطمینان از اجرای این توافق است.
به گفته وزیر خارجه آمریکا، این توافق آتشبس “اجرای مؤثر” قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل را تضمین میکند؛ قطعنامهای که در سال ۲۰۰۶ برای پایان دادن به جنگ دوم لبنان تصویب شد و حزبالله را ملزم به خلع سلاح و عقبنشینی به شمال رودخانه لیطانی، در فاصله ۱۸ مایلی مرز با اسرائیل میکرد. این قطعنامه از همان ابتدا اجرا نشد و نقض آن توسط حزبالله بدون پیگیری باقی ماند.
مکانیزم اجرایی و تضمینهای امنیتی
به گفته بلینکن، در توافق جدیدی که در مرحل نهایی قرار دارد، پیشبینی شده که ارتش لبنان در مناطق جنوبی این کشور مستقر شود. همچنین در این توافق، حضور نیروهای حافظ صلح سازمان ملل (یونیفل) و ایجاد یک ساختار نظارتی جدید در نظر گرفته شده است.
وی در پاسخ به سؤالی درباره تضمینهای آمریکا به اسرائیل برای حمایت از اقدامات ارتش این کشور در برابر نقض احتمالی توافق توسط حزبالله، از پاسخ مستقیم خودداری کرد اما گفت: “اسرائیل همانند هر کشور دیگری، همواره حق مقابله با چالشها یا تهدیدهای امنیتی خود را خواهد داشت.”
چشمانداز صلح و نگرانیهای منطقهای
بلینکن در ادامه اظهار داشت که اعضای گروه هفت و کشورهای عربی به توافق رسیدهاند تا با آزادسازی تمامی گروگانها و ارسال گسترده کمکهای انسانی به غزه، زمینه پایان جنگ را فراهم کنند. وی افزود: “اکنون که اسرائیل پس از حوادث هفتم اکتبر به اهداف راهبردی خود دست یافته، این اقدامات میتواند به پایان درگیریها کمک کند.”
وی افزود: “ما با شرکای عرب خود توافق کردیم که نمیتوان بدون برنامهای برای دوران پس از درگیری – که در حال حاضر به شدت روی آن کار میکنیم – به این نزاع پایان داد.” آمریکا مدتهاست از امتناع بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در پیشبرد این تلاش و رد ابتکارعملهای مربوط به تشکیلات خودگردان فلسطین که میتواند حمایت متحدان عرب در منطقه را جلب کند، ابراز نارضایتی میکند.
بلینکن گفت که همتایان او در گروه هفت “نگرانی عمیق خود را از فعالیتهای هستهای ایران و عدم همکاری کامل این کشور با آژانس بینالمللی انرژی اتمی”، نهاد ناظر هستهای سازمان ملل، تکرار کردند.