سرویس خبری ایران من: حادثههای خونین غزه و تنش میان اسرائیل و لبنان، گروه هفت را به تکاپو انداخته است. در نشست اخیر وزرای خارجه این گروه در ایتالیا، تلاش برای برقراری آتشبس و پایان دادن به بحران انسانی در منطقه در دستور کار قرار گرفت. در این میان، صدور حکم دیوان کیفری بینالمللی علیه نتانیاهو، واکنشهای متفاوتی را در میان اعضای گروه هفت برانگیخته است.
موضعگیری گروه هفت درباره آتشبس
به گزارش روز چهارشنبه ایران من از خبرگزاری آسوشیتدپرس، وزیران امور خارجه هفت کشور صنعتی (G-۷) که در ایتالیا گردهم آمده اند، دیروز سهشنبه حمایت قاطع خود را از آتشبس فوری میان رژیم اسرائیل و حزبالله لبنان اعلام کردند، اما در مورد اجرای حکم بازداشت نخستوزیر اسرائیل از سوی دیوان کیفری بینالمللی (ICC) واکنشی نشان ندادند.
بحران انسانی در غزه و واکنش بینالمللی
وزیران گروه هفت در بیانیه پایانی خود از اسرائیل خواستند تا امکان تسهیل کمکهای بشردوستانه کامل، سریع، ایمن و بدون مانع را برای مردم غزه فراهم کند و هشدار دادند که جنگ یک ساله در این باریکه منجر به ناامنی غذایی بیسابقهای شده است. اما آنها هیچ اشاره صریحی به حکم دیوان بینالمللی کیفری برای بازداشت بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل و یوآو گالانت وزیر جنگ پیشین وی نکردند.
براساس این حکم، نتانیاهو و این عضو پیشین کابینه وی محکوم شدهاند که از گرسنگی به عنوان یک نوع سلاح جنگی علیه فلسطینیان استفاده کرده و غیرنظامیان را در جنگ غزه به صورت عمدی هدف قرار داده اند.
موضع کشورهای عضو در قبال حکم دادگاه کیفری بینالمللی
از میان ۷ عضو گروه اقتصادهای پیشرو، تنها آمریکاست که عضو دیوان کیفری بینالمللی نیست و حکم اخیر این دادگاه را علیه اسرائیل «ظالمانه» خوانده است. اما دیگر اعضای این گروه به عنوان امضاکنندگان اساسنامه رم، موظف به احترام و اجرای تصمیمات این دادگاه هستند.
آنتونیو تاجانی وزیر امورخارجه ایتالیا در پاسخ به اینکه آیا کشورش در صورت ورود نتانیاهو به خاک ایتالیا وی را دستگیر می کند یا خیر، گفت که معتقد است این حکمها «غیرقابل اجرا» هستند. وی در توجیه این ادعای خود افزود: «نتانیاهو رئیس دولتی است که عضو دادگاه کیفری بین المللی نیست». تاجانی سپس در پاسخ به این سوال که آیا همین منطق در مورد ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری روسیه که دادگاه مزبور علیه وی نیز حکم صادر کرده صدق میکند، گفت که شرایط متفاوت است.
همزمان جوسپ بورل دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا نیز دیروز سهشنبه در حاشیه نشست گروه هفت گفت: «هیچ بهانهای» برای امتناع اسرائیل از پذیرش آتشبس وجود ندارد و خاطرنشان کرد که تمام نگرانیهای امنیتی در این توافق با میانجیگری آمریکا و فرانسه برطرف شده است.
وی در ادامه خواستار افزایش فشار بر اسرائیل برای تسلیم نشدن در برابر چهرههای افراطی کابینه رژیم صهیونیستی مخالف آتشبس شد و هشدار داد چنانچه آتش بس اجرا نشود، لبنان از هم خواهد پاشید.
براساس گزارش وزارت بهداشت لبنان، در نتیجه بمباران ماههای اخیر این کشور توسط رژیم صهیونیستی تاکنون بیش از سه هزار و ۵۰۰ نفر جان خود را از دست داده اند و بالغ بر ۱۵ هزار نفر زخمی شده اند.