سرویس خبری ایران من: در شرایطی که جنگ اوکراین همچنان ادامه دارد و تلاشهای بینالمللی برای پایان دادن به این درگیری به نتیجه نرسیده است، گزارشهای جدید از طرحهای احتمالی دونالد ترامپ و مشاورانش برای حل این بحران حکایت دارد. این طرحها که با واکنشهای متفاوتی در محافل سیاسی و کارشناسی روبرو شده، شامل پیشنهادهایی برای واگذاری بخشی از خاک اوکراین به روسیه و خروج این کشور از ناتو است.
طرحهای پیشنهادی ترامپ برای پایان جنگ
به گزارش ایران من، تحلیلهای این خبرگزاری انگلیسی از اظهارات و مصاحبههای چند تن از نزدیکان به ترامپ نشان میدهد که مشاوران وی به صورت علنی و خصوصی در حال ارائه پیشنهادهایی برای پایان جنگ اوکراین هستند که براساس آن بخش بزرگی از این کشور به روسیه واگذار می شود.
براساس پیشنهاد سه مشاور کلیدی ترامپ از جمله کیت کلاگ ژنرال بازنشسته ارتش و فرستاده انتخابی وی در امور روسیه و اوکراین، برخی گزینهها نیز برای پایان جنگ جاری در اروپا در نظر گرفته شده است؛ از جمله کنار گذاشتن این کشور در حال جنگ از عضویت در ائتلاف نظامی ناتو.
جزئیات راهکارهای پیشنهادی مشاوران
گفته می شود مشاوران ترامپ تلاش دارند مسکو و کییف را با استفاده از «سیاست چماق و هویج» مبتنی بر تشویق و تنبیه، مجبور به مذاکره کنند؛ از جمله توقف کمک های نظامی به کییف و یا در صورت امتناع مسکو به مذاکره، آن را تهدید به ارسال کمک های بیشتر به اوکراین کنند.
ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی خود بارها اعلام کرده بود که در عرض ۲۴ ساعت پس از مراسم تحلیف خود در ۲۰ ژانویه (یکم بهمن ماه) به این جنگ سه ساله پایان می دهد، اما در باره جزئیات آن توضیحی ارائه نکرد.
هرچند برخی تحلیلگران و مقامات سابق امنیت ملی به دلیل پیچیدگی جنگ کنونی، نسبت به عملی شدن چنین تعهدی به شدت ابراز تردید کرده اند. اما برخی مشاوران ترامپ اظهاراتی در مورد خطوط کلی نقشه صلح ترامپ ارائه داده اند.
واکنشها و تحلیلهای کارشناسان
در این میان، بعضی ناظران نیز با توجه به پیشرویهای روز افزون ارتش روسیه در خاک اوکراین بر این باور هستند که ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری روسیه ممکن است تمایلی به انجام این معامله نداشته باشد و به دنبال تصرف بخش بیشتری از قلمروی اوکراین باشد.
یوجین رومر تحلیلگر ارشد سابق اطلاعاتی آمریکا و از اعضای اندیشکده مطرح کارنگی، در این زمینه گفت: «پوتین عجلهای ندارد».
وی افزود: «پوتین تاکنون هیچ تمایلی برای مذاکرات آتشبس بر اساس شروط اوکراین مبنی بر عضویت در ناتو و همچنین چشم پوشی از ۴ استانی که وی ادعا می کند باید به عنوان قسمتی از خاک روسیه شناخته شود، نشان نداده است».
این تحلیلگر سابق تاکید کرد: «بنابراین پوتین احتمالا منتظر می ماند تا ببیند ترامپ چه امتیازی به وی برای کشاندن او به پای میز مذاکره می دهد».
روسیه در حال حاضر کنترل تمام کریمه را در اختیار دارد و از زمان آغاز جنگ در فوریه ۲۰۲۲ نزدیک به ۸۰ درصد از دونباس که شامل دونتسک و لوهانسک است و همچنین بیش از ۷۰ درصد از زاپوریژژیا و خرسون را تصرف کرده است.
طرحهای سهگانه و چشمانداز آینده
یکی از مقامات سابق امنیت ملی ترامپ درگیر در انتقال گفت که سه پیشنهاد اصلی وجود دارد: نخست طرح کلاگ، دوم طرح جی دی ونس معاون ترامپ و دیگری طرح ریچارد گرنل سرپرست سابق اطلاعاتی ترامپ و سفیر وی در آلمان.
این خبرگزاری در ادامه به جزئیات هر یک از طرح های یاد شده اشاره کرده که اساس آن مبتنی بر طرح تشویق و تنبیه برای مسکو و کییف، است؛ بدین ترتیب که ترامپ سعی خواهد کرد دو طرف را مجبور به مذاکره و توافق کند. براساس طرح کلاگ قسمتی از قلمروی اوکراین که به تصرف روسیه درآمده واگذار می شود و همزمان عضویت اوکراین در ناتو به تعویق خواهد افتاد.
در مقابل گفته می شود طرح جی دی ونس که مخالف ارسال کمک به اوکراین است؛ شامل ایجاد یک منطقه غیرنظامی در خطوط مقدم میشود که برای جلوگیری از تهاجمات بیشتر روسیه، «به شدت مستحکم» میشود. وی نیز مانند کلاگ عضویت اوکراین را در ناتو رد کرد است.
طرح سوم که از سوی گرنل ارائه شده، شامل ایجاد مناطق خودمختار در شرق اوکراین است. وی نیز عضویت اوکراین را در ناتو براساس منافع آمریکا ندانسته است.
رومر در پایان با اشاره به طرح های پیشنهادی احتمالی از سوی مشاوران ترامپ تاکید کرد: فکر نمی کنم هیچ کس برنامه واقع بینانه ای برای پایان جنگ کنونی ارائه دهد.