سرویس خبری ایران من: در آخرین تحولات بحران سوریه، شهر استراتژیک حمص در کانون تحولات نظامی قرار گرفته است. پیشروی سریع نیروهای تروریستی به سمت این شهر، که نقش حیاتی در اتصال دمشق به مناطق ساحلی دارد، باعث واکنشهای گسترده متحدان دولت سوریه شده است.
تشدید درگیریها و پیشروی مخالفان به سمت حمص
یک مقام ارشد ایرانی روز جمعه اعلام کرد که ایران موشک، پهپاد و مشاوران بیشتری به سوریه اعزام خواهد کرد. این تصمیم در حالی اتخاذ شده که نیروهای تروریستی در بزرگترین چالش سالهای اخیر علیه حکومت بشار اسد، حمله برقآسای خود را به سمت جنوب و شهر حمص ادامه میدهند.
تصرف حمص میتواند به قطع ارتباط دمشق، پایتخت سوریه، با مناطق ساحلی بینجامد – مناطقی که از دیرباز پایگاه اقلیت علوی و محل استقرار پایگاههای دریایی و هوایی متحدان روسی اسد بودهاند.
پس از سالها محدود بودن در پشت خطوط جبهه، تروریست ها از پایگاه خود در شمال غربی ادلب خارج شده و سریعترین پیشروی میدانی را از زمان تبدیل قیام خیابانی علیه اسد به جنگ داخلی در ۱۳ سال پیش، به نمایش گذاشتهاند.
واکنش ایران و حزبالله به تحولات اخیر
اسد با کمک متحدان کلیدی خود – روسیه، ایران و گروه حزبالله لبنان – کنترل بیشتر سوریه را به دست آورد. اما اخیراً همه این متحدان درگیر بحرانهای دیگری شدهاند که این امر فرصتی را برای شبهنظامیان سنی سوری فراهم کرده تا دست به مقابله بزنند.
رهبر گروه سوری که این حمله گسترده را رهبری میکند، در گفتگو با سیانان اظهار داشت که گروه او – که پیشتر شاخهای از القاعده بود و اکنون با نام هیئت تحریر الشام (اچتیاس) شناخته میشود – قصد دارد “سوریه را بسازد” و پناهندگان سوری را از لبنان و اروپا به خانه بازگرداند.
وضعیت شهر حمص و پیامدهای انسانی
این اولین مصاحبه ابومحمد الجولانی از زمان آغاز تصرف مناطق تحت کنترل نیروهای اسد در ۲۷ نوامبر بود. تروریست ها تاکنون دو شهر مهم را تصرف کردهاند و اکنون به سمت شهر راهبردی حمص پیشروی میکنند.
اچتیاس در سال ۲۰۱۶ از القاعده جدا شد و میگوید هیچ تهدیدی برای غرب ندارد و سالهاست که تلاش میکند تصویر خود را تعدیل کند و خود را به عنوان جایگزینی مناسب برای اسد معرفی نماید.
ایران از زمان آغاز جنگ غزه در اکتبر ۲۰۲۳ درگیر تنش با دشمن دیرینه خود اسرائیل بوده است. دو طرف پس از دههها جنگ پنهان، با یکدیگر تبادل آتش داشتهاند.
نقش متحدان منطقهای و تأثیر تحولات بینالمللی
این مقام که خواست نامش فاش نشود گفت: “احتمال دارد که تهران نیاز به ارسال تجهیزات نظامی، موشک و پهپاد به سوریه داشته باشد… تهران تمام اقدامات لازم را برای افزایش تعداد مستشاران نظامی خود در سوریه و اعزام نیرو انجام داده است.”
“در حال حاضر، تهران پشتیبانی اطلاعاتی و ماهوارهای به سوریه ارائه میدهد.” دو منبع امنیتی ارشد لبنانی به رویترز گفتند که حزبالله نیز شبانه تعداد کمی از “نیروهای نظارتی” خود را از لبنان به سوریه اعزام کرده است تا از تصرف حمص توسط نیروهای مخالف دولت جلوگیری کند.
یک افسر ارتش سوریه و دو مقام منطقهای نزدیک به تهران نیز گفتند که نیروهای زبده حزبالله مورد حمایت ایران شبانه از لبنان عبور کرده و در حمص مستقر شدهاند.
شورشیان اچتیاس اعلام کردند که شهرهای تلبیسه و رستن را تصرف کردهاند که آنها را به چند کیلومتری حمص میرساند.یکی از ساکنان حمص گفت که دفاتر شعبههای اصلی امنیتی سوریه در این شهر صبح روز جمعه تخلیه شده و اعضای آن شهر را ترک کردهاند.
دیدهبان حقوق بشر سوریه، یک گروه نظارتی مستقر در بریتانیا، گزارش داد که از شب پنجشنبه هزاران نفر از ترس پیشروی سریع شورشیان از حمص به سمت مناطق ساحلی لاذقیه و طرطوس که از مناطق تحت کنترل دولت هستند، فرار کردهاند.یکی از ساکنان منطقه ساحلی گفت که هزاران نفر از حمص به این مناطق آمدهاند.
وسیم مروح، یکی از ساکنان حمص که تصمیم به ترک شهر نگرفته، گفت که اکثر خیابانهای اصلی تجاری خالی هستند و گروههای شبهنظامی طرفدار دولت در خیابانها گشت میزنند.
رهبر نیروهای کُرد سوریه تحت حمایت آمریکا گفت که گروه افراطی داعش که تا شکست خود توسط ائتلاف تحت رهبری آمریکا در سال ۲۰۱۷ حکومت وحشت را در بخشهایی از عراق و سوریه برقرار کرده بود، اکنون کنترل برخی مناطق در شرق سوریه را به دست گرفته است.
مظلوم عبدی در یک کنفرانس خبری گفت: “به دلیل تحولات اخیر، تحرکات مزدوران داعش در صحرای سوریه، در جنوب و غرب دیرالزور و حومه رقه افزایش یافته است.” تروریست ها به رهبری اچتیاس تلاش کردهاند از تصرف سریع حلب در شمال و حماه در غرب مرکزی سوریه بهرهبرداری کنند و به سمت حمص، پیشروی کنند.
اتاق عملیات تروریست ها در پیامی آنلاین از ساکنان حمص خواست قیام کنند و گفت: “زمان شما فرا رسیده است.” یک افسر ارتش سوریه گفت که بمباران شبانه روسیه پل رستن در امتداد بزرگراه ام۵، مسیر اصلی به سمت حمص را برای جلوگیری از پیشروی شورشیان تخریب کرد.
وی افزود که نیروهای دولتی در حال آوردن نیروهای کمکی به مواضع اطراف حمص هستند. اسد در شدیدترین سالهای جنگ داخلی به شدت به پشتیبانی نظامی روسیه و ایران متکی بود که به او کمک کرد تا پیش از تثبیت خطوط مقدم در سال ۲۰۲۰، بیشتر خاک و شهرهای بزرگ سوریه را بازپس گیرد.
اما روسیه از سال ۲۰۲۲ درگیر جنگ خود با اوکراین بوده است. و بسیاری از رهبران ارشد حزبالله، قدرتمندترین نیروی شبهنظامی متحد ایران، در دو ماه گذشته توسط اسرائیل کشته شدهاند.