سرویس خبری ایران من: معرفی دیوید پردو به عنوان سفیر جدید آمریکا در چین توسط دونالد ترامپ، نشاندهنده تغییر قابل توجه در رویکرد سیاست خارجی دولت آینده آمریکاست. پردو که پیشتر از حامیان روابط تجاری با چین بود، اکنون با تغییر موضع خود به منتقد سرسخت پکن تبدیل شده است. این انتخاب در کنار وعدههای ترامپ برای افزایش تعرفههای تجاری و انتصاب افراد تندرو در پستهای کلیدی، میتواند نشاندهنده دوره جدیدی از تنش در روابط دو قدرت جهانی باشد.
رویکرد جدید در روابط آمریکا و چین
گزینه انتخابی ترامپ به عنوان سفیر چین، وعده وی را برای اتخاذ سیاست های سختگیرانه علیه پکن نشان می دهد.دیوید پردو سناتور پیشین ایالت جورجیا پیشتر از حامیان کسری تجاری با چین بود اما با تغییر شدید رویکرد خود در ماه های اخیر از موضع سختگیرانه علیه پکن حمایت می کند.
وی هفته پیش در پیام رسان ایکس با ابراز تعهد در قبال اجرای راهبرد ترامپ مدعی شد: ما «بار دیگر جهان را امن می کنیم».
واکنشها به انتصاب پردو
ترامپ وعده داده جنگ تجاری بین آمریکا و چین را با اعمال تعرفه های جدید ۶۰ درصدی علیه واردات چین تشدید خواهد کرد. بسیاری در واشنگتن منتظر انتخاب سفیر او بودند تا میزان جدی بودن این تهدید او را محک بزنند. ترامپ از قرار دستکم دو نامزد دیگر را که به نظر روابط کمتر خصمانه ای با پکن داشتند در نظر داشته است.
اگر سفیر معرفی شده توسط سنا تأیید شود ترامپ اصرار دارد که پردو رویکرد زمین سوخته را در پیش نخواهد گرفت. رئیس جمهوری منتخب آمریکا روز پنجشنبه در پستی در شبکه های اجتماعی که پردو را به عنوان گزینه خود برای این پست معرفی کرد، گفت: سفیر جدید «در اجرای استراتژی من برای حفظ صلح در منطقه و یک رابطه کاری سازنده با رهبران چین مؤثر خواهد بود».
پولیتیکو نوشت: افراد مطلع از روابط آمریکا و چین می گویند و رهبران چین، پردو را یک شریک قلمداد نمی کنند.
یکی از افراد نزدیک به مقامات دولت آمریکا و چین که به دلیل حساسیت موضوع ناشناس ماند، گفت: «اگر او بتواند وانگ یی[وزیر خارجه چین] را ملاقات کند، خوش شانس خواهد بود». حتی اگر پردو لحن آشتی جویانه تری در قبال پکن اتخاذ کند، «او باید همه چیز را به عقب برگرداند و انجام این کار آسان نخواهد بود.
چشمانداز روابط آینده
گزینه انتخابی ترامپ، چین را کشوری که به دنبال نابودی آمریکا است توصیف کرده است. وی در مقاله ای که سپتامبر گذشته منتشر شد مدعی شد دولت چین به دنبال «ضربه زدن به ما» و «نابودی کاپیتالیسم و دموکراسی است».
سیاست دولت جو بایدن در قبال چین، به رغم تنشهای قابل توجه بر سر دیدگاههای رقابتی آنها برای جهان حول محور «مدیریت رقابت» و باز نگه داشتن پل های ارتباطی با پکن، بوده است.
با حضور پردو، به نظر می رسد ترامپ کمپین فشار تهاجمی تری را پذیرفته است. این امر به ویژه با توجه به انتخاب جنگ طلبانی که ترامپ برای پستهای کلیدی انتخاب کرده است، همچون مارکو روبیو سناتور جمهوریخواه برای وزارت خارجه و مایک والتز نماینده به عنوان مشاور امنیت ملی صادق است.