سرویس خبری ایران من: در شرایط حساس کنونی و با توجه به تحولات اخیر در صحنه سیاسی آمریکا، انتخاب مشاور امنیت ملی جدید توسط دونالد ترامپ، توجه بسیاری از تحلیلگران و ناظران سیاسی را به خود جلب کرده است. این انتخاب که با وعده بازگشت به سیاست فشار حداکثری علیه ایران همراه شده، میتواند نشاندهنده تغییرات احتمالی در روابط دو کشور باشد. مایک والتز، به عنوان نامزد این سمت، دیدگاههای خود را درباره سیاستهای آینده آمریکا در قبال ایران مطرح کرده است که بازتابهای گستردهای در محافل سیاسی داشته است.
اعلام سیاستهای جدید ترامپ در قبال ایران
ترامپ با انتخاب مشاور امنیت ملی، وعده بازگشت به فشار حداکثری علیه ایران را داد نامزد پیشنهادی دونالد ترامپ برای سمت مشاور امنیت ملی، متعهد شد سیاست فشار حداکثری علیه ایران را که مشخصه دوره نخست ریاست جمهوری ترامپ بود، از سر خواهد گرفت. این در حالی است که مقامات تهران تمایل خود را برای کاستن از تنشها نشان دادهاند.
دیدگاههای مایک والتز درباره سیاست ایران
مایک والتز در مصاحبهای با فاکس نیوز در روز چهارشنبه اظهار داشت: «پس از آغاز به کار ترامپ در ۲۰ ژانویه، شاهد تغییری عظیم در قبال ایران خواهید بود. ما باید جریان نقدینگی آنها را محدود کنیم. باید فروش نفتشان را محدود کنیم. باید به سیاست فشار حداکثری که در دوره اول دولت ترامپ موثر بود، بازگردیم.»
تحولات سیاسی و اقتصادی در روابط ایران و آمریکا
اظهارات والتز منعکسکننده اجماع میان ترامپ و چندین نامزد پیشنهادی او – از جمله برای وزارت امور خارجه، وزارت دفاع و سفیر در سازمان ملل – است که معتقدند جو بایدن در اجرای تحریمها علیه رژیم سهلانگاری کرده است. صادرات نفت ایران با وجود سالها تحریم آمریکا، تقریباً به ظرفیت کامل بازگشته است.
چشمانداز آینده روابط
ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود، آمریکا را از توافقی که محدودیتهایی بر برنامه هستهای ایران اعمال میکرد، خارج کرد. بایدن در دوره خود، تحریمها علیه ایران را به دلیل حمایت از گروههای نیابتی مانند حماس و حزبالله و همچنین تقویت روابط با روسیه تشدید کرد. بایدن همچنین در واکنش به حمله موشکی به اسرائیل، دامنه تحریمهای آمریکا علیه بخشهای نفت و گاز ایران را گسترش داد.
از زمان دوره اول ریاست جمهوری ترامپ تغییراتی نیز رخ داده است. مسعود پزشکیان، رئیس جمهور اصلاحطلب جدید ایران، از زمان انتخابش در ماه ژوئیه، رفع تحریمها و عادیسازی روابط را در اولویت قرار داده است، زیرا به دنبال تثبیت اقتصاد کشور است.
مواضع ترامپ در قبال تهران همچنان با ابهام همراه است. وی یک روز پس از پیروزی در انتخابات اعلام کرد که آماده دستیابی به توافقی جدید با ایران است، به شرط آنکه این کشور از دنبال کردن برنامه تسلیحات هستهای خودداری کند.
ترامپ به خبرنگاران گفت: «ما به دنبال آسیب رساندن به ایران نیستیم، اما آنها نمیتوانند سلاح هستهای داشته باشند.»