سرویس خبری ایران من: در پی افزایش تنشهای منطقهای، اظهارات اخیر بتسلئیل اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل درباره لزوم حضور نظامی در مناطق اشغالی سوریه و لبنان، واکنش شدید آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل را در پی داشته است. این موضوع در حالی مطرح میشود که نقض مکرر توافقنامه ۱۹۷۴ و اشغال بخشهای جدیدی از خاک سوریه، نگرانیهای جدی درباره آینده صلح و ثبات در منطقه ایجاد کرده است.
اظهارات وزیر دارایی اسرائیل
به گزارش ایران من، بتسلئیل اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل خاطرنشان کرد، ارتش باید در «جبل الشیخ» در منطقه حائل واقع در جولان اشغالی سوریه و همچنین شهرکهای لبنانی «الخیام» و «العدیسه» باقی بماند تا شهرکنشینان اسرائیل بتوانند در صلح زندگی کنند.
بر اساس گزارش وبگاه عربی ۲۱، اسموتریچ همچنین تصریح کرد: بازسازی ویرانیهایی که ما در شهرکهای لبنانی ایجاد کردهایم، به سالهای زیادی نیاز دارد.
وی در اظهاراتی مدعی شد: «در مورد حوثیها، آنها مانند حزبالله لبنان، سوریه و ایران میزان قدرت اسرائیل را دیدهاند.»
اسموتریچ در ادامه ادعاهایش گفت: «اسرائیل در سال گذشته میلادی توانست بسیاری از تهدیدات مربوط به امنیت خود را از بین ببرد.»
واکنش دبیرکل سازمان ملل
پیشتر آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل با اشاره به تجاوز اخیر اسرائیل به سوریه و اشغال بخشهای دیگری از این کشور عربی توسط رژیم اسرائیلی، تأکید کرد: «در منطقه حائل بین اسرائیل و سوریه نباید هیچ نیروی دیگری جز نیروهای حافظ صلح سازمان ملل حضور داشته باشد.»
گوترش تصریح کرد: «اسرائیل و سوریه باید مفاد توافقنامه خلع سلاح ۱۹۷۴ را که به طور کامل به قوت خود باقی است، حفظ کنند.»
پیشینه توافقنامه و وضعیت کنونی
توافقنامه توقف درگیری بین اسرائیل و سوریه قراردادی بود که بین این رژیم و سوریه در ۳۱ مه ۱۹۷۴ امضا شد. این قرارداد رسماً به جنگ یوم کیپور پایان داد.
پس از سقوط دولت «بشار اسد» به دست معارضین مسلح، اسرائیل این توافق را باطل دانسته و مجدداً به سوریه حمله کرده است.
طبق این توافق، میان سرزمینهای اشغالی و سوریه، منطقه حائل ۲۳۵ کیلومتری قرار گرفت که نیروهای پاسدار صلح سازمان ملل متحد در آن مستقر شدند.
با این وجود، براساس گزارشات رسانههای اسرائیلی، این رژیم بیش از ۳۷۰ کیلومتر مربع از خاک سوریه را اشغال کرده است.
در همین راستا، گوترش گفت: «حاکمیت، وحدت ارضی و تمامیت سوریه باید به طور کامل احیا شود و همه اقدامات تجاوزکارانه باید فوراً پایان یابد. اکنون، یک لحظه تعیینکننده سرشاز از امید اما عدم اطمینان بزرگ است.»