سرویس خبری ایران من: در شرایطی که قاره آفریقا شاهد تحولات عمیق در روابط خود با قدرتهای جهانی است، سفر امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه به جیبوتی، اهمیت ویژهای یافته است. این سفر که با هدف بازدید از پایگاه نظامی فرانسه در شرق آفریقا انجام شد، نشاندهنده تلاش پاریس برای حفظ موقعیت خود در منطقهای است که به سرعت در حال تغییر است. در حالی که بسیاری از کشورهای آفریقایی در حال فاصله گرفتن از فرانسه هستند، جیبوتی به عنوان یک متحد استراتژیک، اهمیت روزافزونی برای این کشور اروپایی پیدا کرده است.
سفر مکرون به جیبوتی و اهمیت راهبردی آن
به گزارش ایران من، از خبرگزاری فرانسه، در حالی که چندین کشور منطقه ساحل و غرب آفریقا دستور اخراج نیروهای فرانسوی را صادر کردهاند، مکرون روز جمعه به کشور جیبوتی در شاخ آفریقا رفت تا از حضور یک هزار و ۵۰۰ نیروی نظامی فرانسوی مستقر در این کشور کوچک شرق آفریقا دیدن کند. جیبوتی بتازگی قرارداد همکاری نظامی خود با فرانسه را تمدید کرده است.
تغییر راهبرد نظامی فرانسه در آفریقا
مکرون روز جمعه در جریان سفر به جیبوتی گفت که پایگاه نظامی فرانسه در جیبوتی ممکن است نقش پررنگتری پیدا کند. وی گفت: نقش ما در آفریقا در حال تغییر است زیرا دنیا در آفریقا در حال تغییر است و افکار عمومی و دولتها در حال تغییر هستند. وی اعتراف کرد که فرانسه مجبور است منطق گذشته خود برای داشتن پایگاههای نظامی متعدد در آفریقا را تغییر دهد.
اهمیت استراتژیک جیبوتی برای فرانسه
جیبوتی در گذشته بخشی از راهبرد نظامی فرانسه در منطقه اقیانوس هند و اقیانوس آرام (ایندو – پاسیفیک) بوده و بر تردد کشتیها در دریای سرخ نظارت داشته است. رئیس جمهور فرانسه که پایگاه نظامی فرانسه در جیبوتی باید به نوعی بازتعریف شود که به عنوان یک نقطه اعمال قدرت برای برخی از ماموریتهای فرانسه در آفریقا عمل کند. وی توضیح بیشتری در این خصوص نداد.
چالشهای فرانسه در آفریقا
این درحالی است که نیروهای نظامی فرانسه در دو سال گذشته از کشورهای مالی، بورکینا فاسو و نیجر اخراج شدهاند و کشورهای چاد و سنگال نیز بتازگی دستور خروج نیروهای فرانسوی را صادر کردهاند. نیروهای فرانسوی در گابون و ساحل عاج نیز تا حد زیادی کاهش خواهند یافت. در چنین شرایطی مکرون برای دیدار سنتی شب کریسمس با نیروهای نظامی فرانسوی در خارج از این کشور گزینه دیگری جز سفر به جیبوتی نداشت.
در دو سال اخیر نظامیان در سه کشور مالی، بورکینا فاسو و نیجر زمام امور را به دست گرفتهاند و در مبارزه با نیروهای مسلح افراطی در منطقه از روسیه کمک گرفتهاند.