سرویس خبری ایران من: در شرایطی که تنشها در منطقه غزه همچنان ادامه دارد، نشست مهمی با حضور نمایندگان گروههای فلسطینی در قاهره برگزار شد. این نشست که با محوریت مذاکرات آتشبس و تبادل گروگانها صورت گرفت، بار دیگر اختلاف دیدگاههای اساسی میان طرفهای درگیر را آشکار ساخت. در حالی که حماس بر آتشبس دائمی تأکید دارد، اسرائیل تنها خواهان توقف موقت درگیریهاست. گزارش پیش رو به بررسی جزئیات این نشست و مواضع طرفین میپردازد.
نشست قاهره و شرکتکنندگان
نمایندگان حماس، جهاد اسلامی فلسطین و جبهه خلق برای آزادی فلسطین روز گذشته در قاهره گردهم آمدند تا درباره مذاکرات جاری برای آتشبس و توافق آزادی گروگانها گفتگو کنند. حماس در گزارشی از این نشست اعلام کرد که “در صورتی که دشمن از تعیین شروط جدید دست بردارد، امکان دستیابی به توافق بیش از هر زمان دیگری محتمل است.” گفته میشود هر سه گروه که از سوی اسرائیل تروریستی خوانده میشوند، در سراسر نوار غزه گروگانهایی را در اختیار دارند.
مواضع طرفین و اختلافات اصلی
بر اساس بیانیه منتشر شده از سوی حماس، گروههای شرکتکننده در این نشست با تأکید بر “ضرورت توقف فوری تجاوز علیه ملت فلسطین”، خواستار برقراری آتشبس دائمی شدند. به گفته یک دیپلمات عرب به روزنامه تایمز اسرائیل در اوایل این هفته، ماهیت توافق آتشبس، موضوع اصلی مورد اختلاف در مذاکرات است. حماس خواستار پایان دائمی درگیریهاست، در حالی که اسرائیل به دنبال توقف موقت است که طی آن برخی گروگانها آزاد شوند و سپس عملیات نظامی برای نابودی کامل توانمندیهای نظامی و حکومتی این گروه از سر گرفته شود.
چالشهای توافق و چشمانداز آینده
اسرائیل تلاش کرده است در این توافقنامه از عبارت “پایان عملیات نظامی” استفاده شود، در حالی که حماس اصرار دارد که در متن توافقنامه عبارت “پایان جنگ” درج شود. در این گزارش آمده است که طرفین از تلاشهای مصر برای ایجاد مصالحه میان گروههای مختلف فلسطینی قدردانی کردند – ابتکار عملی که بار دیگر به دلیل اختلافات میان حماس و فتح، رقبای دیرینه، متوقف شده است. هیئتهای حاضر توافق کردند در اسرع وقت نشست دیگری برگزار کنند.