سرویس خبری ایران من: صنعت هوافضای نظامی آمریکا در سالهای اخیر با چالشهای متعددی روبرو بوده است. در این میان، برنامه تولید جنگنده اف-۳۵ به عنوان یکی از پرهزینهترین پروژههای نظامی تاریخ این کشور، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. گزارش حاضر به بررسی وضعیت کنونی این پروژه، چالشها و آینده احتمالی آن میپردازد.
هزینههای سرسامآور و انتقادات
مجله آمریکایی «نشنال اینترست» در گزارشی با عنوان «میلیاردها دلار هدر رفت؛ دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب در حالی از جنگنده های اف-۳۵ متنفر است که پنتاگون عاشق آنهاست»، نوشت: برنامه تولید جنگنده اف-۳۵ که از دهه ۱۹۹۰ آغاز شده به خاطر هزینه بالا و تاخیر زیاد مورد انتقاد است.
برنامههای آینده تولید
براساس این گزارش، شرکت «لاکهید مارتین» اعلام کرده که نسل جدید اف-۳۵ را برای استفاده در نیروی هوایی و دریایی آمریکا، تا سال ۲۰۲۷ آماده تولید خواهد کرد. قرار است تعدادی از این جنگنده ها که با عنوان «لات۱۸» تولید شده اند به کشورهای همپیمان نیز فروخته شود.
مخالفتها و چالشهای پیش رو
نشنال اینترست با اشاره به بودجه ۲ تریلیون دلاری برنامه تولید اف-۳۵، آن را یکی از گران ترین پروژه های نظامی تاریخ آمریکا ارزیابی کرد و نوشت: علاوه بر شخص ترامپ، «ایلان ماسک» و «ویوک راماسوامی» مشاوران وی نیز به دلیل هزینههای بالا و تأثیر محدود این جنگنده در مقایسه با پهپادهای ارزانتر، درباره تداوم برنامه تولید اف-۳۵ تردید دارند.
این رسانه آمریکایی، جنگنده اف-۲۲ را از نظر برخی کارشناسان، برای استفاده در نیروی هوایی، برتر از اف-۳۵ ارزیابی کرد.
نشنال اینترست از علاقه مندی نیروی هوایی و دریایی آمریکا برای توسعه جنگنده های نسل ششم خبر داد و افزود: کنگره آمریکا با تامین مالی برنامه های توسعه نسل ششم جنگنده ها مخالفت کرده، اما در صورت توقف تولید اف-۳۵، ممکن است منابع مالی به سمت این برنامه ها هدایت شود.
براساس این گزارش، دولت ترامپ ممکن است برنامه تولید اف-۳۵ را محدود یا متوقف و بر توسعه فناوریهای جدید تمرکز کند.