سرویس خبری ایران من: در میان تحولات اخیر در عرصه روابط بینالملل، تحلیلگران و کارشناسان آمریکایی در حال بازنگری جدی در رویکردهای پیشین خود نسبت به ایران هستند. بهویژه، معماران اصلی سیاستهای تحریمی، که زمانی از مدافعان سرسخت فشار حداکثری بودند، اکنون با تأکید بر ناکارآمدی این استراتژی، بر ضرورت بازگشت به مسیر دیپلماسی و مذاکره سخن میگویند. این چرخش قابل توجه در دیدگاههای صاحبنظران آمریکایی، نشاندهنده تغییری اساسی در ارزیابی آنها از وضعیت موجود و چشمانداز آینده روابط ایران و آمریکا است.
دیدگاه کارشناسان درباره ضرورت مذاکره با ایران
جان هافمن از پژوهشگران اندیشکده کیتو نیز مانند ریچارد نفیو، از معماران شبکه تحریمی علیه ایران، تأکید کرده است که رئیسجمهور منتخب ایالات متحده در مواجهه با ایران راهی جز مذاکره ندارد.
شکست سیاست فشار حداکثری
هافمن در مقاله خود به سیاستهای فشار حداکثری ترامپ در دوره اول ریاستجمهوری و همچنین ادامهیافتن این فشارها در دولت بایدن اشاره و تصریح کرده است که این فشارها نتوانسته است مانع دستیابی ایران به توان هستهای بیشتر شود و با شکست مواجه شده است.
واکنش ایران به اقدامات خصمانه
این کارشناس به اقدامات اسرائیل در طول سالیان از جمله ترور شهید فخریزاده و خرابکاری در تأسیسات غنیسازی نطنز نیز اشاره کرده و افزوده است: «پس از این وقایع، ایران غنیسازی اورانیوم را به ۶۰ درصد افزایش داد که گرچه هنوز کمتر از ۹۰ درصدِ موردنیاز برای تسلیحاتیشدن است اما بالاترین سطح در تاریخ این کشور بود».
پیشازاین، ریچارد نفیو که از او بهعنوان یکی از معماران شبکه تحریمها علیه ایران یاد میشود نیز در یادداشتی با اشاره به مصون شدن ایران در مقابل فشارها، دیپلماسی و مذاکره را راه جایگزین برای ترامپ در مواجهه با جمهوری اسلامی برشمرده بود. نشریه هیل در این مقاله تأکید کرده است که اگرچه بیاعتمادی جدی بین واشنگتن و تهران همچنان باقیمانده است اما دیپلماسی امکانپذیر است. این نشریه تصریح کرده است که ترامپ باید دوباره با ایران وارد مذاکره شود و از پنجره محدود موجود برای کاهش برنامه هستهای تهران بهصورت مسالمتآمیز و کاهش تنشها با جمهوری اسلامی بهره ببرد.
هافمن در مقاله خود ازدستدادن فرصت مذاکره با ایران را برای ایالات متحده خطرآفرین دانسته و تأکید کرده است که ازدستدادن چنین فرصتی، خطر نزدیکتر شدن آمریکا به یک جنگ فاجعهبار دیگر در خاورمیانه را افزایش میدهد. این در حالی است که ترامپ به رأیدهندگان خود قول داده بود از چنین جنگی اجتناب کند.
این کارشناس نیز مانند دیگر تحلیلگر آمریکایی ریچارد نفیو بر لزوم مذاکره ترامپ با ایران تأکید کرده و افزوده است: «ترامپ باید برای کاهش تنشها با تهران تلاش کند؛ گامی ضروری برای کاهش درگیریهای ایالات متحده در خاورمیانه».