سرویس خبری ایران من: در شرایطی که روابط ایران و غرب با چالشهای جدی روبرو است، سخنان اخیر امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، در اجلاس سالانه سفرای این کشور، نشان از تغییر رویکرد اروپا و به ویژه فرانسه نسبت به ایران دارد. این تغییر موضع که با عنوان “اروپا در نقطه بیبازگشت” مطرح شده، زنگ خطری برای آینده روابط دیپلماتیک ایران و اروپا به شمار میرود و نیازمند بررسی دقیق و واکنش مناسب است.
دیدگاه مکرون درباره چالشهای استراتژیک
امانوئل مکرون در اجلاس سالانه سفرای فرانسه در پاریس، در تبیین اولویتهای سیاست خارجی کشورش برای سال ۲۰۲۵، با اشاره به سرعت یافتن برنامه هستهای ایران، حمایت ازجنگ روسیه علیه اوکراین، بحرانهای منطقه، و… ایران را اصلیترین چالش استراتژیک و امنیتی اروپا، خاورمیانه و فراتر از آن دانست.
مکرون در این زمینه اظهار داشت: «اما در نهایت و فراتر از این بحرانها، به وضوح میبینیم که چالش پیش روی ما در منطقه و فراتر از آن، ایران است. این چالش اصلی استراتژیک و امنیتی برای فرانسه، اروپاییها، تمام منطقه و فراتر از آن است. تسریع برنامه هستهایشان ما را به زودی به نقطه بیبازگشت میرساند؛ برنامه بالستیکشان خاک اروپا و منافع ما را تهدید میکند؛ ایران پیش از این و اکنون از طریق حمایت نظامی مشخص و کاملاً شناسایی شده در جنگ روسیه علیه اوکراین درگیر بوده است.»
تاریخچه روابط ایران و فرانسه
حتما به خاطر میآورید زمانی که ایالات متحده آمریکا تصمیم گرفت برجام را که خود آنها ترویج کرده بودند تقبیح کند، فرانسه یک دیدگاه روشن داشت: اینکه ما باید به سمت یک توافق گستردهتر حرکت کنیم. این مسیری است که ما امروز هم داریم. چون ایران همچنان یک خطر است، اگر آن را از توجه خارج کنیم. و ما درمورد موضوع هستهای، درمورد فعالیتهای بالستیک، در مورد مانورهای بیثبات سازی منطقهای شان نیاز داریم که درواقع یک گفتگوی همهجانبه داشته باشیم و راه حلهای قابل راستیآزمایی و برگشتناپذیر بسازیم.
نقاط عطف در روابط دوجانبه
تعاملات دیپلماتیک ایران و اروپا، فراز و نشیبهای بسیاری را در این چند دهه به خود دیده است؛ اما رابطه ایران و فرانسه در سالهای اخیر، دو نقطه مهم داشته است:
نخست، «نقطه تعامل در سپتامبر ۲۰۱۹»: زمانی که رییس جمهور فرانسه مقدمات برقراری یک تماس تلفنی سه جانبه بین روسای جمهور آمریکا، ایران و فرانسه را فراهم کرده بود؛ تماس با دونالد ترامپ، که قرار بود از محل اقامت رییس جمهور ایران در هتل هیلتون نیویورک، با حضور رییس جمهور فرانسه برقرار شود، اما در اثر مخالفت!! طرف ایرانی عملی نگردید و تحریمهای بیشتر ایران از سوی آمریکا را به دنبال داشته است.
دوم، «نقطه تقابل در ژانویه ۲۰۲۵»: زمانی که رییس جمهور فرانسه ایران را چالش استراتژیک و امنیتی اصلی برای فرانسه، اروپاییها، کل منطقه و فراتر خوانده، و میگوید این مسئله، موضوع کلیدی و راهبردی گفتگوهای وی با دونالد ترامپ خواهد بود.
در این راستا ضرورت دارد رییس جمهور ایران با ارسال پیامی به رییس جمهور فرانسه:
آمادگی ایران برای مذاکره با ترامپ جهت حل وفصل جامع مشکلات ایران و آمریکا رااعلام نماید؛
تعاملات ایران و روسیه را تبیین کند؛
از مکرون بخواهد تلاشهایش را برای کاستن از تنشهای ایران و غرب بکار گیرد؛
آمادگی ایران برای همکاریهای منطقهای با فرانسه به عنوان حسن نیتی برای کاهش بحرانها وتنشهای منطقهای؛ توام با
ضرورت بازسازی روابط دوکشور را اعلام نماید.
ایران باید از ژانویه ۲۰۲۵، به سپتامبر ۲۰۱۹ برود؛ نه به اکتبر ۲۰۲۵.