سرویس خبری ایران من: در شرایطی که جنگ غزه وارد مراحل پیچیدهتری میشود، تنشهای دیپلماتیک میان مقامات حماس و دولت آمریکا به نقطه جدیدی رسیده است. در حالی که تلاشهای بینالمللی برای دستیابی به آتشبس و تبادل گروگانها در دوحه ادامه دارد، مقامات دو طرف با اتهامزنیهای متقابل، فضای دیپلماتیک را متشنجتر کردهاند. در این میان، تهدید به پیگرد قانونی مقامات آمریکایی از سوی حماس و اصرار واشنگتن بر مقصر دانستن این گروه در شکست مذاکرات، چشمانداز حل و فصل بحران را پیچیدهتر کرده است.
تنشهای دیپلماتیک در بحران غزه
در حالی که تنشهای دیپلماتیک میان حماس و ایالات متحده به اوج خود رسیده، مقامات دو طرف به تبادل اظهارات تند علیه یکدیگر میپردازند. این وضعیت در حالی ادامه دارد که تلاشهای بینالمللی برای حل بحران غزه همچنان با چالشهای جدی روبروست.
اتهامزنی متقابل مقامات حماس و آمریکا
یکی از مقامات بلندپایه حماس اعلام کرد که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا، به سبب نقشآفرینی در جنگ غزه مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
اسامه حمدان، از اعضای دفتر سیاسی حماس، طی نشستی خبری در الجزایر، بلینکن را «همدست در نسلکشی» خطاب کرد و هشدار داد: «سخنان او فریبکارانه است و ما به آن باور نداریم. همدستی او در جنایت علیه ملت ما را از مسیر قانونی دنبال خواهیم کرد.»
بلینکن در گفتگویی که اواخر هفته با روزنامه نیویورک تایمز داشت، ناکامی در رسیدن به توافق برای آزادی گروگانها را یکسره متوجه حماس دانست.
به گفته بلینکن: «آنچه ما پیوسته شاهد آن بودهایم این است که حماس از پذیرش توافقی که میبایست به آن تن میداد، سر باز زده است.»
بلینکن در ادامه گفت: «برایم جای شگفتی است که چرا جامعه جهانی یکصدا از حماس نمیخواهد که سلاحهایش را بر زمین بگذارد، گروگانها را رها کند و تسلیم شود. اسرائیل بارها به رهبران و نیروهای حماس پیشنهاد خروج امن از غزه را داده است. جامعه جهانی کجاست؟ چرا فریاد برنمیآورد که این کار را انجام دهید! به این بحران پایان دهید! دست از آزار مردمی که به ورطه رنج کشاندهاید، بردارید!»
مذاکرات صلح و تبادل گروگانها
حمدان اظهار داشت که روند گفتگوها با اسرائیل نشان داده است راه بازپسگیری حقوق ملت فلسطین تنها از مسیر مقاومت میگذرد.
به گفته حمدان: «ما عزم راسخ داریم که به تجاوزگری پایان دهیم، نیروهای دشمن را از نوار غزه بیرون برانیم و راه را برای امدادرسانی و بازسازی، بدون قید و شرطهای اسرائیل، هموار کنیم. امید داریم این خواستهها هر چه زودتر جامه عمل بپوشد.»
او خواهان شکلگیری یک «کمیته ملی» برای اداره غزه شد تا «راه را بر هرگونه توجیه ناروایی که هدفش ستم بر مردم ماست، ببندد.»
گفتگوهای غیرمستقیم میان اسرائیل و حماس درباره تبادل احتمالی گروگانها در دوحه قطر همچنان جریان دارد، هرچند پیشرفت چندانی نداشته است.
پیگرد قانونی و عدالت بینالمللی
حمدان ابراز امیدواری کرد که سوریه «همچنان در جبهه مقاومت باقی بماند»، چرا که اسرائیل افزون بر بلندیهای جولان، مناطق دیگری را نیز در اشغال خود دارد. وی افزود: «یکی از درسهای مهم طوفان الاقصی [اشاره حماس به حمله هفتم اکتبر ۲۰۲۳] این است که رهایی ملتها تنها از راه مقاومت میسر میشود.»
حمدان با اشاره به موج گسترده شکایتهای حقوقی علیه نظامیان اسرائیلی که برای گذران تعطیلات به خارج از کشور سفر میکنند، چنین گفت: «پیگرد قانونی جنایتکاران جنگی صهیونیست، نه تنها یک آرمان ملی برای فلسطینیان، بلکه خواست تمام آزادیخواهان جهان است. کسانی که در برزیل و دیگر کشورها این پروندهها را به جریان انداختهاند، وجدانهای بیداری هستند که در برابر جنایات اشغالگران سکوت نکردهاند. عاملان نسلکشی باید در هر کجای جهان که باشند، به پای میز عدالت کشانده شوند.»