سرویس خبری ایران من: در شرایطی که تحولات بینالمللی به سمت چندقطبی شدن پیش میرود، امضای معاهده راهبردی جدید میان ایران و روسیه، نشاندهنده تلاش دو کشور برای تعمیق روابط دوجانبه و تقویت همکاریهای منطقهای است. این معاهده که پس از سه سال مذاکره به امضا میرسد، با واکنشهای متفاوتی از سوی بازیگران بینالمللی مواجه شده است.
واکنش اتحادیه اروپا به همکاریهای ایران و روسیه
آنیتا هیپر سخنگوی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در نشست با خبرنگاران در بروکسل گفت: «ما موضع و پیام روشنی داریم که همواره در خصوص همکاری روسیه با ایران منتقل کردهایم و در این مورد نیز هیچ شگفتی وجود ندارد.»
وی ادعا کرد: «این همکاری پیام بسیار روشنی ارسال میکند که با وجود ادعاهای روسیه، آنها علاقهای به صلح ندارند و پیام آنها کاملاً غیرصادقانه است.»
مقام اروپایی در ادامه اظهارات ادعایی خود افزود: «این اقدام نشان میدهد که روسیه بهشدت بهدنبال کمک برای تجاوز غیرقانونی خود (به اوکراین) است. این موضوع ضعف واقعی روسیه را در این زمینه آشکارتر میکند.»
جزئیات معاهده جامع راهبردی
معاهده مشترک جامع راهبردی میان ایران و روسیه، نتیجه سه سال مذاکره و تعامل نزدیک مقامات دو کشور است. این معاهده که شامل ۴۷ ماده میشود و قرار است امروز (جمعه) در جریان سفر رئیس جمهوری ایران به مسکو امضاء شود، حوزههای مختلف از جمله همکاریهای اقتصادی، علمی، فناوری و فرهنگی را در بر میگیرد.
اهداف و محورهای اصلی همکاری
در چارچوب این معاهده، پروژههایی نظیر توسعه کریدور شمال-جنوب، گسترش همکاریهای علمی و فناوری در حوزههای نانو، هوافضا و هوش مصنوعی و همچنین تسهیل مبادلات فرهنگی پیشبینی شده است.
به گفته مقام های ایرانی، این معاهده با احترام به اصول تمامیت ارضی، استقلال و منافع دو کشور تدوین شده و با تأکید بر همکاریهای دوجانبه و منطقهای، در راستای تقویت نقشآفرینی ایران و روسیه در مقابله با هژمونی آمریکا و سیاستهای تکقطبی غرب تنظیم شده است.
این معاهده در پی بهروزرسانی توافق پیشین ایران و روسیه است، که اواخر دهه ۱۳۷۰ منعقد شد. به گفته مقامهای دو کشور، سند جدید با توجه به مقتضیات زمانی و تحولات جهانی تنظیم شده و گام مهمی برای تعمیق همکاریهای دوجانبه بهشمار میرود.