سرویس خبری ایران من: اخیراً حضور محمد جواد ظریف در مجمع جهانی اقتصاد (داووس) و مصاحبه او با فرید زکریا، واکنشهای متفاوتی را در فضای سیاسی ایران برانگیخته است. در حالی که برخی گروهها با برگزاری تجمعات اعتراضی، مواضع انتقادی خود را نسبت به این رویداد نشان دادهاند، صاحبنظران سیاسی به تحلیل ابعاد مختلف این مسئله پرداختهاند.
تحلیل مصاحبه ظریف و واکنشهای داخلی
به گزارش ایران من محمود صادقی، به اعتراضات و تجمعات خیابانی بدون مجوز اخیر از سوی برخی دلواپسان و تندروها واکنش نشان داد و گفت: به نظر من، این موضوع ابعاد مختلفی دارد. اول اینکه، ظاهراً منشأ اعتراضات، اظهارات آقای ظریف در نشست داووس بوده است؛ مصاحبهای حدوداً نیم ساعته با فرید زکریا که به نظر من، نگاهی ملی و همهجانبهنگر به ایران را منعکس میکند.
وی افزود: جالب است که وقتی مجری این مصاحبه درباره فشارهای موجود بر آقای ظریف برای تعقیب و برکناریاش سوال میکند، معاون راهبردی رئیس دولت وفاق با احترام به نظر مخالفان خود، با سعه صدر برخورد کرده و میگوید صداهای مختلفی در ایران وجود دارد و اینها هم بخشی از جامعه هستند. او حتی بیان میکند که اگر دادگاهی تشکیل شود، حاضر به حضور در آن است و از هر حکمی تبعیت خواهد کرد.
نقش گروههای فشار و تحلیل اعتراضات
عضو هیات رئیسه جبهه اصلاحات ایران بیان کرد: خود ظریف وجود این صداها را نشانهای از تکثر در جامعه ایران میداند و با دید مثبتی به آن نگاه میکند. البته ظاهراً یکی دو نکته در این مصاحبه، مورد خشم برخی گروهها قرار گرفته است. این در حالی است که من انتظار داشتم پس از انتشار این مصاحبه، آقای ظریف از سوی این گروهها مورد تقدیر قرار بگیرد؛ اما متاسفانه شاهد چنین واکنشهایی هستیم.
صادقی خاطرنشان کرد: به نظر میرسد که این افراد به صورت سازماندهی شده عمل میکنند و من مطمئن هستم بسیاری از شرکتکنندگان در این تجمعات، حتی یک بار هم مصاحبه آقای ظریف را ندیده و نشنیده اند.
حق برگزاری تجمعات و لزوم رعایت قانون
استاد دانشگاه تربیت مدرس گفت: بُعد دیگر ماجرا این است که اگر تجمعات آزاد باشد، بسیار خوب است و نشانهای از دموکراسی خواهد بود. طبق اصل ۲۷ قانون اساسی، برگزاری گردهماییها آزاد است. البته لازمه آن این است که این امکان برای گروههای دیگر هم فراهم شود. در قانون اساسی اساساً برگزاری اجتماع نیازی به مجوز ندارد، اما در قانون احزاب چنین قیدی آوردهاند.
واکنشهای رسمی به تجمعات اخیر
به گزارش ایران من، عصر روز شنبه ۶ بهمن تعدادی از دلواپسان با محوریت یک نماینده مجلس در میدان پاستور تجمع غیرقانونی برگزار کرده بودند و علت تجمع خود را انتقاد به حضور و نقش آفرینی «محمد جواد ظریف» معاون راهبردی رئیس جمهور در دولت چهاردهم اعلام کردند.
در همان مقطع تحرکات گروههای موسوم به «فشار» با واکنش مسئولان ذیربط مواجه شد؛ «علی زینیوند» معاون سیاسی وزارت کشور در گفتوگویی گفته بود: این تجمعات باعث چنددستگی در کشور و خدشهدار شدن وفاق و همبستگی کشور میشود و حتماً با جدیت برخورد میشود.