صفحه اصلی / بین الملل / چین و روسیه خواستار پیوستن ایران به FATF شدند

عثمان سالاری، نایب رئیس دوم کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس

چین و روسیه خواستار پیوستن ایران به FATF شدند

عثمان سالاری، عضو ناظر شورای عالی مبارزه با پولشویی، از ضرورت پیوستن به FATF سخن گفته و تأکید کرده که این امر می‌تواند گشایش‌های اقتصادی به همراه داشته باشد. وی مخالفت‌ها را غیرمنطقی دانسته و از حمایت چین و روسیه خبر داده است.
FATF و چشم‌انداز اقتصاد ایران

سرویس خبری ایران من: در شرایطی که اقتصاد ایران با چالش‌های متعددی در عرصه بین‌المللی روبرو است، موضوع پیوستن به FATF به یکی از مهمترین مباحث روز تبدیل شده است. دولت با کسب اجازه از رهبری، این موضوع را مجدداً در دستور کار مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار داده است. در این گفتگو، عثمان سالاری، عضو ناظر شورای عالی مبارزه با پولشویی، به تشریح ابعاد مختلف این موضوع و ضرورت پیوستن ایران به این نهاد بین‌المللی می‌پردازد.

 

اختیارات قانونی و موضع رهبری درباره FATF

 

عثمان سالاری با بیان این که تعیین سیاست های کلی نظام در بعد داخلی و خارجی از اختیارات مقام معظم رهبری است، به خبرنگار سیاسی ایرنا گفت: دولت، اذن ایشان را گرفت تا مسئله FATF دوباره در مجمع تشخیص مصلحت نظام مطرح و بررسی شود بنابراین من متعجبم که برخی افراد در برابر چنین تصمیم قانونی، واکنش منفی نشان می‌دهند. حق نداریم درباره اختیاراتی که رهبر انقلاب به مجمع تشخیص مصلحت نظام داده‌اند، اظهارنظر شتاب‌زده داشته باشیم.

 

ضرورت و مزایای پیوستن به FATF

 

عضو ناظر در شورای عالی مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم در ادامه ضمن تاکید بر این که FATF یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر است، تصریح کرد: در مقطع فعلی امیدوارم مجمع تشخیص مصلحت نظام با الحاق ایران به FATF موافقت کند که در این صورت گشایشی در عرصه معاملات و تعاملات اقتصادی و سیاسی صورت خواهد گرفت.

 

این نماینده مجلس درباره مزایای پیوستن ایران به FATF گفت: بانک مرکزی ایران به جهت ملحق نشدن به FATF نمی‌تواند در هیچ کشور خارجی حتی حساب باز کند و روال قانونی عملیات پولی و بانکی را انجام دهد. علاوه بر این هیچ کشوری مجاز نیست ما را از لحاظ مرودات مالی به رسمیت بشناسد و ناچاریم بوسیله افرادی خارج از ساختار بانک مرکزی و وزارت اقتصاد و دارایی اقدامات مالی را با هزینه بسیار بالایی انجام دهیم و به همین علت عدم پیوستن جمهوری اسلامی به FATF خسارات جبران ناپذیری دارد.

 

چالش‌های مخالفت با FATF و پیامدهای آن

 

سالاری در پاسخ به این پرسش که چرا کشورهای دوست مانند چین و روسیه هم از ایران خواسته‌اند به FATF بپیوندد، تصریح کرد: کشورهای دوست نیز به ایران توصیه کرده اند تا با حل این موضوع داد و ستدهای تجاری ما با آن‌ها آسان شود و این درحالی است که برخی افراد برخلاف منافع ملی دست به رفتارهای لجوجانه می‌زنند! طبیعی است که FATF پاره‌ای نقاط قوت و ضعف دارد اما این را هم در نظر بگیریم با وجود نقاط ضعف، فقط تعداد محدودی از کشورهای جهان به آن ملحق نشده‌اند.

 

نایب رئیس دوم کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس درباره انگیزه مخالفت‌های لجوجانه تاکید کرد: امروزه ما شاهد بروز و ظهور آثار منفی عدم اجرای FATF در کشور هستیم و انگیزه مخالفان بیشتر جناحی و شخصی است. متاسفانه این افراد از نظر شغلی و مالی تامین هستند و اصلا به فکر مستضعفین و مردم نیستند. به آن‌ها باید یادآور شد که در عرصه بین‌المللی هیچ مسئله صد در صدی وجود ندارد و قرار نیست صرفا دست به اقداماتی بزنیم که صد در صد به نفع ما باشد. باید ببینیم که در صورت پذیرش FATF نقاط قوت و فرصت‌های بیشتری ایجاد می‌شود یا تهدیدات بیشتر می‌شود؟!

 

دورنمای تصویب و واکنش‌های داخلی و بین‌المللی

 

عضو ناظر در شورای عالی مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم با بیان این که ایران در حال حاضر بسیاری از بندهای قانون اقدام مالی FATF را اجرا می‌کند، گفت: اکنون فقط چند بند محدود FATF اجرا نمی‌شود و باید پرسید آیا عقلانی است که با انگیزه به اجرا درآمدن این چند بند، عده‌ای لجبازی کورکورانه داشته باشند؟

 

وی در ادامه با طرح این پرسش از مخالفان تصویب کامل FATF گفت: دور زدن تحریم‌ها به چه بهایی صورت می‌گیرد؟ چرا می‌خواهند یک عده کلاهبردار و یقه سفید را در عرصه جهانی از تحصیل منفعت نامشروع بهره‌مند کنند؟ وضعیت مالی و اقتصادی مردم مطلوب نیست و انتظار داریم با تصویب کامل FATF کشور وارد تعاملات جهانی شود و شرایط تغییر کند. بدون ارتباط با دنیا نمی‌توانیم هیچ کاری را آن گونه که شایسته است برای مردم انجام دهیم.

 

عثمانی در پاسخ به این پرسش که تا چه حد نسبت به تصویب کنوانسیون پالرمو و CFT در مجلس خوشبین است، گفت: امیدوارم که دوستان مجمع با این موضوع موافقت کنندو تصمیمی به نفع مردم اتخاذ شود تا شاهد حل بخشی از مشکلات اقتصادی کشور باشیم.

 

به گزارش ایران من، FATF نهاد اقتصادی بین‌المللی است که به دنبال دستیابی به تبادلات مالی با ریسک فساد پایین‌تر و ایجاد مکانیزیم‌هایی در راستای ایجاد شفافیت برای مبارزه با پولشویی است. این به آن معنا نیست که کشورهایی که در لیست سیاه این سازمان قرار ندارند، از سوی این نهاد رصد نمی‌شوند.

 

در ابتدای هفته جاری علی لاریجانی عضو حقیقی مجمع تشخیص مصلحت نظام با حضور در خبرگزاری ایرنا اعلام کرد: «کمیسیون مشترکی برای بررسی FATF تشکیل شده است و افراد از کمیسیون‌هایی که نقش دارند انتخاب شده‌اند و بررسی‌های خود را از این هفته آغاز می‌کنند. امیدواریم نتیجه بررسی‌ها به نفع کشور باشد و به راه‌حل معقولی در این زمینه برسیم.»

 

اظهار امیدواری لاریجانی در حالی صورت می‌گیرد که اکثریت قریب به اتفاق صاحبنظران اقتصادی و سیاسی نیز پذیرش این معاهده را با هدف تحقق گشایش اقتصادی، گامی اساسی می‌دانند. این ضرورت تا جایی است که حتی دو کشور دوست مانند چین و روسیه نیز پیوستن ایران به FATF را در راستای نرمال‌سازی مروادات تجاری کشورمان متذکر شده‌اند. تا جائیکه حتی چینی‌ها به دلیل نپیوستن ایران به FATF حساب‌های بانکی ایران را بستند. موضوعی که اصغر فخریه کاشان – معاون ارزی اسبق بانک مرکزی – به آن اشاره کرده است.

 

هم‌زمان با آغاز بررسی پیوستن ایران به دو کنوانسیونFATF برخی گروه‌های تندرو واکنش‌های منفی تندی -به خصوص در مجلس شورای اسلامی- نسبت به آن نشان داده‌اند؛ هر چند رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام پیش ازاین گفته بود: «فضاسازی‌هایی که در این خصوص صورت می‌گیرد، غیرمنصفانه است، زیرا این یک بحث فنی و مرتبط با مصالح کشور است که نباید با فضاسازی‌های سیاسی آن را تحت‌الشعاع قرار داد.»

خبرهای دیگر

گفتگوی آقاتهرانی با تجمع‌کنندگان درباره تأخیر در ابلاغ قانون حجاب

مرتضی آقاتهرانی، عضو ارشد جبهه پایداری

تنش دیپلماتیک میان کانادا و آمریکا پس از اظهارات ترامپ

جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در حال تشریح دستاوردهای هسته‌ای کشور

محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی

تنش در روابط آمریکا و کانادا: از پیشنهاد الحاق تا جنگ تعرفه‌ها

دونالد ترامپ، رئیس جمهور امریکا

عضو خبرنامه "ایران من" شوید

خبرنامه هفتگی

آخرین اخبار مهم ایران و جهان را برای شما ارسال خواهیم کرد

عضویت

آخرین اخبار ایران و جهان

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00