صفحه اصلی / بین الملل / چالش دموکرات‌ها با سیل تصمیمات متناقض ترامپ؛ از کانال پاناما تا تعرفه‌های تجاری

دونالد ترامپ، رئیس جمهور امریکا

چالش دموکرات‌ها با سیل تصمیمات متناقض ترامپ؛ از کانال پاناما تا تعرفه‌های تجاری

ترامپ در ده روز نخست دوره دوم ریاست‌جمهوری، رکورد صدور فرمان‌های اجرایی را شکست. تصمیمات سریع و متغیر او از مسائل داخلی تا سیاست خارجی را دربرگرفته و واکنش‌های گسترده‌ای را برانگیخته است. دموکرات‌ها و دادگاه‌های فدرال در تلاشند تا برخی از این اقدامات را متوقف کنند.
ترامپ در حال امضای فرمان‌های اجرایی در دفتر بیضی کاخ سفید

سرویس خبری ایران من: در روزهای آغازین سال ۲۰۲۵، دونالد ترامپ با بازگشت به کاخ سفید، موجی از تغییرات گسترده را در سیاست‌های داخلی و خارجی آمریکا آغاز کرد. گزارش پیش رو به بررسی عملکرد بی‌سابقه ترامپ در ده روز نخست دوره دوم ریاست‌جمهوری‌اش می‌پردازد؛ دوره‌ای که با صدور انبوهی از فرمان‌های اجرایی و تصمیمات بحث‌برانگیز، چالش‌های جدیدی را برای نظام سیاسی و قضایی آمریکا به وجود آورده است.

 

رکوردشکنی در صدور فرمان‌های اجرایی

 

به گزارش ایران من، شبکه خبری ان‌بی‌سی در گزارشی اعلام کرد «دونالد ترامپ» در ده روز نخست دوره دوم ریاست جمهوری خود، رکورد صدور فرمان‌های اجرایی را شکسته است. تعداد این فرمان‌ها از مجموع دستورات اجرایی روسای جمهور پیشین در صد روز اول کارشان بیشتر بوده است. در ابتدای هفته، «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور ایالات متحده، با لحنی هشدارآمیز اعلام کرد که این کشور یا کانال پاناما را بازپس خواهد گرفت یا «اتفاقی بسیار قدرتمند رخ خواهد داد.» تا پایان هفته، او دستور لغو الزام دولت به خرید نی‌های کاغذی—محصولی که به گفته او «به‌طرز مشمئزی در دهان حل می‌شود»—را صادر کرد. «ترامپ» این تصمیم را در شبکه اجتماعی خود اعلام کرد. این دو اظهارنظر، آغاز و پایان یک هفته پرتلاطم را رقم زد؛ هفته‌ای که در آن، «ترامپ» خود را رئیس مرکز کندی برای هنرهای نمایشی معرفی کرد و اختیار نظارت بر اجراهای آن را به دست گرفت، دستور ممنوعیت حضور ورزشکاران ترنسجندر در رقابت‌های زنان را امضا و از «ایلان ماسک» حمایت کرد.

 

موج تصمیمات متناقض و تغییرات سریع

 

تصمیمات «ترامپ» با چنان سرعت سرسام‌آوری تغییر می‌کنند که پیگیری آنچه انجام داده و آنچه لغو کرده، دشوار شده است. در کنفرانس خبری روز سه‌شنبه، «ترامپ» اعلام کرد که در صورت لزوم، نیروهای آمریکایی را برای برقراری ثبات در غزه اعزام خواهد کرد. اما دو روز بعد، در یک پست در شبکه‌های اجتماعی، از این موضع عقب‌نشینی کرد. روز شنبه، ۱ فوریه، رئیس‌جمهور تعرفه ۲۵ درصدی بر واردات از کانادا و مکزیک اعمال کرد. اما تنها دو روز بعد، اجرای این تعرفه‌ها را به مدت یک ماه به تعویق انداخت. روز پنج‌شنبه، یکی از کارمندانی که با «ایلان ماسک» همکاری می‌کرد، پس از انتشار اظهارات نژادپرستانه‌اش در فضای مجازی، اخراج شد. اما کمتر از ۲۴ ساعت بعد، دوباره به محل کارش بازگشت.

 

انبوه فرمان‌های اجرایی که از کاخ سفید سرازیر شده—به اندازه کوهی همچون دنالی (کوه مک‌کینلی)—چنان ابعاد گسترده‌ای در حوزه‌های حکومتی و فرهنگی دارد که دموکرات‌ها را در مواجهه با این موج بی‌وقفه، سردرگم و ناتوان از واکنش سریع ساخته است. ماه گذشته، دموکرات‌های سنا قصد داشتند یک کنفرانس خبری برگزار کنند که به عفو گسترده «ترامپ» از افرادی که در شورش ۶ ژانویه ۲۰۲۱ در کنگره آمریکا شرکت داشتند، اختصاص داشت. اما این برنامه را لغو کردند تا بر اقدامی تازه که خشم عمومی را برانگیخته بود تمرکز کنند: توقف هزینه‌های فدرال به ارزش تریلیون‌ها دلار. «جین کلیب»، رئیس حزب دموکرات نبراسکا و نایب‌رئیس کمیته ملی دموکرات‌ها، در مصاحبه‌ای گفت: «ما هنوز در حال بررسی اوضاع هستیم. برنامه‌ای کاملاً مشخص نداریم.»

 

استراتژی «شوک و بهت» و واکنش منتقدان

 

در آغاز دوره اول ریاست‌جمهوری «ترامپ»، جمهوری‌خواهان از استراتژی ایجاد حواشی پی‌درپی برای آشفته کردن فضای خبری استفاده می‌کردند—همان‌طور که «استیو بنن»، استراتژیست ارشد کاخ سفید در آن زمان، این تاکتیک را چنین توصیف کرده بود: «با انبوهی از جنجال‌ها، فضای رسانه‌ای را درگیر کنید.»

 

اما سرعت اقدامات «ترامپ» در این دوره، آن تاکتیک را کم‌اهمیت جلوه داده است. این بار، متحدان و حامیان او از عبارتی دیگر استفاده می‌کنند: «شوک و بهت.» در واقع، بررسی «ان‌بی‌سی نیوز» نشان می‌دهد که «ترامپ» در ۱۰ روز نخست ریاست‌جمهوری‌اش، بیش از هر یک از روسای جمهور اخیر آمریکا در ۱۰۰ روز نخست دوره‌شان، فرمان اجرایی امضا کرده است. «ترامپ» با سرعتی بی‌سابقه در حال عمل به تمامی وعده‌های انتخاباتی خود است.

 

چالش‌های حقوقی و مقاومت نهادهای قضایی

 

مقاومت در برابر برنامه‌های «ترامپ» از دو جبهه اصلی صورت می‌گیرد: مقامات منتخب دموکرات که در تلاشند افکار عمومی را علیه او بسیج کنند، و وکلایی که در دادگاه‌ها سیاست‌های «ترامپ» را به چالش می‌کشند. در این مرحله، جبهه حقوقی در متوقف کردن سیاست‌های او موفق‌تر بوده است.

 

روز جمعه، یک قاضی فدرال به‌طور موقت اجرای دستور دولت «ترامپ» برای کاهش نیروی انسانی آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا از ۵۰۰۰ نفر به چندصد نفر را متوقف کرد. در همین حال، ۱۹ دادستان کل دموکرات روز جمعه شکایتی را ثبت کردند تا مانع از دسترسی تیم وزارت کارآمدی دولت، تحت هدایت «ایلان ماسک»، به اطلاعات شخصی، از جمله شماره‌های تأمین اجتماعی و اطلاعات حساب‌های بانکی در وزارت خزانه‌داری شوند.

 

روز شنبه، یک قاضی فدرال حکمی صادر کرد که به‌طور موقت دسترسی تیم «ماسک» به این داده‌ها را مسدود می‌کند. قاضی «پل انگلمایر» در حکم خود هشدار داد که این اقدام می‌تواند «منجر به افشای اطلاعات حساس و محرمانه شود و همچنین خطر نفوذ هکرها به این سیستم‌ها را بیش از پیش افزایش دهد.»

 

«متیو پلاتکین»، دادستان کل ایالت نیوجرسی—که از شاکیان این پرونده بود—در گفت‌وگو با ان‌بی‌سی‌نیوز گفت: «این روزها زیاد می‌شنویم که رئیس‌جمهور «ترامپ» دارد فضا را با تصمیماتش اشباع می‌کند. اما این صرفاً یک عبارت خوش‌آهنگ برای توصیف انجام هم‌زمان مجموعه‌ای از اقدامات غیرقانونی است.» او به استراتژی «ترامپ» اشاره دارد، که از طریق صدور پی‌درپی تصمیمات و اقدامات بحث‌برانگیز، فضای سیاسی و رسانه‌ای را اشباع کرده و مانع از واکنش سریع و مؤثر منتقدان می‌شود. «پلاتکین» معتقد است که این تاکتیک، در واقع راهی برای انجام هم‌زمان «مجموعه‌ای از اقدامات غیرقانونی» است، به این معنا که «ترامپ» با سرعت بالای خود در صدور فرمان‌ها و تغییر قوانین، منتقدان را سردرگم کرده و اجرای سیاست‌های جنجالی‌اش را تسهیل می‌کند. او همچنین افزود که وی و همکارانش از مدت‌ها پیش خود را برای بازگشت «ترامپ» به قدرت آماده کرده‌اند و برای این منظور، سخنرانی‌های «ترامپ» و همچنین سند راهبردی «پروژه ۲۰۲۵» را که توسط برخی از منصوبان پیشین و فعلی او تدوین شده، به‌دقت بررسی کرده‌اند.

خبرهای دیگر

مذاکرات دیپلماتیک ایران و آمریکا در مسقط عمان با میانجیگری عمان

مذاکرات هسته ای ایران و آمریکا

مذاکره‌کنندگان ارشد ایران و آمریکا پشت میز مذاکرات هسته‌ای در عمان

وندی شرمن، معاون پیشین وزیر خارجه آمریکا

وزیر امور خارجه ایران در حاشیه نشست سازمان همکاری‌های اسلامی

سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران

مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا با میانجی‌گری عمان

استیو ویتکوف، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران

عضو خبرنامه "ایران من" شوید

خبرنامه هفتگی

آخرین اخبار مهم ایران و جهان را برای شما ارسال خواهیم کرد

عضویت

آخرین اخبار ایران و جهان