سرویس خبری ایران من: در شرایطی که خاورمیانه شاهد تحولات مهمی در زمینه مناقشه غزه است، توافق آتشبس میان اسرائیل و حماس که با میانجیگری آمریکا و قطر حاصل شد، امیدهایی را برای پایان درگیریها ایجاد کرده است. با این حال، اظهارات اخیر مقامات سازمان ملل متحد نشان از نگرانیهای جدی درباره آینده این توافق دارد. این گزارش به بررسی جزئیات این موضوع و پیامدهای احتمالی شکست آتشبس میپردازد.
نگرانی سازمان ملل از شکست آتشبس
به گزارش ایران من، فرحان حق، معاون سخنگوی سازمان ملل روز سه شنبه به وقت محلی در گفتگو با خبرنگاران در پاسخ به این سوال که آیا آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد نگران شکست آتشبس غزه است یا خیر؟ گفت: «شکست احتمالی آتشبس یک نگرانی بزرگی است».
هشدار درباره بازگشت به شرایط بحرانی
فرحان حق در بحبوحه تهدیدهای اخیر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل مبنی بر پایان دادن به آتش بس، گفت: «ما شاهد رنجی بودیم که از اکتبر ۲۰۲۳ تا چند هفته پیش ادامه داشت. ما نمی خواهیم به آن شرایط بازگردیم. ما نمی خواهیم به ادامه کشتار گسترده، تهدید قحطی، خطر شیوع بیماری بازگردیم.»
معاون سخنگوی سازمان ملل افزود:«تمام تلاشها باید به گونه ای انجام شود که این آتشبس حفظ شود زیرا آن برای مردم منطقه و در واقع برای کل خاورمیانه ارزشمند بوده است.»
فرحان حق اضافه کرد: «ضروری است که توافق آتشبس، که در حال حاضر به مردم رنج کشیده، به ویژه در غزه کمک کرده است، ادامه یابد.»
جزئیات توافق آتشبس و آمار تلفات
آمریکا و قطر ۱۵ ژانویه ۲۰۲۵ برابر با ۲۶ دی ماه ۱۴۰۳ اعلام کردند که اسرائیل و حماس به توافق آتش بس دست یافتند. این توافق، ۱۹ ژانویه ۲۰۲۵ برابر با ۳۰ دی ماه ۱۴۰۳ اجرایی شد و مرحله اول آن، ۶ هفته به طول خواهد انجامید.
طی این مرحله، درباره اجرای توافق در مرحله دوم و سپس سوم آن، مذاکره خواهد شد.
اسرائیل با حمایت آمریکا از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) تا ۱۹ ژانویه ۲۰۲۵ (۳۰ دی ۱۴۰۳) جنگ ویرانگری را علیه ساکنان نوار غزه به راه انداخت اما به اهداف خود یعنی نابودی جنبش حماس و بازگرداندن اسرای اسرائیلی از راه جنگ نشد و مجبور به توافق آتش بس با این جنبش شد.
وزارت بهداشت غزه اعلام کرده است که شمار شهدای نوار غزه از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) تاکنون به ۴۸ هزار و ۲۱۹ نفر و تعداد زخمیها نیز به ۱۱۱ هزار و ۶۶۵ نفر رسید.