سرویس خبری ایران من: اخیراً تحولات مهمی در صحنه سیاست بینالملل در حال وقوع است که میتواند تأثیر عمیقی بر آینده روابط آمریکا، روسیه و اروپا داشته باشد. تغییر در سیاستهای آمریکا در قبال متحدان اروپایی و احتمال نزدیکی واشنگتن به مسکو، موجب نگرانی رهبران اروپایی شده است. این گزارش به بررسی این تحولات و پیامدهای احتمالی آن میپردازد.
رویای دیرینه پوتین برای کاهش نفوذ آمریکا
به گزارش ایران من، نیویورک تایمز نوشت که رئیس جمهوری روسیه در سال ۲۰۰۷ و در کنفرانس امنیتی مونیخ خواهان کاهش نفوذ آمریکا و ایجاد یک توازن قدرت جدید و مفید برای مسکو در اروپا شد اما وی در آن زمان به خواسته اش نرسید.
نزدیک به دو دهه بعد، در همان کنفرانس، مقام های ارشد دولت ترامپ یک موضوع را روشن ساختند و آن اینکه دولتی در آمریکا بر سر کار آمده که ممکن است به تحقق رویای پوتین کمک کند.
موضع گیری جدید مقامات آمریکایی
نظرات پیت هگست، وزیر دفاع و جی دی ونس، معاون رئیس جمهور، این نگرانی را در میان اروپایی ها ایجاد کرد که در دولت جدید، آمریکا شاید همسو با روسیه به اروپا تاخته و یا کلاً آن را به حال خود رها کند.
به گفته تحلیلگران، چنین تغییر سیاستی، پیروزی غیر قابل تصوری در اختیار پوتین قرار می دهد که اهمیت آن برای وی بسیار مهم تر از دستیابی به هر هدفی در اوکراین است.
چالشهای پیش روی اروپا
با وجود آنکه استقرار نیروهای آمریکایی در اروپای غربی زیربنای ۸۰ سال صلح پس از جنگ جهانی دوم بوده، با این حال هگست در سخنرانی روز جمعه در ورشو، به رهبران اروپایی هشدار داد که تصور نکنند آمریکا برای همیشه در آن قاره حضور خواهد داشت.
سپس و در همان روز و در جریان کنفرانس مونیخ، ونس پیام ترسناک تری را برای بسیاری از شرکت کنندگان اروپایی ارائه کرد: دشمن مورد نظر او نه روسیه یا چین، بلکه خود اروپاست.
اروپا در زمانی با این چالش روبرو شده که آلمان و فرانسه، دو کشور بزرگ اتحادیه اروپا، از بحران های سیاسی رنج میبرند که یکی از دلایل آن وجود جنبش های رو به رشد سیاسی ای است که سخنانی همانند ترامپ بر زبان می آورند. در سال ۲۰۱۵، آلمان و فرانسه رهبری مذاکرات برای پایان دادن به نخستین حمله روسیه به اوکراین را بر عهده گرفتند.
انگلیس نیز پس از برگزیت مورد حمایت ترامپ شاهد کاهش قابل توجه نفوذ خود در این قاره بوده است.
آینده روابط و پیامدهای احتمالی
اینکه دامنه توافق ترامپ و پوتین به کجا خواهد کشید، مشخص نیست و ممکن است بهبود روابط واشنگتن و مسکو به راحتی در جریان مذاکرات بر سر اوکراین به سردی انجامد.
اکنون ترامپ و بدون حضور رهبران اروپایی بر نحوه خاتمه بزرگترین چالش امنیتی اروپا پس از جنگ جهانی دوم تاثیرگذار خواهد بود. پیامدهای حل و فصل جنگ اوکراین فراتر از این کشور خواهد بود و توازن امنیتی اروپا را تغییر خواهد داد.
اروپایی ها نیز که جنبش های راستگرا را تهدیدی علیه اتحادیه اروپا و آزادی در این قاره می دانند، از همسویی ترامپ و پوتین نگرانند.