سرویس خبری ایران من: در روزهای اخیر، تنشهای نظامی در کرانه باختری به نقطه بحرانی رسیده است. ورود تانکهای اسرائیلی به اردوگاه جنین برای نخستین بار پس از سال ۲۰۰۲، نشاندهنده تشدید درگیریها و رویکرد تهاجمیتر اسرائیل در منطقه است. این تحولات با واکنشهای بینالمللی همراه شده و دبیرکل سازمان ملل متحد نیز نسبت به عواقب انسانی و سیاسی آن ابراز نگرانی کرده است. گزارش پیش رو، جزئیات این رویدادها و پیامدهای آن را بررسی میکند.
ابراز نگرانی دبیرکل سازمان ملل از افزایش تنشها
به گزارش ایران من، گوترش در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو گفت: من درباره افزایش خشونت در کرانه باختری اشغالی از سوی شهرکنشینان اسرائیلی و موارد دیگر نقض قوانین و همچنین فراخوانها برای الحاق این منطقه به اسرائیل (سرزمینهای اشغالی) احساس نگرانی میکنم.
اظهار نگرانی دبیرکل سازمان ملل متحد پس از آن صورت میگیرد که روز گذشته ارتش اسرائیل در یک درگیری نظامی که اولین در نوع خود از سال ۲۰۰۲ است، تانکهای مرکاوای خود را وارد اردوگاه آوارگان فلسطینی در جنین در شمال کرانه باختری کرد.
براساس گزارش رسانهها، سه تانک ارتش اسرائیل با همراهی خودروهای نظامی این رژیم به اردوگاه جنین یورش بردند.
فعالان و رسانههای محلی ویدئوهایی را منتشر کردند که نشان میدهد کودکان فلسطینی به سمت این تانکها سنگ پرتاب میکنند.
ادعاهای ارتش اسرائیل و گسترش عملیات نظامی
ارتش اسرائیل در بیانیهای ادعا کرد که نیروهای ارتش، سرویس امنیت داخلی (شاباک) و پلیس مرزی این رژیم به عملیات خود برای خنثی کردن تروریسم در شمال سامره (کرانه باختری) و گسترش فعالیتهای تهاجمی خود در این منطقه ادامه میدهند.
ارتش رژیم اسرائیل افزود: نیروهای تیپ ناحال و یگان یکم داوود عملیات خود را در شهرکهای دیگری در منطقه جنین آغاز کردهاند و همزمان یک دسته تانک نیز به عنوان بخشی از عملیات تهاجمی در جنین عملیات خواهند کرد.
پیشتر صبح روز یکشنبه سازمان رادیو و تلویزیون اسرائیل گفته بود که برای اولین بار پس از زمان عملیات سپر دفاعی (در سال ۲۰۰۲)، تانکهای ارتش رژیم اسرائیل به عنوان بخشی از آمادهسازی برای گسترش عملیات به شمال کرانه باختری، به سمت منطقه جنین حرکت کردند.
ارتش رژیم اسرائیل از ۲۱ ژانویه ۲۰۲۵ (۲ بهمن ۱۴۰۳) عملیات نظامی خود را به نام «دیوار آهنین» در شهرها و اردوگاههای آوارگان فلسطینی در شمال کرانه باختری به ویژه در استانهای جنین، طولکرم و طوباس گسترش داده است.
پیامدهای انسانی و نگرانیهای سیاسی
بنابر اعلام وزارت بهداشت فلسطین، در نتیجه عملیات نظامی اسرائیل در شمال کرانه باختری، افزون بر آوارگی دهها هزار فلسطینی، تخریب گسترده زیرساختها، خانهها و اموال، تاکنون ۶۱ فلسطینی به شهادت رسیده اند.
مقامهای فلسطینی هشدار دادند که این عملیات بخشی از طرح کابینه نتانیاهو برای الحاق کرانه باختری و اعلام حاکمیت بر آن است و میتواند بیانگر اعلام رسمی مرگ راه حل دو دولتی باشد.
گسترش عملیات نظامی در شمال کرانه باختری پس از آن صورت میگیرد که ارتش رژیم اسرائیل و شهرک نشینان اسرائیل حملات خود را در کرانه باختری از جمله قدس شرقی از زمان آغاز نسل کشی در نوار غزه در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) که منجر به کشته شدن دستکم ۹۲۳ فلسطینی، مجروح شدن حدود هفت هزار نفر و بازداشت ۱۴ هزار و ۵۰۰ نفر دیگر شد، آغاز کردند.
اسرائیل با حمایت آمریکا بین ۷ اکتبر ۲۰۲۳ تا ۱۹ ژانویه ۲۰۲۵ در غزه مرتکب جنایت ضد بشریِ نسل کشی شد و بیش از ۱۶۰ هزار فلسطینی که بیشتر آنها کودک و زن هستند، شهید و زخمی شدند و بیش از ۱۴ هزار نفر نیز مفقود شدند.