سرویس خبری ایران من: تنشهای دیپلماتیک بر سر آینده نوار غزه وارد مرحله جدیدی شده است. طرح بازسازی پیشنهادی مصر که با حمایت گسترده کشورهای عرب همراه شده، با مخالفت صریح ایالات متحده آمریکا مواجه شده است. این گزارش به بررسی جزئیات این طرح، واکنشهای بینالمللی، و دلایل مخالفت آمریکا با آن میپردازد. در حالی که کشورهای عربی بر حفظ حقوق فلسطینیان در سرزمین خود تأکید دارند، آمریکا با ادعای غیرقابل سکونت بودن غزه، رویکرد متفاوتی را دنبال میکند.
رد طرح مصر توسط آمریکا
به گزارش ایران من، به نقل از یدیعوت آحارنوت، دولت آمریکا طرح مصر برای بازسازی غزه را نپذیرفت.
بر اساس این گزارش، با وجود استقبال کشورهای عربی از طرح مصر، آمریکا این طرح را نپذیرفت و مدعی شد: طرح مذکور این واقعیت را مدنظر قرار نداده که غزه غیر قابل سکونت است.
پس از آنکه اتحادیه عرب طرح مصر برای بازسازی نوار غزه را در روز پس از جنگ تصویب کرد، واشنگتن آن را با استدلالی مشابه با ادعای اسرائیل رد کرد.
استدلالهای آمریکا و واکنشها
بریان هیوز، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا شب گذشته (سه شنبه) با اشاره به طرح عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر در نشست فوقالعاده سران کشورهای عربی، ادعا کرد: این طرح به واقعیت شرایط کنونی غزه که آن را غیرقابل سکونت کرده، نپرداخته است. وی با استدلال بر اینکه ساکنان نوار غزه نمیتوانند در منطقهای ویران و مملو از مهمات منفجرنشده در زیر آوارها زندگی کنند، گفت: با وجود مخالفت شدید با طرح مهاجرتی دونالد ترامپ در سراسر جهان، آمریکا همچنان بر طرح بازسازی غزه بدون وجود حماس اصرار دارد.
گزارش یدیعوت آحارنوت حاکی است، واکنش آمریکا ساعاتی پس از برگزاری نشست فوقالعاده سران کشورهای عربی در قاهره، پایتخت مصر صورت گرفت. مصر در نشست مذکور با تأکید بر اینکه بدون تشکیل کشور فلسطین صلح واقعی وجود نخواهد داشت، طرح خود را برای بازسازی نوار غزه به جای طرح ترامپ ارائه کرد که با استقبال سایر کشورهای عربی در این نشست مواجه شد.
ملک عبدالله، پادشاه کشور اردن نیز با حمایت از طرح مصر در این نشست گفت: ما با هر برنامهای که منجر به آوارگی فلسطینیها شود، مخالف هستیم و از طرح بازسازی نوار غزه حمایت میکنیم.
جزئیات طرح مصر برای بازسازی غزه
طبق گزارش منتشرشده، بر اساس طرح مصر، بازسازی غزه با بودجهای بالغ بر ۵۳ میلیارد دلار طی پنج سال اجرا خواهد شد. همچنین در نشست مذکور که سران کشورهای عربی خواستار استقرار نیروهای حافظ صلح بین المللی در کرانه باختری و نوار غزه شدند، بر حفظ ارتباط بین کرانه باختری و نوار غزه، راه حل دو دولتی و تداوم توافق آتشبس که با چالش بزرگی مواجه شده است، تأکید کردند.
به گزارش ایران من، با وجود اینکه طرح ترامپ به دنبال کنترل آمریکا بر نوار غزه و کوچ ساکنان غزه به سایر کشورهای عربی بود، اما برنامه مصر بر بازسازی غزه بدون جابهجایی مردم فلسطین تکیه دارد. بر اساس طرح کشورهای عربی، قرار است هفت منطقه برای اسکان موقت بیش از یک و نیم میلیون فلسطینی ایجاد شود و ساکنان این مناطق در خانههای پیشساخته ساکن شوند.