سرویس خبری ایران من: در روزهای اخیر، اظهارات جنجالی دونالد ترامپ درباره کانال استراتژیک پاناما موجب تنش دیپلماتیک میان آمریکا و پاناما شده است. ادعای رئیسجمهور آمریکا مبنی بر “بازپسگیری” این آبراه حیاتی، واکنش قاطع مقامات پانامایی را به همراه داشته است. این گزارش به بررسی جزئیات این مناقشه و اهمیت ژئوپلیتیک کانال پاناما در عرصه بینالمللی میپردازد.
واکنش رئیسجمهور پاناما به ادعای ترامپ
به گزارش ایران من، مولینو چهارشنبه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: ترامپ باز هم دروغ میگوید. کانال پاناما در فرایند بازپسگیری نیست.
وی در واکنش به اظهارات سهشنبه ترامپ که گفته بود، دولتش روند پس گرفتن کنترل کانال پاناما را آغاز کرده است، افزود: من از طرف پاناما و همه مردم این اهانت تازه به واقعیت و کرامت ملت را رد میکنم.
ادعای ترامپ در سخنرانی سالانه کنگره
ترامپ در نخستین سخنرانی سالانه خود در کنگره آمریکا مدعی شد: دولت من برای تقویت امنیت ملی کشورمان کانال پاناما را پس خواهد گرفت. ما انجام این کار را شروع کردهایم.
اهمیت استراتژیک کانال پاناما در تجارت جهانی
کانال پاناما یک آبراه مصنوعی و ساخت بشر به طول ۸۲ کیلومتری (۵۱ مایل) است که اقیانوس آرام و اقیانوس اطلس را به هم متصل میکند و نقش کلیدی در جریانهای تجارت جهانی دارد. این کانال حدود ۵ درصد تجارت جهانی را به خود اختصاص داده است.
آمریکا در اوایل قرن بیستم، این کانال را ساخت و کنترل آن را در سال ۱۹۹۹ به پاناما سپرد. واگذاری این کانال دو دهه پس از امضای مجموعهای از معاهدههایی صورت گرفت که بی طرفی دائمی آن را تضمین میکرد.
پیش از این ترامپ بارها بدون ارائه مدرکی مدعی شده بود این معاهدهها نقض شده است زیرا چین کنترل این کانال را در اختیار دارد و سربازانش در این کانال حضور دارند. وی همچنین مدعی است که کشتیهای آمریکایی حین عبور از این کانال، مشمول پرداخت هزینههای اضافی میشوند.