سرویس خبری ایران من: تنشهای دیپلماتیک میان روسیه و کشورهای غربی در پی بحران اوکراین همچنان ادامه دارد. در جدیدترین موضعگیری رسمی مسکو، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، به مجموعهای از مسائل مهم بینالمللی پرداخته است. اظهارات وی درباره روابط روسیه با آمریکا، انتقادات شدید از مواضع رئیسجمهور فرانسه، و مخالفت قاطع با حضور نظامیان اروپایی در اوکراین، بیانگر خطوط اصلی سیاست خارجی روسیه در شرایط فعلی است. این موضعگیریها در حالی مطرح میشود که گزارشهایی از تماسهای احتمالی آمریکا با مخالفان دولت اوکراین منتشر شده و مشروعیت زلنسکی از سوی مسکو مورد تردید قرار گرفته است.
گزارشهای جنجالی درباره سیاست آمریکا در قبال اوکراین
به گزارش ایران من، واکنش به گزارشها درباره تماس آمریکا با مخالفان حکومت اوکراین سخنگوی کرملین در پاسخ به پرسش دیگری نیز گفت: روسیه گزارشهای منتشر شده درباره تماس های رهبری ایالات متحده با مخالفان اوکراین را تجزیه و تحلیل می کند، اما به منابع رسانه ای ناشناس اعتماد ندارد و بر این اساس، ارزیابی و اظهارنظر نمیکند.
پیشازاین، نشریه پولیتیکو در گزارشی از مذاکرات محرمانه ادعایی بین ایالات متحده و مخالفان در کییف، به ویژه با پوروشنکو رئیس جمهور سابق اوکراین و تیموشنکو نخست وزیر سابق این کشور، گزارش داد. این نشریه نوشت: موضوع تماسها انتخابات آینده ریاست جمهوری اوکراین بود که در پی آن انتظار می رود ولادیمیر زلنسکی قدرت را از دست بدهد. مسکو پیش از این اعلام کرده است که «مشروعیت ولودیمیر زلنسکی که خود را رئیس دولت اوکراین مینامد، مورد تردید است، چرا که در قانون اساسی اوکراین تعویق انتخابات ریاست جمهوری در زمان حکومت نظامی پیش بینی نشده است، بنابراین اختیارات زلنسکی در ۲۰ مه ۲۰۲۴ (برابر با ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳) به پایان رسیده است.»
انتقاد شدید از مواضع مکرون درباره بحران اوکراین
مکرون به ادامه جنگ میاندیشد، نه صلح سخنگوی کرملین در واکنش به سخنان شامگاه چهارشنبه ۱۵ اسفند رئیسجمهور فرانسه نیز گفت: سخنرانی امانوئل ماکرون به شدت تقابلگرایانه است، به سختی میتوان سخنان وی را به عنوان سخنرانی رئیس دولتی که به صلح می اندیشد تلقی کرد. بلکه از آنچه گفته شد، می توان نتیجه گرفت که فرانسه بیشتر به جنگ فکر می کند و به ادامه جنگ (در اوکراین).
سخنان مکرون متضاد است سخنگوی ریاست جمهوری روسیه، لفاظیهای هسته ای امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه را بسیار متضاد خواند و گفت: اظهارات رهبر فرانسه این تصور را ایجاد میکند که پاریس مشتاق ادامه جنگ است. پسکوف افزود: اگر سخنرانی مکرون را بخوانید، احساس میکنید که فرانسه واقعاً به دنبال ادامه جنگ است. وی ادامه داد: از اظهارات مکرون می توان نتیجه گرفت که او آماده استفاده از زرادخانه های هستهای فرانسه است، این موضوع به منزله ادعای این کشور برای رهبری هسته ای در اروپا است، بنابراین، سخنان مکرون بسیار متضاد است.
سخنانی با غلطهای فراوان پسکوف اظهار داشت: اظهارات مکرون درباره «تهدید روسیه» (علیه اروپا) حاوی «غلطهای فراوان» است و به (بیتوجهیها به نگرانی روسیه از) گسترش ناتو اشارهای نمیکند. وی تصریح کرد: رئیسجمهور فرانسه در سخنان خود در این باره چیزی نگفته و نگرانیهای مشروع روسیه و نیاز مسکو به درنظر گرفتن اقدامات برای خنثی کردن تهدیدات علیه خود را در نظر نگرفته است. سخنگوی کرملین خاطرنشان کرد: مکرون با متهم کردن روسیه به نقض توافقات مینسک، فراموش کرد که پیش از او فرانسوا اولاند (رئیسجمهور سابق فرانسه) آشکارا اعتراف کرد که “هیچ کس قرار نیست آنها را اجرا کند و آنها ساخته شده بودند تا به اوکراین فرصت دهند تا قدرت خود را بازیابی و خود را مسلح کند. وی در پاسخ به پرسش دیگری نیز گفت: هیچ درخواستی از پاریس برای تماس با مسکو مطرح نشده است و هیچ پیامی در این زمینه دریافت نکردهایم.
مخالفت قاطع با حضور نظامیان اروپایی در اوکراین
حضور نظامیان اروپایی در اوکراین، غیرقابل قبول است سخنگوی کرملین در پاسخ به پرسش دیگری تأکید کرد: نظر روسیه در مورد حضور احتمالی پرسنل نظامی اروپایی از جمله فرانسه در اوکراین پس از آتشبس روشن و مشخص است، مسکو همچنان این ایده را غیرقابل قبول می داند. وی اظهار داشت: در این زمینه، سخنان رئیسجمهور فرانسه در موضع خصمانه علیه روسیه را خواندهایم که به دنبال استقرار نظامیان اروپایی در اوکراین پس از آتشبس است. پسکوف با رد این ایده تأکید کرد که موضع روسیه پیش از این توسط وزارت امور خارجه این کشور اعلام شده است.
پیش از این، وزیر امور خارجه روسیه ۱۲ اسفندماه ۱۴۰۳ در این باره گفت: ایده استقرار نیروهای حافظ صلح اروپایی در اوکراین با هدف تحریک کییف به ادامه جنگ مطرح شده و به این معنی است که علل اصلی شکلگیری این بحران برای روسیه رفع نخواهد شد. سرگئی لاوروف در مصاحبهای با مجموعه رسانهای کراسنادا زوزدا افزود :همانطور که اروپاییها، حکومت فعلی در کییف را با سرنیزه به قدرت رساندند و او را به جلو حرکت دادند، اکنون نیز میخواهند او را با سرنیزههای خود در قالب واحدهای حافظ صلح حمایت کنند. اما این بدان معناست که علل اصلی (مناقشه) از بین نخواهند رفت.