سرویس خبری ایران من: در راستای استراتژی فشار حداکثری دولت ترامپ علیه ایران، ایالات متحده اقدامات تحریمی جدیدی را علیه بخش نفت ایران و مقامات مرتبط با آن اعمال کرده است. این تحریمها در حالی اعمال میشود که نشانههایی از تمایل دو طرف برای مذاکره مشاهده میشود، هرچند با شروط و پیشزمینههای متفاوت.
تحریم وزیر نفت و ناوگان سایه ایران
آمریکا وزیر نفت و ناوگان سایه ایران را تحت تحریم قرار داد دولت ترامپ، وزیر نفت ایران را هدف تحریمهای جدید قرار داده و همزمان شرکتها و کشتیهای بیشتری را که با «ناوگان سایه» ایران در ارتباط هستند، تحریم میکند؛ ناوگانی که تهران از آن برای دور زدن تحریمها بهره میبرد.
دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا، روز پنجشنبه محسن پاکنژاد را در فهرست «اشخاص خاص تحت تحریم» قرار داد. به گفته بیانیه خزانهداری، وی به عنوان وزیر نفت «بر صادرات نفت ایران به ارزش دهها میلیارد دلار نظارت میکند و میلیاردها دلار نفت را برای صادرات در اختیار نیروهای مسلح ایران قرار داده است».
جزئیات فرمان اجرایی و دور جدید تحریمها
این اقدام بر مبنای فرمان اجرایی ژانویه ٢٠٢٠ صورت گرفته که طی آن، دونالد ترامپ تحریمهای گستردهای را علیه بخشهای نفت و پتروشیمی ایران وضع کرد. این سومین دور تحریمها پس از یادداشت امنیت ملی رئیسجمهور در ۴ فوریه است که سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران را دنبال میکند.
وزارت خزانهداری آمریکا، کشتیهایی با پرچمهای مختلف را به عنوان بخشی از ناوگان پنهان ایران شناسایی کرده و مالکان آنها را «به دلیل فعالیت در بخش نفتی اقتصاد ایران» در فهرست تحریمها قرار داده است.
در میان کشتیهای تازه تحریم شده، ده فروند نفتکش و سوختبر به همراه سه فروند یدککش به چشم میخورد. همزمان با این اقدام، وزارت امور خارجه آمریکا سه شرکت را به بهانه «مشارکت آگاهانه در معاملات قابل توجه در زمینه خرید، تحصیل، فروش، حمل و نقل یا بازاریابی نفت و فرآوردههای نفتی ایران» به فهرست تحریمها افزوده است.
چشمانداز مذاکرات و شروط دو طرف
پیش از این، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، اعلام کرده بود که کشورش آماده ورود به گفتگوهای مستقیم با آمریکاست، مشروط بر آنکه واشنگتن به «فشارها و تهدیدهای» خود علیه جمهوری اسلامی پایان دهد.
این موضعگیری در ادامه رد و بدل شدن پیامها میان تهران و ترامپ پیرامون چشمانداز دستیابی به توافق هستهای جدید صورت گرفته است. مطلب مرتبط: ایران: مذاکره مستقیم با آمریکا در صورت توقف فشارها و تهدیدها امکانپذیر خواهد بود گرچه ترامپ سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران را از دوره پیشین ریاستجمهوری خود از سر گرفته، اما در عین حال مدعی شده نامهای به مقامات ارشد ایران نوشته و از آنان خواسته برای مذاکره درباره توافقی تازه که برنامه هستهای ایران را محدود سازد، به پای میز مذاکره بازگردند. رئیسجمهور آمریکا در نخستین دوره زمامداری خود در سال ٢٠١٨ از توافق بینالمللی خارج شد و از آن زمان تاکنون، تلاشها برای احیای این توافق به نتیجه چندانی نرسیده است.