صفحه اصلی / بین الملل / صالحی در پاسخ به اردوغان: نوروز ملک مطلق کسی نیست، آیینی مشترک با دیگران است

دکتر علی اکبر صالحی، رئیس بنیاد ایران‌شناسی

صالحی در پاسخ به اردوغان: نوروز ملک مطلق کسی نیست، آیینی مشترک با دیگران است

صالحی در واکنش به اظهارات اردوغان درباره نوروز، این آیین کهن را نماد همزیستی و مشارکت دانست. او با اشاره به گستره جغرافیایی نوروز از ایران تا مرزهای هند و چین و قفقاز تا بالکان، تأکید کرد نوروز در شعر، هنر، فلسفه و مهر ریشه دارد، نه رقابت و منازعه. صالحی گفت: آنچه باید پاس داشت، هم‌زیستی در میراث است، نه تملک آن.
جشن نوروز، پیوند دهنده فرهنگ‌ها و ملت‌ها
 این خبر را میتوانید بصورت صوتی گوش دهید

 

 

سرویس خبری ایران من: نوروز، جشنی باستانی با قدمتی هزاران ساله، همواره نماد صلح، دوستی و همزیستی میان ملت‌ها بوده است. این آیین کهن که با آغاز فصل بهار و تجدید حیات طبیعت همراه است، فراتر از مرزهای جغرافیایی، ملت‌های مختلفی را به هم پیوند می‌دهد. اخیراً اظهارات رئیس‌جمهور ترکیه درباره نوروز واکنش‌هایی را در پی داشته که در ادامه به آن می‌پردازیم.

 

اظهارات جنجالی اردوغان درباره نوروز

 

رئیس بنیاد ایران‌شناسی گفت: هرگاه از نوروز سخن می‌گوییم، از فرهنگی سخن می‌گوییم که در شعر و هنر و ادب و فلسفه و حکمت و مهر ریشه دارد، نه در رقابت و منازعه. از این‌رو خوشحالیم که رئیس جمهور اردوغان اذعان به عظمت نوروز دارد و ملتش را بخشی از این آئین کهن می‌داند.

 

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، اخیرا طی اظهاراتی جنجالی گفت: «نوروز جشن هیچ گروه قومی خاصی نیست، بلکه جشن تمام ملت و تمام جغرافیای ما است، از جمله علوی‌ها، سنی‌ها، ترک‌ها و کردها. نوروز همچنین مهم‌ترین نماد فرهنگ مشترک، تاریخ مشترک و اتحاد سرنوشت و قلب‌های ماست.»

 

پاسخ رئیس بنیاد ایران‌شناسی به سخنان اردوغان

 

علی‌اکبر صالحی، رئیس‌ بنیاد ایران‌شناسی به این سخنان پاسخ داد و تاکید کرد: نوروز، جلوه ای از مهر، نوزایی و مداراست. این آیین کهن، که سر آغاز مجدد حیات طبیعت همراه با شور و نشاط در زندگی است، جشن با شکوهی است که ریشه در فرهنگ، ادبیات و خرد یک تمدن دیرینه دارد. نوروز جشنی است همگانی برای همدلی و همراهی و دوستی و برای دعوت به صلح، مهربانی و رواداری.

 

وزیرخارجه اسبق ایران با بیان اینکه «نوروز با تمامیت خواهی بیگانه است»، گفت: نوروز ملک مطلق کسی نیست بلکه آیینی است مشترک با دیگران. بنابراین نه نشانه‌ایست از برتری، بلکه نمادیست از برابری.

 

گستره جغرافیایی و فرهنگی نوروز

 

صالحی تصریح کرد: نوروز هزاره هاست که با شکوه و شور ، در گستره‌ای پهناور ازجهان جشن گرفته می‌شود: از ایران تا مرزهای هند و چین، و از قفقاز تا سواحل بالکان. این سنت گرامی، تاروپودی رنگارنگ از مردمان و سرزمین‌ها را به هم می‌پیوندد—ایران، افغانستان، تاجیکستان، ازبکستان، ترکمنستان، آذربایجان، قزاقستان، قرقیزستان، کردها، پارسیان، پشتون‌ها، بلوچ‌ها و بسیاری دیگر. از قله‌های برف‌پوش پامیر تا دشت‌های آفتاب‌گیر آناتولی، از بازارهای سمرقند تا روستاهای قفقاز، نوروز جادوی خود را می‌بافد؛ و در قلب آن، رشته‌ای مشترک نهفته است، زبان پارسی—رودی شاعرانه که از قرن‌ها جاری است و داستان‌هایی از شادی، پایداری و یگانگی را با خود می‌ آورد.

 

رئیس بنیاد ایران‌شناسی افزود: زبانی که حامل شعر حافظ و سعدی و مولانا، اندیشه فردوسی و خیام، و آموزه‌های اخلاقی و صلح‌جویانه‌ی یک تمدن ریشه‌دار است.

 

صالحی ادامه داد: بنابراین هرگاه از نوروز سخن می‌گوییم، از فرهنگی سخن می‌گوییم که در شعر و هنر و ادب و فلسفه و حکمت و مهر ریشه دارد، نه در رقابت و منازعه. از این‌رو خوشحالیم که رئیس جمهور اردوغان اذعان به عظمت نوروز دارد و ‌ملتش را بخشی از این آئین کهن می داند.

 

وی در پایان خاطرنشان کرد: نوروز به ما یادآوری می‌کند که آنچه باید پاس داشت، نه تملک بر میراث، که هم‌زیستی در آن است.

خبرهای دیگر

وزرای دفاع آمریکا و ژاپن در گفتگو درباره تقویت همکاری‌های نظامی علیه چین

پیت هگسث، وزرای دفاع آمریکا

مذاکرات کنترل تسلیحات بین روسیه، چین و آمریکا

آندری رودنکو، معاون وزیر خارجه روسیه

تبادل دیپلماتیک ایران و آمریکا با میانجیگری عمان

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت

پیام تبریک وزیر امور خارجه ایران به مناسبت عید سعید فطر و دعوت به وحدت اسلامی

سید عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران

عضو خبرنامه "ایران من" شوید

خبرنامه هفتگی

آخرین اخبار مهم ایران و جهان را برای شما ارسال خواهیم کرد

عضویت

آخرین اخبار ایران و جهان