سرویس خبری ایران من: در پی تلاشهای دیپلماتیک گسترده، جمهوری دموکراتیک کنگو تصمیم به استرداد سه شهروند آمریکایی گرفته است که در رابطه با تلاش برای کودتا در این کشور آفریقایی بازداشت شده بودند. این اقدام نشانهای از گرم شدن روابط بین دو کشور و آغاز همکاریهای استراتژیک در زمینههای امنیتی و اقتصادی است که میتواند منافع متقابلی برای هر دو طرف داشته باشد.
دیدار مشاور ترامپ با رئیس جمهور کنگو و توافق استرداد زندانیان
به گزارش ایران من ، خبرگزاری رویترز به نقل از منابع آگاه در ریاست جمهوری کنگو اعلام کرد احکام صادر شده برای سه شهروند آمریکایی هفته گذشته تخفیف پیدا کرد و این افراد تحویل مقامات آمریکایی شدند تا بقیه دوران حکم خود را در آمریکا سپری کنند.
توافق برای استرداد زندانیان آمریکایی پس از آن حاصل شد که «مسعد بولس» مشاور ارشد «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در امور آفریقا با سفر به جمهوری دموکراتیک کنگو در شهر کینشازا پایتخت کنگو با «فلیکس شیسکدی» رئیس جمهوری این کشور دیدار و گفتوگو کرد. این دیدار در بحبوحه تشدید تماسها و مذاکرات واشنگتن و کینشازا انجام شد. بولس پیش از سفر به کنگو از شیسکدی خواستار آزادی آمریکاییهای زندانی شده بود.
«تینا سلامه» سخنگوی رئیس جمهوری کنگو گفت: این اقدام نشان میدهد که همکاری بین دو کشور در حال قویتر شدن است. کاخ سفید تا کنون واکنشی به خبر نشان نداده اما وزارت امور خارجه آمریکا در یک نامه الکترونیک خاطرنشان کرد که بازگرداندن آمریکاییهای زندانی یک از اولویتهای اصلی دولت به شمار میرود.
مقامهای آگاه در واشنگتن گفتند که دولت کینشازا همچنین آماده پرداخت غرامت بابت حمله چند ماه پیش مردم به سفارت آمریکا هستند. اوایل بهمن ماه گذشته به دنبال افزایش اعتراضهای ضد آمریکایی در جمهوری دموکراتیک کنگو گروهی از مردم کینشازا با حمله به سفارت آمریکا و برخی کشورهای غربی در این کشور، قسمتهایی از آن را به آتش کشیدند.
آمریکاییهای آزاد شده از جمله ۳۷ متهمی بودند که در ارتباط با کودتای نافرجام ماه مه سال گذشته میلادی بازداشت شده بودند. گزارشها حاکی است که «کریستین مالانگا» سیاستمدار کنگویی ساکن آمریکا رهبری این کودتای نافرجام را در دست داشته و «مارسل مالانگا» پسر ۲۲ ساله او نیز یکی از آمریکاییهای دستگیر شده بود.
همکاری امنیتی و نظامی بین آمریکا و کنگو در مقابله با شورشیان
به گزارش ایران من، با تشدید ناآرامیها و درگیریها در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو و ایجاد نگرانی از بروز یک مناقشه گستردهتر منطقهای، کینشازا خواستار ایفای نقش بیشتر آمریکا برای ایجاد امنیت در این کشور جنگزده است. آمریکا نیز اعلام کرده که خواستار دسترسی بیشتر به منابع معدنی کنگو است. رویترز به نقل از یک دفاعی سابق آمریکا گزارش داد که این کشور ممکن است از طریق اعزام نیرو یا پیمانکاران دفاعی برای آموزش نیروهای کنگو برای تقویت امنیت به دولت کینشازا کمک کند.
توافقات معدنی و مذاکرات صلح در کنگو
شیسکدی رئیس جمهوری کنگو اوایل اسفند ماه گذشته در تلاش برای مقابله با شورشیان شرق کنگو، قرارداد در بخش منابع معدنی را به آمریکا پیشنهاد داد. رئیس جمهوری کنگو در اولین گفتوگوی رسانهای خود از زمان آغاز موج جدید پیشروی شورشیان گروه «ام۲۳» در شرق این کشور، به آمریکا و اروپا پیشنهاد سهمی در ثروت هنگفت نهفته در منابع طبیعی این کشور را داد.
وزارت امور خارجه آمریکا نیز اعلام کرد که واشنگتن مطابق با سیاستهای دولت ترامپ، از مشارکت با جمهوری دموکراتیک کنگو برای بهرهبرداری از منابع معدنی ارزشمند و حیاتی این کشور استقبال میکند. این موضع دولت آمریکا پس از آن اعلام شد که یک سناتور کنگو در تماس با مقامات آمریکا خواستار توافق با آمریکا برای سرمایهگذاری در بخش معدن در برابر امنیت شده بود.
جمهوری دموکراتیک کنگو که منابع معدنی ارزشمندی در اختیار دارد در حال نبرد با شورشیان گروه «ام۲۳» در شرق این کشور بوده و شورشیان موفق به تصرف مناطق گستردهای از جمله دو شهر بزرگ شرق کشور شدهاند. میانجیگری برای برقراری آتشبس در شرق کنگو ادامه دارد و به گفته منابع دیپلماتیک، دولت کنگو و شورشیان ام۲۳ قرار است امروز چهارشنبه ۲۰ فروردین (۹ آوریل) برای اولین بار در دوحه قطر بطور مستقیم گفت وگو کنند.