سرویس خبری ایران من: در بحبوحه تنشهای فزاینده میان ایران و آمریکا، تلاشهای دیپلماتیک برای کاهش تنش و جلوگیری از درگیری احتمالی شدت گرفته است. کشورهای منطقه، به ویژه ترکیه، نقش مهمی در این میانجیگریها ایفا میکنند و نسبت به پیامدهای هرگونه اقدام نظامی هشدار میدهند. همزمان، مقدمات برگزاری گفتوگوهای غیرمستقیم میان تهران و واشنگتن در عمان فراهم شده که میتواند نقطه عطفی در مسیر حل اختلافات باشد.
هشدار ترکیه درباره اقدام نظامی علیه ایران
به گزارش ایران من، «هاکان فیدان» وزیر امور خارجه ترکیه هشدار داد که استفاده از قدرت نظامی علیه جمهوری اسلامی ایران به بیثباتی در منطقه منجر خواهد شد. وی در گفتوگو با شبکه «سیانان ترک» همچنین تأکید کرد: «آنکارا بر مذاکره میان طرفهای درگیر تأکید دارد و از آن حمایت میکند.»
فیدان در ادامه با اشاره به تماسهای دیپلماتیک کشورش با تهران و واشنگتن، اظهار داشت: «ما ارتباط خود را با ایران و آمریکا حفظ کردهایم. من پیش و پس از سفر اخیرم به آمریکا با مقامات ایرانی گفتوگو کردهام.»
وی افزود: «توصیه من به طرفین این است که هرچه سریعتر مذاکرات مستقیم را آغاز کنند؛ چراکه هرگونه عملیات نظامی علیه ایران تنها به بیثباتی در منطقه دامن خواهد زد.»
وزیر امور خارجه ترکیه در بخش دیگری از سخنانش گفت: «ایران از توانمندی هستهای برخوردار است، اما سلاح هستهای ندارد. از سوی دیگر، به نظر میرسد دونالد ترامپ برای گفتوگو آمادگی دارد. اگر طرفین از این فرصت بهرهبرداری کنند، میتوان مسئله را بدون توسل به زور حلوفصل کرد.»
آغاز گفتوگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان
این اظهارات درحالی بیان شده است که پیشتر «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران اعلام کرده بود: گفتوگوی غیر مستقیم ایران و آمریکا روز شنبه ( ۲۳ فروردین) در عمان آغاز می شود. عراقچی در شبکه ایکس نوشت: ایران و ایالات متحده روز شنبه در عمان برای گفتگوهای غیرمستقیم در سطح مقامات عالی ملاقات خواهند کرد. این یک فرصت و نیز یک آزمون است. توپ در زمین آمریکاست.
دیدگاه وزیر خارجه ایران درباره مذاکرات
عراقچی همچنین با انتشار یادداشتی در روزنامه آمریکایی واشنگتن پست به تشریح و شفاف سازی مواضع مذاکراتی جمهوری اسلامی ایران در آستانه آغاز دور جدیدی از مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا در عمان پرداخت و گفت: در هفتههای اخیر، مجموعهای از نامهها و پیامها میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا رد و بدل شده است. برخلاف برخی تفسیرهای سطحی، این ارتباطات — دستکم از سوی ما — نه نمادین بودهاند و نه تشریفاتی. ما آنها را تلاشی واقعی برای شفافسازی مواضع و گشودن پنجرهای بهسوی دیپلماسی تلقی میکنیم.
وزیر خارجه ایران تاکید کرد: با توجه به اظهارات روز دوشنبه رئیسجمهور دونالد ترامپ، ایران آماده است با جدیت وارد تعامل شود و با هدف دستیابی به یک توافق وارد گفتوگو شود. ما روز شنبه در عمان برای مذاکرات غیرمستقیم دیدار خواهیم کرد. این دیدار به همان اندازه که یک فرصت است، یک آزمون نیز هست.
مقامات دولت آمریکا همچنان اظهارات و اقدامات متناقض خود را تکرار و ضمن تهدید به اقدام نظامی، خواستار مذاکره مستقیم با جمهوری اسلامی ایران هستند.