صفحه اصلی / بین الملل / واعظی: مذاکرات مسقط کسب اعتبار مضاعف برای ایران بود

محمود واعظی، قائم مقام حزب اعتدال و توسعه

واعظی: مذاکرات مسقط کسب اعتبار مضاعف برای ایران بود

مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط با حضور عراقچی و تیم دیپلماتیک برگزار شد. واعظی این مذاکرات را سازنده و از موضع عزت دانست. استقبال بین‌المللی از این گفتگوها نشانگر جایگاه قدرتمند ایران در منطقه است. دور دوم مذاکرات که محدود به موضوع هسته‌ای است، شنبه ۳۰ فروردین برگزار می‌شود.
مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط عمان

سرویس خبری ایران من: مذاکرات اخیر میان ایران و آمریکا در مسقط نشان‌دهنده گام‌های مهمی در عرصه دیپلماسی است. این مذاکرات غیرمستقیم که با میانجی‌گری عمان انجام شده، نشان از تغییر رویکرد دو کشور نسبت به مسائل هسته‌ای و تحریم‌ها دارد. نگاه‌ها به این مذاکرات امیدوارانه است، هرچند که هنوز چالش‌های زیادی در مسیر پیش رو وجود دارد. در ادامه، ارزیابی محمود واعظی از این مذاکرات و اهمیت آن برای ایران مورد بررسی قرار گرفته است.

 

ارزیابی مثبت از دور اول مذاکرات

 

به گزارش ایران من، محمود واعظی درخصوص ارزیابی مذاکرات روز شنبه هیأت‌های ایرانی و آمریکایی در مسقط و تشریح مقدمات طی شده تا شکل‌گیری مذاکرات گفت: پس از ارسال نامه رئیس‌جمهور آمریکا به ایران, پاسخی که با تدبیر نظام طراحی و داده شد و مقدماتی که برای شکل گیری مذاکرات فراهم گردید بسیار هوشمندانه و از موضع عزت بود، و اصولی که کشور در سیاست خارجی همواره بدان پایبند بوده رعایت و درنتیجه مذاکرات مسقط شکل گرفت.

 

وی هیات مذاکره کننده و در راس آن وزیر امور خارجه را دیپلماتی کاردان و باتجربه توصیف کرد که تجربه موفق برجام را در کارنامه داشته و به خوبی از منافع ملی صیانت ‌ و اهداف کشور را دانسته و در راستای تحقق آن اهتمام دارد.

 

قائم مقام حزب اعتدال و توسعه تأکید کرد: آنچه در مسقط گذشت و استقبال و حمایت بسیاری از کشورها از مذاکرات و ادامه آن تا حصول نتیجه را در پی داشت، کسب اعتبار مضاعفی برای ایران بود. هیأت مذاکره‌کننده ما با پیشنهادهای دقیق در مذاکرات حضور پیدا کردند و این نشان از جدیت ایران در مذاکرات دارد. در بیانیه کاخ سفید نیز موضع برابر و احترام متقابل رعایت شد و طرف آمریکایی مذاکرات را بسیار سازنده توصیف کرد. این رویکرد را می‌توان علامتی از جدیت طرف آمریکایی در مذاکرات برای حصول به نتیجه ارزیابی کرد. پس از گزارش دکتر عراقچی و همچنین انتشار بیانیه کاخ سفید، برخلاف تبلیغات وسیع دشمنان که با هدف القاء ضعیف شدن بنیان و جایگاه منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران پس از تحولات خاورمیانه صورت گرفت، با احتساب رویکرد کشورها به این مذاکرات یکبار دیگر نشان داده شد که ایران همواره کشوری قدرتمند و تاثیرگذار در منطقه است.

 

جایگاه ژئوپولتیکی ایران و استقبال بین‌المللی از مذاکرات

 

واعظی با اشاره به اینکه به شکل مرسوم در دور مقدماتی مذاکرات حول موضوعات کلی گفتگو می‌شود، اما وقتی دو طرف از روند مذاکرات ابراز رضایت کرده و آن را مثبت و سازنده خوانده‌ و از ادامه آن در هفته آتی خبر داده‌اند، نشان می‌دهد گفتگوها سازنده و در ریل منطقی و مطلوب قرار دارد، افزود: اینکه بسیاری از کشورها از جمله در منطقه و اروپا از دور اول مذاکرات استقبال کردند، نشانگر جایگاه ژئوپولتیکی و نقش ثبات‌ساز ایران در منطقه است. از این روی مناسب است در طول مذاکرات، با تروئیکای اروپایی و کشورهای روسیه و چین به عنوان مذاکره کنندگان برجام رایزنی و تعامل شود و کشورهای دوست ایران در منطقه نیز در جریان امور قرار گیرند.

 

وی با تأکید بر اینکه نباید گمانه‌زنی‌های مردمی و تحلیل های نخبگانی از آینده مذاکرات بیشتر از دامنه واقعیات توسعه یافته و به عبارت متداول به یک ذوق‌زدگی کاذب مبدل گردد، تصریح کرد: احتمالا ادامه مذاکرات در مراحل بعد مشکلات و فراز و نشیب هایی در پی خواهد داشت، از این‌رو باید برای سناریوهای مختلف آمادگی لازم صورت پذیرد و ضروری است از هرگونه دوقطبی‌سازی مذاکرات هسته‌ای و رفع تحریم‌ها در داخل میان جریان‌ها نیز به جد اجتناب شود، زیرا مسیر پیش‌رو با منافع ملی ما در آمیخته و فاکتور وحدت داخلی از اهمیت بالایی برخوردار است.

 

چالش‌ها و مخالفت‌های پیش رو در مسیر مذاکرات

 

رئیس دفتر دولت دوازدهم خاطرنشان کرد: با توجه به اهمیت زیاد نتیجه مذاکرات و تاثیر آن در منطقه و کشور علاوه بر موافقان، دشمنانی وجود دارند که ضروری است در راستای خنثی‌سازی توطئه‌های آنها تدبیر شود.

 

قائم مقام حزب اعتدال و توسعه اظهار داشت: اسرائیل مجدانه به دنبال شکست مذاکرات و تقویت گزینه نظامی و تقابل میان ایران و آمریکا است. رسانه‌های وابسته به رژیم نژادپرست اسرائیل و رسانه‌های فارسی زبان خارج از کشور با نهایت قوا به دنبال انحراف مسیر مذاکرات و مغشوش نمودن اذهان عمومی و ایجاد بی‌اعتمادی میان طرفین هستند و اصلی‌ترین هدف آنها تغییر رویکرد آقای ویتکوف و آمریکا است تا نهایتا مذاکرات با شکست روبرو گردد.

 

وی با اشاره به تلاش‌هایی که اسرائیل دریکسال و نیم گذشته به‌ویژه بعد از جنگ غزه به جهت ضعیف نشان دادن ایران و فراتر از آن برای رقم زدن تقابل نظامی میان ایران و آمریکا صورت داده، عبور ایران از این شرایط تهدیدآمیز را هوشمندی حاکمیت عنوان و تأکید کرد:در نتیجه تدابیر نظام، مذاکرات از موضع برابر با رعایت اصل احترام متقابل و در چارچوب مورد نظر کشور است. یعنی مذاکرات صرفا در محدوده موضوع هسته‌ای است.

 

رئیس دفتر رئیس دولت دوازدهم تاکید کرد: ایران از منظر ژئوپولتیک، ژئو استراتژیک و توانمندی‌ها و قدرت سخت و نرم جایگاه مهمی در منطقه دارد و به عنوان یک قدرت منطقه‌ای در نظم جدید منطقه نقش مهمی دارد.

 

وی درمورد تیم ‌مذاکره‌کننده نیز گفت: هیأت ‌مذاکره‌کننده متشکل از دیپلمات‌های کاردان، باتجربه و میهن‌پرست است که حدود و ثغور عملکردشان تأمین و تضمین منافع کشور است و در چارچوب دستورالعمل‌ها و اختیاراتی عمل می‌کنند که از سوی مقام معظم رهبری و شورای عالی امنیت ملی بر عهده هیات مذاکره کننده واگذار شده است.

 

به گزارش ایران من، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز شنبه ۲۳ فروردین ماه ۱۴۰۴ به منظور گفت‌وگو غیرمستقیم با فرستاده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه در موضوع هسته ای و رفع تحریم‌های ظالمانه و غیرقانونی به همراه «مجید تخت روانچی» معاون سیاسی، «کاظم غریب‌آبادی» معاون بین‌الملل و حقوقی،اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت امور خارجه و مذاکره کنندگان ارشد حوزه رفع تحریم‌ها، هسته‌ای و کارشناسان ذیربط وارد مسقط پایتخت عمان شد.

 

عراقچی طبق روال مرسوم در دیدار با «سید بن حمد بن حمود البوسعیدی» وزیر امور خارجه عمان درباره ترتیبات اجرای گفت‌وگوهای غیرمستقیم مشورت و تبادل نظر کرد.

 

وزیر امور خارجه شنبه شب درباره جزییات مذاکرات غیرمستقیم خود با فرستاده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا گفت:ما حدود ۲ ساعت و نیم گفت و گوهای غیرمستقیم را داشتیم و به عنوان جلسه اول سازنده بود، شنبه ۳۰ فروردین؛ دور دوم مذاکرات برگزار می شود.

خبرهای دیگر

مراسم تشییع پاپ فرانسیس با حضور نماینده ایران

دکتر سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی

نشست اضطراری نتانیاهو درباره مذاکرات هسته‌ای آمریکا و ایران

دونالد ترامپ، رئیس جمهور امریکا

رئیس قوه قضائیه ایران در اجلاس سازمان همکاری شانگهای در شهر هانگژو چین

محسنی‌اژه‌ای، رئیس قوه قضاییه

مذاکرات دیپلماتیک ایران و آمریکا با میانجیگری آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

تامی بروس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا

عضو خبرنامه "ایران من" شوید

خبرنامه هفتگی

آخرین اخبار مهم ایران و جهان را برای شما ارسال خواهیم کرد

عضویت

آخرین اخبار ایران و جهان