سرویس خبری ایران من: در شرایط حساس کنونی، مذاکرات میان ایران و ایالات متحده آمریکا توجه بسیاری از تحلیلگران سیاسی را به خود جلب کرده است. این گفتگوها که در سایه تحولات منطقهای و بینالمللی در جریان است، میتواند نقطه عطفی در روابط دو کشور باشد. در این نوشتار، دیدگاههای ماشاءالله شمسالواعظین، تحلیلگر سیاسی، درباره ابعاد مختلف این مذاکرات و تأثیر غیبت روسیه بر آن مورد بررسی قرار میگیرد.
دیدگاه مثبت به مذاکرات ایران و آمریکا
به گزارش ایران من، ماشاءالله شمسالواعظین گفت: غیبت روسیه در مذاکرات، حتما به سود استقلال سیاسی ایران است. ایران از فشارهای روسیه برای اینکه فلان تصمیم را بگیرد و فلان کار را بکند، دور است. ازسوی دیگر روسیه دیگر نمیتواند با کارت ایران در مواجهه با ترامپ بازی کند.
ماشاءالله شمسالواعظین در گفتوگو با «اعتماد» خروجی مذاکرات شنبه را بررسی کرده است که بخشهای مهم این گفتوگو را در ادامه میخوانید؛ شخصا نگاه مثبتی به دور اول مذاکرات ایران و امریکا دارم، به ویژه اگر به این مذاکرات از زاویه دید آقای ترامپ به موضوع نگاه کنیم، امیدها به این مذاکرات بیشتر میشود.
اهمیت جاذبههای اقتصادی در مذاکرات
لازم است ایران در این دور از مذاکرات جاذبههای اقتصادی را برای امریکا پررنگ کند. به نظر میرسد این نوع نگاه اقتصادی به رویکرد کلی دولت امریکا بدل شده است. در چارچوب مذاکرات جدیدی که دولت امریکا با ایران آغاز کرده، اگر ترامپ احساس کند نخستین نیرویی است که در حال انعقاد توافقی با ایران است که در آن به منافع اقتصادی امریکا توجه شده، توافق را پیش برده و آن را مستحکم میکند.
مزیت زمانبندی مذاکرات و غیبت روسیه
اگر این مذاکرات و توافق احتمالی پس از پایان جنگ روسیه و اوکراین آغاز میشد، من نگران میشدم، اما یکی از شانسهای بزرگ دو طرف این است که این مذاکرات قبل از پایان مناقشات روسیه و اوکراین در حال برگزاری و نهایی شدن است. غیبت روسیه در مذاکرات، حتما به سود استقلال سیاسی ایران است. ایران از فشارهای روسیه برای اینکه فلان تصمیم را بگیرد و فلان کار را بکند، دور است. ازسوی دیگر روسیه دیگر نمیتواند با کارت ایران در مواجهه با ترامپ بازی کند. اگر این مذاکرات و توافق احتمالی پس از پایان جنگ روسیه و اوکراین آغاز میشد، من نگران میشدم، اما یکی از شانسهای بزرگ دو طرف این است که این مذاکرات قبل از پایان مناقشات روسیه و اوکراین در حال برگزاری و نهایی شدن است. غیبت روسیه در مذاکرات، حتما به سود استقلال سیاسی ایران است. ایران از فشارهای روسیه برای اینکه فلان تصمیم را بگیرد و فلان کار را بکند، دور است. ازسوی دیگر روسیه دیگر نمیتواند با کارت ایران در مواجهه با ترامپ بازی کند.
چشمانداز همکاریهای اقتصادی و لغو تحریمها
امریکا اعلام کرده راستیآزمایی هستهای برایش کفایت میکند و ایران هم دکترین دفاع غیرهستهای را برگزیده و مشکلی با راستیآزمایی آن ندارد. به نظر میرسد در مرحله بعدی که دو کشور به زودی آغاز میکنند، مستقیم سراغ اصل مطلب میروند. امریکا میتواند در نوسازی و استحصال ظرفیتهای اقتصادی ایران مشارکت داشته باشد و ازسوی دیگر ایران هم تحریمها را پشت سر میگذارد.