سرویس خبری ایران من: در سایه تحولات اخیر خاورمیانه و تداوم تنشها در منطقه غزه، روابط دیپلماتیک میان کشورهای منطقه وارد مرحله جدیدی شده است. سفر اخیر وزیر انرژی آمریکا به عربستان سعودی و توافقات صورت گرفته میان دو کشور، نگرانیهای جدی را برای مقامات اسرائیلی به همراه داشته است. تحلیلگران امنیتی اسرائیل معتقدند این توافقات میتواند روند عادیسازی روابط با کشورهای عربی را با چالش مواجه کند و آینده همکاریهای منطقهای را تحت تأثیر قرار دهد. در گزارش پیش رو، دیدگاههای یک مقام ارشد امنیتی اسرائیل در این خصوص بررسی شده است.
تحلیل یک مقام اسرائیلی درباره سفر وزیر انرژی آمریکا به عربستان
به گزارش ایران من، یوئل گوزانسکی مقام سابق امنیت ملی و رئیس کنونی بخش خلیج فارس موسسه امنیت ملی اسرائیل (INSS) امروز در تحلیلی در یدیعوت آحارانوت به بررسی سفر وزیر انرژی آمریکا به عربستان سعودی و انجام مذاکرات با مقامات این کشور و نیز پیامدهای آن برای اسرائیل پرداخت.
بر اساس این گزارش، اقدامات اسرائیل برای از سرگیری جنگ مجدد علیه غزه با پایان مبهم و عدم انعطاف در خصوص مسئله فلسطین منجر به دشوارشدن مسیر عادیسازی رابطه این رژیم با عربستان سعودی شده است. به طوری که ممکن است واشنگتن و ریاض به صورت دوجانبه با هم به توافقات و تفاهماتی برسند که قرار بود در برنامه توافق عادیسازی گنجانده شود.
رئیس بخش خلیج فارس موسسه امنیت ملی اسرائیل نوشت: سفر کریس رایت، وزیر انرژی آمریکا به عربستان سعودی در روز یکشنبه و انجام توافقات بین این دو کشور و نیز اظهارات رایت در نشست خبری باید زنگ خطری برای مقامات سیاسی در اسرائیل باشد. زیرا منافع ایالات متحده بسیار فراتر از جنگ با حماس و حتی بسیار فراتر از روابط این کشور با اسرائیل است.
نگرانیهای اسرائیل از توافقات آمریکا و عربستان
گوزانسکی با اشاره به هشدار سال گذشته موسسه مطالعات امنیت ملی نسبت به احتمال تقویت روابط بین آمریکا و عربستان سعودی و به حاشیهرفتن برنامه عادیسازی اسرائیل با این کشور، تصریح کرد که اسرائیل در صورت هرگونه توافق احتمالی میان آمریکا و عربستان سعودی، با شکست جدی مواجه شده و از هرجهت چه در مسئله عادیسازی رابطه با کشورهای عربی و چه در زمینه برنامه هستهای عربستان که در آینده تهدیدی برای این رژیم است، ضربه خواهد دید.
بر پایه گزارش عضو سابق امنیت ملی اسرائیل، عربستان سعودی در حال حاضر علاقمند به پیشبرد مسیری است که عادیسازی رابطه با اسرائیل را دور بزند. به این ترتیب آنها به جای پرداخت بهای سنگین به افکار عمومی و کشورهای عربیِ حامی فلسطین در ازای عادیسازی روابط با این رژیم، از سبد ایالات متحده یعنی سلاحهای پیشرفته، فناوری و هوش مصنوعی، توافق امنیتی و نیز از توافقنامه همکاری هستهای با آمریکا به شدت منفعت میبرند.
وی در همین زمینه تأکید کرد که اقدام کنونی آمریکا و عربستان سعودی برای سعودیها بهترین و برای ما بدترین اتفاق خواهد بود.
این پژوهشگر در ادامه امیدوار شد که اسرائیل با ممنوعیت غنیسازی اورانیوم در خاک عربستان از سوی آمریکا و نیز دشوارشدن پیشبرد برنامه هستهای نظامی برای سعودیها در آینده بر اساس امضای «توافقنامه ۱۲۳»، ممکن است بتواند از این فرصت در جهت منافع خود بهرهبرداری کند.
هشدار درباره محدودیت زمانی برای عادیسازی روابط
گوزانسکی تصریح کرد که هنوز دیر نیست و اسرائیل باید به سرعت وارد عمل شود. اما با گذشت زمان، آمریکاییها اوراق چانهزنی را که قرار بود در ازای عادیسازی رابطه با اسرائیل به سعودیها داده شود، کنار میگذارند.
رئیس دپارتمان خلیج فارس موسسه امنیت ملی اسرائیل هشدار داد که ترامپ ماه آینده به عربستان سعودی سفر خواهد کرد و در این سفر توافقات امنیتی بیشتری را با سعودیها اعلام میکند. اما وی تا زمانی که جنگ غزه ادامه دارد، نمیتواند در خصوص پیشرفت مسئله عادیسازی صحبت کند؛ زیرا این امر به پایان جنگ اسرائیل در غزه بستگی دارد. وی در پایان تأکید کرد که با توجه به اینکه اسرائیل منافع عالی در پیشبرد عادیسازی روابط با عربستان سعودی دارد باید زودتر در این زمینه اقدام کند. همچنین گوزانسکی افزود: در مورد عادیسازی زمان به نفع اسرائیل نیست و ممکن است بدون توجه ما، امکان تحقق آن از بین برود.
جزئیات توافقات هستهای آمریکا و عربستان
کریس رایت، وزیر انرژی آمریکا که در سفر منطقهای خود به کشورهای تولیدکننده انرژی در خلیج فارس روز یکشنبه به عربستان سعودی رفت و با مقامات این کشور دیدار داشت، در مصاحبه با رسانههای خبری اعلام کرد که این کشورها به زودی یادداشت تفاهم گستردهای را امضا خواهند کرد که همه مسائل انرژی را در بر میگیرد و به دنبال آن توافقنامه همکاری هستهای بین کشورها امضا میشود. رایت، با اشاره به اینکه جزئیات بیشتر در مورد تفاهمنامه همکاری بین ریاض و واشنگتن در حوزه انرژی، اواخر سال جاری میلادی ارائه خواهد شد، تاکید کرد: این همکاری شامل بومیسازی صنعت انرژی هستهای صلح آمیز در داخل عربستان خواهد بود.
در همین زمینه یائیر لاپید، اپوزیسیون اسرائیل نیز در پیامی در شبکه ایکس (توییتر سابق) نوشت که اسرائیل باید از آمریکا بخواهد که در هرگونه توافق هستهای با عربستان سعودی، این کشور را از غنی سازی اورانیوم در خاک خود منع کند.