سرویس خبری ایران من: رسانه ملی ایران در روزهای اخیر شاهد رویدادی بحثبرانگیز بوده است که تنشهای مذهبی را برجسته کرده است. این حادثه نشاندهنده حساسیتهای موجود در جامعه ایران پیرامون مسائل مذهبی و اهمیت احترام به عقاید مختلف در فضای رسانهای کشور است. حادثهای که در ادامه شرح داده میشود، بازتاب گستردهای در جامعه داشته و واکنشهای متعددی را برانگیخته است.
بازداشت کارکنان تلویزیون دولتی ایران
مقامهای ایرانی روز پنجشنبه چهار نفر از کارکنان تلویزیون دولتی را به دلیل آنچه «توهین به خلیفه اول مسلمانان اهل سنت» خوانده شده، بازداشت کردند. این اقدام که به ندرت در دهههای اخیر دیده شده، واکنشهای گستردهای در پی داشته است.
شرح ماجرا و پخش سخنان جنجالی
ماجرا از برنامهای پخششده در روز چهارشنبه آغاز شد؛ جایی که یکی از مهمانان برنامه، ابوبکر، نخستین خلیفه پس از پیامبر اسلام (ص) و پدر همسر ایشان را «ملعون» خطاب کرده و مدعی شد که در نمازهای روزانهاش او را لعن میکند.
در واکنش، تلویزیون دولتی همان روز با انتشار بیانیهای از مخاطبان خود عذرخواهی کرد و اعلام کرد که هشت نفر از عوامل دخیل در تولید این برنامه را اخراج کرده است. با این حال، بازداشت چهار نفر از آنان توسط نهادهای امنیتی، ابعاد ماجرا را گستردهتر کرد.
واکنش مسئولان و پیشینه چنین حوادثی
پیمان جبلی، رئیس سازمان صداوسیما، در پلتفرم ایکس (توئیتر سابق) این اظهارات را «فتنهانگیز» و «خطایی نابخشودنی» خواند و گفت چنین رفتاری هیچ جایگاهی در رسانه ملی ندارد.
این نخستین بار در چند دهه گذشته است که کارکنان صداوسیما بهطور علنی و رسمی به دلیل محتوای پخششده تحت پیگرد قانونی قرار میگیرند. پیش از این، در سال ۱۳۶۸ نیز پنج نفر از کارکنان این سازمان به دلیل پخش یک گزارش جنجالی در رادیو که در آن یک زن گفته بود فاطمه زهرا (س)، دختر پیامبر، نمیتواند الگوی مناسبی برای زنان امروزی باشد، محاکمه شده و با مجازاتهایی چون شلاق و اخراج مواجه شدند.
طبق آمارهای رسمی، حدود ۱۰ درصد از جمعیت ۸۵ میلیونی ایران را اهل سنت تشکیل میدهند که به خلفای اولیه اسلام احترام زیادی میگذارند. انتشار چنین سخنانی در رسانه ملی، بهویژه درباره شخصیتهای مورد احترام اهل سنت، حساسیتبرانگیز بوده و میتواند تنشهای مذهبی را تشدید کند.