سرویس خبری ایران من: مقامات آمریکایی موضع خود را درباره برنامه هستهای ایران تشدید کردند. واشنگتن حق غنیسازی اورانیوم برای ایران را کاملاً رد میکند. مذاکرات پنج دورهای هنوز به نتیجه نهایی نرسیده است. دولت ترامپ سیاست فشار حداکثری را ادامه میدهد.
موضع قاطع آمریکا درباره غنیسازی اورانیوم
به گزارش ایران من، خانم تمی بروس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز سه شنبه به وقت محلی در پاسخ به سوالی درباره اظهارات رئیس جمهوری آمریکا و گزارشهای منتشر شده درباره جزئیات توافق پیشنهادی به ایران مدعی شد که تناقض میان آنها با تکرار زیاده خواهی واشنگتن وجود دارد. او گفت: ایران حق غنیسازی اورانیوم ندارد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادعا کرد: «این دولت، ترامپ است و ما از سیاست او پیروی میکنیم. براساس اظهارات رئیس جمهور ترامپ، ایران حق غنیسازی اورانیوم ندارد.»
این مقام وزارت خارجه آمریکا به خبرنگاران گفت: «آیا نظر عمومی ترامپ مهمتر از گزارشهای منتشر شده نیست؟ گزارشهای منتشر شده درباره پیشنهاد ارائه شده به ایران کذب هستند. رئیس جمهور ترامپ اعلام کرد که ایران حق غنیسازی اورانیوم نخواهد داشت. ترامپ این سیاست را رهبری میکند.»
بروس در پاسخ به سوالی درباره احتمال محدودیت غنیسازی اورانیوم توسط ایران گفت که مقامات آمریکایی چنین پیشنهادی به مقامات جمهوری اسلامی ایران ارائه میدهند. او گفت: «درباره این موضوع یا روند مذاکرات اظهارنظر نخواهم کرد. رسانهها گزارشهایی منتشر کردهاند اما ما نمیتوانیم درباره ماهیت مذاکرات سخن بگوییم.» او افزود: «ما نتیجه نهایی مذاکرات را تا زمان پایان یافتن آن نخواهیم فهمید. آنچه عمومی شده، اظهارات رئیس جمهوری آمریکا است و ایران حق غنیسازی اورانیوم نخواهد داشت.»
وضعیت مذاکرات و سیاست فشار حداکثری
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا مقامات آمریکایی زمان و مکان دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا را مشخص کردهاند؟ گفت: خیر.
خانم بروس در پاسخ به سوال دیگری درباره احتمال امضای توافقی جانبی و محرمانه میان ایران و آمریکا نیز افزود: «کارزار فشار حداکثری علیه ایران با تمام قوا ادامه دارد.»
روزنامه وال استریت ژورنال گزارش داده بود که هفته قبل، کاخ سفید دستورالعمل جدیدی مبنی بر توقف همه تحریمهای تازه علیه ایران ارسال کرده است.
این مقام وزارت خارجه دولت ترامپ درباره امیدواری ترامپ نسبت به مذاکرات میان ایران و آمریکا ادعا کرد: «امیدواری رئیس جمهور ترامپ نسبت به نتیجه مذاکرات با ایران واقعی است. او در بیان خوشبینی خود درمورد مذاکرات با ایران، بسیار آشکار عمل کرده است.» او ادامه داد: «من ذهن ترامپ را نخواهم خواند، رئیس جمهور ترامپ اگر فکر نمیکرد مذاکرات نتیجهای نداشت، آن را انجام نمیداد.»
واکنش به حوادث غزه و موضع کاخ سفید
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره گزارشها در خصوص کشته شدن فلسطینیها در نزدیکی محل توزیع غذا در جنوب نوار غزه گفت که مقامات آمریکایی با خبر هستند. او اظهار کرد که اظهارنظر در این مورد، نیازمند تکمیل تحقیقات است.
سخنگوی کاخ سفید نیز اعلام کرد که مقامات از گزارش کشته شدن افراد فلسطینی در نزدیکی محل توزیع غذا در جنوب نوار غزه با خبر هستند. او گفت که کاخ سفید در حال بررسی گزارشها در این مورد است.
کارولین لیویت سخنگوی کاخ سفید نیز روز سه شنبه به وقت محلی در تداوم ادعا و تهدیدات کشورش ادعا کرد: «ویتکاف فرستاده ویژه رئیس جمهوری آمریکا پیشنهادی بسیار دقیق و قابلقبول به ایران ارائه کرده است.» او افزود: «رئیس جمهور امیدوار است که مقامات ایرانی آن را بپذیرند؛ و اگر نپذیرند با عواقب شدیدی روبهرو خواهند شد.»
سخنگوی کاخ سفید در پاسخ به سوالی درباره برخی گزارشها مبنیبر موافقت آمریکا با غنیسازی در سطوح پایین در ایران گفت که درباره جزئیات ادعایی این گزارش اظهارنظر نمیکند. او تصریح کرد: «ما به احترام مذاکرات و گفتوگوهای جاری که استیو ویتکاف آنها را هدایت میکند، از طریق رسانهها مذاکره نخواهیم کرد.»
دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا روز دوشنبه به وقت محلی در شبکه اجتماعی خود موسوم به تروثسوشال درباره توافق احتمالی با ایران، با تکرار ادعاهای خود و دیگر مقامات آمریکایی ادعا کرد: «ما اجازه غنیسازی اورانیوم را نخواهیم داد.»
رئیس جمهوری آمریکا با بیان این ادعا که امضای خودکار بایدن باید مدتها پیش مانع از ادامه غنیسازی توسط ایران میشد، ادعا کرد: «طبق توافق احتمالی، ما اجازه هیچ گونه غنیسازی اورانیوم را نخواهیم داد!»
موضع ایران و پیشرفت مذاکرات
مقامات دولت ترامپ برغم برگزاری پنج دور مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا، ضمن درخواست مذاکرات مستقیم، اظهارات، ادعاها و اقدامات متناقض خود را تکرار میکنند. آنها تلاش کردهاند از یک سو، چشماندازی مثبت از مذاکرات خود با ایران ارائه کنند. از سوی دیگر، با تکرار ادعاها و تهدیدات واشنگتن در چارچوب سیاست فشار حداکثری و فضاسازی، درباره تبعات عدم توافق هراس ایجاد کنند.
«بدر بوسعیدی» وزیر خارجه عمان روز شنبه ۱۰ خرداد در سفری کوتاه و چندساعته به تهران، پیشنهادی رسمی از سوی دولت ایالات متحده را در رابطه با مذاکرات هستهای غیرمستقیم با ایران به «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران تحویل داد.
مقامات عمانی این سفر را در چارچوب میانجیگری عمان میان تهران و واشنگتن انجام دادند. هدف سفر ارائه «عناصر» پیشنهاد آمریکا به ایران بود. عراقچی در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت که ایران «در چارچوب اصول، منافع ملی و حقوق مردم» خود پاسخی مناسب به این پیشنهاد خواهد داد.
«سید عباس عراقچی» وزیر خارجه روز دوشنبه ۱۲ خرداد در مدت زمان حضور در قاهره، پایتخت مصر در گفتگو با برنامه «لقاء خاص» شبکه القاهره الاخباریه با تاکید بر اینکه مذاکرات ایران و آمریکا آسان نیست، گفت: «در دور گذشته، زمانی که ما با گروه ۱+۵ مذاکره میکردیم، این مذاکرات بیش از دو سال به طول انجامید.» او افزود: «بنابراین نمیتوان انتظار داشت که فقط طی پنج دور مذاکره، ما به توافق برسیم. البته در حال حاضر اختلافات زیادی بین ما وجود دارد که برخی از آنها، اختلافات اصولی هستند.»
وزیر خارجه ایران تصریح کرد: «اما این به معنای آن نیست که رسیدن به توافق غیرممکن است. اگر آمریکا از خواستههای غیرمنطقی و غیرعملی خود دست بردارد و واقعیت برنامه هستهای صلحآمیز ایران را بهدرستی درک کند، آنگاه ما آماده توافق هستیم.» او ادامه داد: «اما اگر آمریکا قصد دارد برنامه هستهای صلحآمیز ما را مختل کند، قطعاً ما آماده پذیرش چنین چیزی نیستیم و این نیز قابل تحقق نخواهد بود.»
عراقچی با اشاره به خطوط قرمز مشخص و صریح ایران گفت: «موضوع غنیسازی اورانیوم برای ما یک دستاورد علمی است که دانشمندان ما آن را حاصل کردهاند.» او تأکید کرد: «ما نمیتوانیم از این موضوع صرفنظر کنیم.»
از زمان روی کارآمدن دولت دوم ترامپ در ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵، تاکنون پنج دور مذاکره غیر مستقیم میان ایران و آمریکا برگزار شده است. دور پنجم روز جمعه دوم خرداد در شهر رم ایتالیا برگزار شد.
مقامات عمانی دور اول مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا را روز شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ در مسقط میزبانی کردند. دو طرف، گفتوگوها را سازنده و رو به جلو توصیف کردند. مقامات عمانی دور دوم گفتوگوها را نیز روز شنبه ۳۰ فروردین ماه در شهر رم ایتالیا میزبانی کردند. دور سوم مذاکرات شنبه ششم اردیبهشت ماه و چهارمین دور روز یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ (۱۱ می ۲۰۲۵) در شهر مسقط، پایتخت عمان برگزار شدند.