در بازارهای مالی جهانی، شاخص دلار آمریکا همچنان به روند صعودی خود ادامه میدهد. این گزارش به بررسی عوامل مؤثر بر تقویت دلار و چشمانداز آینده آن میپردازد.
روند صعودی دلار و عوامل مؤثر بر آن
شاخص دلار در هفته گذشته روند صعودی خود را ادامه داد و دومین هفته متوالی افزایشی را به ثبت رساند. این افزایش با پیشبینی معاملهگران مبنی بر کاهش سرعت روند نزولی نرخ بهره توسط فدرال رزرو همراه بود.
بر اساس دادههای بلومبرگ، شاخص دلار در هفته گذشته رشدی معادل ۰.۴ درصد را تجربه کرد و بدین ترتیب، افزایش خود در ماه اکتبر را به ۱.۶ درصد رساند. این روند صعودی در حالی رخ داد که گزارشهای مثبت از وضعیت اقتصادی ایالات متحده، انتظارات برای رویکرد محتاطانهتر فدرال رزرو را تقویت نمود. این در شرایطی است که برخی بانکهای مرکزی در سایر کشورها، کاهش بیشتر نرخ بهره را برای حمایت از اقتصادهای خود مد نظر قرار دادهاند.
انتظارات بازار و دیدگاه کارشناسان
بازارهای مالی نشان میدهند که معاملهگران انتظار ندارند مقامات آمریکایی در ماه آینده کاهشی بیش از ۰.۲۵ واحد درصدی در نرخ بهره اعمال کنند.
یوسوکه میایری، کارشناس ارزی در شرکت خدمات مالی نامورا، اظهار داشت که تقویت ارزش دلار ممکن است ناشی از تغییر محور بحثهای بازار از “میزان کاهش نرخ بهره” به “توقف یا ادامه روند کاهش نرخ بهره” باشد.
اگرچه در اواخر هفته، سرعت افزایش شاخص دلار کاهش یافت، اما شاخص دلار بلومبرگ همچنان در نزدیکی بالاترین سطح خود از اواسط ماه آگوست قرار دارد. گروهی از فعالان سوداگر بازار، شامل صندوقهای پوششی و مدیران سرمایه، میزان شرطبندیهای خود بر تضعیف دلار را از ۱۳.۶ میلیارد دلار در هفته قبل به ۹.۴ میلیارد دلار کاهش دادند.
عوامل حمایتکننده از دلار و چالشهای پیش رو
حمایت از دلار آمریکا در شرایطی صورت گرفته که آمارهای اخیر، نشاندهنده استحکام بازار کار آمریکا در ماه گذشته و پیشرفت تدریجی در کنترل تورم بوده است. این امر باعث شد تا معاملهگران انتظارات خود را برای کاهشهای شدید نرخ بهره در دو نشست باقیمانده فدرال رزرو در سال ۲۰۲۴ تعدیل کنند.
علاوه بر این، تنشهای ژئوپلیتیکی ناشی از تشدید درگیریها در منطقه خاورمیانه نیز تقاضا برای دلار و سایر ارزهای امن مانند فرانک سوئیس را افزایش داده است.
با این حال، مسیر آینده دلار چندان روشن نیست. با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، هزینه محافظت در برابر افزایش ارزش دلار آمریکا در مقابل سبدی از ارزهای رقیب طی ماه آینده افزایش یافته است.
تحلیلگران جی پی مورگان، از جمله پاتریک لوکه، در یادداشتی این هفته اعلام کردند که دلار هنوز پریمیوم ریسک قابل توجهی در ارتباط با انتخابات آمریکا نشان نداده است و با توجه به نتایج نظرسنجیها و خطرات مرتبط با سیاستهای تعرفهای، به نظر میرسد که نسبت به این موضوعات بیتفاوت است.
روند صعودی دلار آمریکا در هفتههای اخیر، نشاندهنده قدرت اقتصادی این کشور و انتظارات بازار نسبت به سیاستهای پولی فدرال رزرو است. با این حال، عوامل مختلفی مانند انتخابات آمریکا و تنشهای ژئوپلیتیکی میتوانند بر آینده این روند تأثیرگذار باشند. سرمایهگذاران و فعالان بازار باید این عوامل را به دقت زیر نظر داشته باشند.