در شرایطی که منطقه خاورمیانه شاهد تنشهای فزاینده و تلفات گسترده انسانی است، سفر آنتونی بلینکن به اسرائیل، آخرین تلاش دیپلماتیک آمریکا پیش از انتخابات ریاست جمهوری برای دستیابی به آتشبس محسوب میشود. این سفر در پی تحولات اخیر از جمله کشته شدن رهبر حماس و تشدید درگیریها در لبنان صورت میگیرد.
تلاش دیپلماتیک برای برقراری آتشبس
آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا روز سهشنبه با بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل دیدار کرد. این نخستین تلاش بزرگ آمریکا برای برقراری آتشبس در خاورمیانه پس از کشته شدن رهبر حماس و آخرین تلاش پیش از انتخابات ریاستجمهوری است که میتواند سیاستهای آمریکا را دگرگون کند.
تلاشهای دیپلماتیک تاکنون نتوانستهاند به جنگ یکساله در غزه و درگیریهای ناشی از آن میان اسرائیل و حزبالله لبنان پایان دهند.
چالشهای پیش رو و موضع طرفین
بلینکن با ماموریتی دشوار روبروست. حزبالله روز سهشنبه اعلام کرد تا زمانی که درگیریها ادامه دارد، مذاکرهای در کار نخواهد بود و مسئولیت حمله پهپادی روز شنبه به خانه تعطیلات نتانیاهو را بر عهده گرفت.
واشنگتن امیدوار است مرگ یحیی سنوار -که به برنامهریزی حملات مرگبار ۷ اکتبر سال گذشته به خاک اسرائیل متهم است – فرصتی تازه برای صلح فراهم کند.
بحران انسانی در غزه و گسترش درگیریها
در غزه، آژانس آنروا روز سهشنبه خواستار آتشبس موقت برای خروج غیرنظامیان از مناطق شمالی شد. مقامات بهداشتی غزه از کشته شدن بیش از ۲۰ نفر خبر دادند. منیر البرش، مدیر وزارت بهداشت غزه گفت: “بیمارستانها دیگر تابوت برای آمادهسازی اجساد ندارند.”
درگیریها طی ماه گذشته به لبنان نیز کشیده شد و اسرائیل عملیات زمینی و حملات هوایی خود علیه حزبالله را تشدید کرد. در حمله به نزدیکی بیمارستان رفیق حریری در بیروت، ۱۳ نفر کشته شدند.
چشمانداز مذاکرات و آینده منطقه
بلینکن در سفر یک هفتهای خود به اردن و قطر نیز خواهد رفت. محور اصلی گفتگوها، برنامههای بازسازی و اداره غزه پس از جنگ است. واشنگتن از طرح اتحاد مجدد غزه با کرانه باختری تحت حکومت تشکیلات خودگردان فلسطین حمایت میکند.
حماس همچنان بر آزادی گروگانها در ازای پایان جنگ تأکید دارد، در حالی که اسرائیل تا نابودی کامل این گروه عقبنشینی نخواهد کرد. تاکنون بیش از ۴۲,۷۱۸ فلسطینی در حملات اسرائیل کشته شدهاند.
سفر حساس بلینکن به منطقه در شرایطی انجام میشود که بحران انسانی در غزه به اوج خود رسیده و خطر گسترش درگیریها به کل منطقه وجود دارد. موفقیت یا شکست این تلاش دیپلماتیک میتواند سرنوشت منطقه را در ماههای آینده رقم بزند.