سرویس خبری ایران من: در پی تنشهای اخیر میان ایران و اسرائیل و تبادل حملات نظامی، مقامات ارشد جمهوری اسلامی ایران از آمادگی برای پاسخ قاطع به حملات اخیر اسرائیل خبر دادهاند. این موضعگیریها در حالی صورت میگیرد که منطقه در آستانه تحولات جدیدی قرار گرفته است.
به گزارش نیویورک تایمز: هنوز مشخص نیست ایران چگونه و چه زمانی قصد پاسخگویی دارد، یا آیا این لفاظیها صرفاً جنبه تبلیغاتی دارد. مقامات ایرانی پیشتر خسارات حمله قبلی اسرائیل را کماهمیت جلوه داده بودند.
به گزارش رسانههای ایران، روز پنجشنبه دو مقام ارشد ایرانی اعلام کردند که این کشور قصد دارد به حملات اخیر اسرائیل پاسخ دهد و به این ترتیب چرخه انتقامگیری میان دو کشور ادامه خواهد یافت.
سردار علی فدوی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در گفتگو با شبکه تلویزیونی المیادین لبنان اظهار داشت: «پاسخ ایران به تجاوز صهیونیستها قطعی است. ما در ۴۰ سال گذشته هیچ تجاوزی را بیپاسخ نگذاشتهایم. ما قادریم در یک عملیات، تمام آنچه صهیونیستها دارند را نابود کنیم.»
ارزیابی خسارات و برنامهریزی برای پاسخ
اظهارات سردار فدوی، نخستین موضعگیری یک مقام ایرانی مبنی بر قصد تلافی حملات ۲۶ اکتبر اسرائیل به خاک ایران بود. چرخه تنش و تلافیجویی مستقیم میان ایران و اسرائیل طی شش ماه گذشته، منطقه را تا آستانه یک جنگ تمامعیار پیش برده، اما هیچیک از طرفین قصد عقبنشینی ندارند.
غلامحسین محمدی گلپایگانی، رئیس دفتر رهبر معظم انقلاب نیز روز پنجشنبه به گزارش خبرگزاری نیمهرسمی تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، اعلام کرد که ایران «پاسخی کوبنده و دندانشکن» به «اقدام مذبوحانه» اسرائیل خواهد داد.
واکنشهای بینالمللی و چشمانداز آینده
هنوز مشخص نیست ایران چگونه و چه زمانی قصد پاسخگویی دارد، آیا میتوان آنها را از این کار منصرف کرد، آیا این سخنان صرفاً لفاظی برای کسب امتیاز در مذاکرات است، یا اینکه ایران منتظر خواهد ماند تا پس از انتخابات هفته آینده آمریکا اقدامی انجام دهد.
رهبران ایران در تصمیمگیری برای پاسخ با یک قمار مواجه هستند: پاسخ نظامی که با هدف بازدارندگی از حملات اسرائیل طراحی شده، میتواند نتیجه معکوس داشته و منجر به حملات مخربتری شود که به اقتصاد و زیرساختهای کشور آسیب میزند.
این سناریو همین ماه زمانی رخ داد که ایران حدود ۱۸۰ موشک بالستیک به سمت اسرائیل شلیک کرد و آن را تلافی ترور رهبران ارشد حماس، حزبالله و فرماندهان نظامی خود توسط اسرائیل خواند. در مقابل، اسرائیل سامانههای پدافند هوایی اطراف چندین پالایشگاه نفت و پتروشیمی حیاتی و یک بندر مهم در ایران را هدف قرار داد، همچنین میکسرهای عظیم سوخت که برای تولید پیشرانهای موشکی ایران استفاده میشوند را مورد حمله قرار داد.
مقامات ایرانی و رسانههای دولتی علناً شدت حملات اسرائیل را کماهمیت جلوه داده و مدعی شدهاند که پدافند هوایی ایران اکثر موشکها و پهپادهای اسرائیل را با موفقیت رهگیری کرده است.
اما تحلیلگران میگویند که اسرائیل به طور موثر برخی از سامانههای مهم پدافند هوایی اطراف تهران و تاسیسات انرژی را از کار انداخته و ایران را در برابر حملات آینده به طور خاص آسیبپذیر کرده است. حملات اسرائیل به کارخانههای موشکی، ظرفیت تولید موشک ایران را هدف قرار داده، نه زرادخانه موشکی آن را که همچنان میتواند از طریق پرتابگرهای متحرک برای حمله به اسرائیل استفاده شود.
سینا ازودی، کارشناس نظامی ایران و استاد دانشگاه جورج واشنگتن میگوید: «آنها حاضرند این ریسک را بپذیرند تا ضعیف به نظر نرسند و ثابت کنند که هم برای مصرف داخلی و هم برای اعتبار بینالمللی، قدرت را در دست دارند.»
ازودی افزود که علیرغم لفاظیهای برخاسته از ایران، در حال حاضر از نظر دو حمله مستقیم علیه یکدیگر با اسرائیل در وضعیت مساوی قرار دارند. او گفت حمله دیگر «به منزله تشدید تنش از سوی ایران تلقی خواهد شد، اما آنها این را تهدیدی وجودی نمیبینند.»
سه مقام ایرانی آشنا با برنامه جنگی گفتند آیتالله خامنهای، رهبر معظم انقلاب، روز دوشنبه به شورای عالی امنیت ملی دستور داده است برای حمله به اسرائیل آماده شود. این مقامات گفتند آیتالله خامنهای پس از بررسی گزارش مفصل فرماندهان ارشد نظامی درباره میزان خسارت به توان تولید موشکی ایران و سامانههای پدافند هوایی اطراف تهران، زیرساختهای حیاتی انرژی و یک بندر اصلی در جنوب، این تصمیم را اتخاذ کرده است.
به گفته این سه مقام که به دلیل عدم مجوز سخنگویی رسمی خواستار عدم افشای نامشان شدند، آیتالله خامنهای گفته است که گستره حمله اسرائیل و تعداد تلفات – دست کم چهار سرباز – بیشتر از آن است که نادیده گرفته شود و عدم پاسخگویی به معنای پذیرش شکست خواهد بود.
این مقامات گفتند که فرماندهان نظامی در حال تهیه فهرستی از دهها هدف نظامی در داخل اسرائیل هستند، اما حملات احتمالاً پس از انتخابات آمریکا انجام خواهد شد زیرا ایران نگران است که افزایش مجدد تنش و آشوب در منطقه ممکن است به نفع دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق، در کارزار انتخاباتیاش باشد.
سردار اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه که مسئول حمایت و آموزش گروههای نظامی متحد در منطقه است، روز پنجشنبه در بیانیهای اعلام کرد که ایران در کنار متحد خود حزبالله که در لبنان درگیر جنگ با اسرائیل است و تحت حملات سنگین علیه رهبری و زرادخانهاش قرار گرفته، خواهد ایستاد.
رهبران اسرائیل نیز اعلام کردهاند که در صورت لزوم آماده انجام حملات مستقیم بیشتر علیه ایران هستند.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، روز پنجشنبه گفت که حملات اخیر به ایران شرایطی را ایجاد کرده که اسرائیل میتواند در دور دوم حملات، خسارات بیشتری وارد کند.
نتانیاهو در سخنرانی برای پرسنل نظامی اسرائیل گفت: «ما به نقطه ضعف آنها ضربه زدیم. لفاظیهای متکبرانه سران رژیم ایران نمیتواند این واقعیت را پنهان کند و جبران کند که اسرائیل اکنون بیش از هر زمان دیگری آزادی عمل در ایران دارد.»