سرویس خبری ایران من : در مصاحبهای، علی لاریجانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، به بررسی تحولات منطقه، شهادت سید حسن نصرالله، و چالشهای پیش روی ایران و منطقه پرداخته است. این گفتگو ابعاد مختلف مسائل راهبردی منطقه را مورد بررسی قرار میدهد.
شخصیت و رهبری شهید سید حسن نصرالله
به گزارش ایران من، علی لاریجانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت در برنامه گفتگوی ویژه خبری با موضوع بررسی آخرین تحولات منطقه حضور یافت و نکاتی را پیرامون شخصیت و رهبری سیدحسن نصرالله در مقاومت اسلامی لبنان مطرح کرد که مشروح آن را در ادامه میخوانید.
سؤال: با موضوع چهلمین روز شهادت سیدحسن نصرالله بحث را آغاز کنیم. شما در سالهای گذشته دیدارهای متعددی با شهید عزیز و بزرگوار شهید سیدحسن نصرالله داشته اید. اگر برخی خاطرات ناب آن روزها را تعریف کنید، بسیار خوب است؟
لاریجانی: همانطور که فرمودید، در این سالهای طولانی، معمولاً سالی دو بار یا سه بار همدیگر را میدیدیم، یا ایشان تشریف میآوردند به تهران یا من سفری به منطقه داشتم. معمولاً هم سه چهار ساعت بحث و گفتگو و اینها بود. همه اش پر از خاطرات است، چون او مرد بزرگی بود، هم از نظر معنوی و درجات دینی آدم فوق العادهای بود، شاید از این جهت خیلی باز نشده است و هم از نظر تأثیرگذاری در منطقه و تحولی که ایجاد میکردند.
من یک نکته را عرض کنم که واقعاً امروز ما باید به این نکته توجه کنیم، ممزوج شدن این دو حیثیت دینی و مجاهدت در راه خدا با تأثیرگذاری در منطقه باعث شده است که یک شخصیت فوق العادهای از ایشان بسازد که شاید امروز مقتدای خیلی از جوانها است. علت تأثیرگذاری ایشان در این دوره بسیار حساس منطقه هم ممزوج شدن این دو ویژگی است. اینکه خداوند تبارک میفرمایند الذین امنوا و جاهدوا فی سبیل الله باموال و انفسهم اعظم درجات عندالله، این را خدا که کمال مطلق است، یعنی درجه عظیمی به کسانی که اهل مجاهدت هستند، میدهم و این مسئله کوچکی نیست.
من فکر میکنم شهید بزرگوار ما آقای نصرالله یکی از خصوصیات شان این اصطلاحی که در ادبیات عرفانی ما است، میگویند اوتاد زمان هستند، اوتاد یعنی ستونهای روی زمین. از امام صادق نقل است، اگر این اوتاد نبودند، زمین همه اهل خودش را در خودش میبلعید. واقعاً اینطور است و یک زمانی به مناسبت عرض میکنم، من سوریه بودم، ایشان گفتند همدیگر را ببینیم، جایی بین سوریه و لبنان شبی خدمت ایشان رسیدیم و تا نیمههای شب هم خدمت ایشان بودیم. یک نکتهای گفتند که نشان میداد این آدم خیلی زنده دل هستند. زندگی ایشان سراسر هجرت و جهاد بود، ولی ایشان چنان خدا ترس بود که برای من عجیب بود.
کسی که خودش و زندگی اش را وقف کرده است؟
لاریجانی: بله یعنی کسی که هیچ چیز برای خود ندارد، ولی در عین حال در مقابل عظمت خداوند این حال را دارد یک نوع خدا ترسی است. آن نکتهای که فرمودید، من فکر میکنم خداوند وقتی کسی را دوست میدارد، اینطور است که هم در این دنیا او را محبوب مردم و خلایق میکند و هم شهادت او اینطور میشود، این نصیب هر کسی نمیشود.
بعضی از افراد هستند که آدمهای تأثیرگذاری هستند، بزرگ هستند، مرد بزرگی هستند، مردان بزرگ معمولاً دیگران را در رویدادها قرار میدهند. ممکن است یکی در هند باشد، ممکن است یکی در حوزه مسائل امنیتی باشد. مثلاً مرحوم علامه طباطبائی با تفسیر المیزان و فلسفهای که در ایران پایه گذاری کرد، رویدادساز بود، همه را درگیر کرد. یا مرحوم شهید آیت الله مطهری، اینطور بودند، یعنی رویدادساز بود و تأثیرگذار بود. شهید نصرالله اینطور بودند، یعنی زندگی او تأثیرگذاری در حوزه منطقهای داشت و شهادت او هم همینطور.
تحلیل اوضاع منطقه و مقاومت
من یادی میکنم از شهید سلیمانی که ایشان هم دردانهای بودند، این اواخر میگفتند که من باید بروم، برای من عجیب بود، مثل کسی که احساس میکند یک مأموریتی بعد از شهادت اش دارد و این نکته مهمی است. ببینید وقتی کسی شهید میشود، مخصوصاً با این وضعی که برادر عزیزمان حسن نصرالله شهید شد، به دست شقی ترین افراد شهید شدند، این در ذهن میلیونها جوان میگذرد که ما چطوری باید مثل حسن نصرالله باشیم. این مهمترین موضوعی است که میماند و مردان سیاسی متعارف این را نمیفهمند. آنهایی که نگاه راهبردی دارند، میفهمند که این مهمترین سرمایه اسلامی است. سرمایهای است که در منطقه تأثیرگذار است که میلیونها نفر دارند فکر میکنند چطور ما مثل نصرالله شویم.
این تأثیرگذار است یعنی یک الگویی شده است که خیلیها به این زیست فردی و اجتماعی رغبت کرده اند. غیر از خصوصیات باهوشی و این چیزهایی که در ایشان است، خیلی از ویژگیهای ایشان ساختنی و اکتسابی است، به همین دلیل جوانها رو میکنند. یک مطلبی مرحوم ملاصدرا دارند در مورد حرکت جوهری، یعنی انسانها نفس شان هر لحظه با دریافتهایی که پیدا میکنند، حالا خوب باشد یا بد باشد، نفس تغییر جوهری پیدا میکند؛ بنابراین انسانها اگر مثل آقای نصرالله زندگی مجاهدانه داشته باشند، این نفس به مرور شکل پیدا میکند، همان میشوند. یعنی اینطور نیست که مثل نصرالله نمیشود شد، اکتسابی است، همان مسیر را دنبال کنند، ایشان حداقل ۵۰ سال مجاهدت کردند، همان مسیر را بروند، نصرالله میشود.
تعبیر حاج قاسم هم همین بود که کسی با شهیدان زندگی نکرده باشد، شهید نمیشود؟
لاریجانی: بله همینطور است. یعنی بسیاری از خصوصیاتی که مرحوم شهید حسن نصرالله داشتند و امثال او دارند، اکتسابی است، یعنی باید افراد همین سلوک را داشته باشند. این نکته مهم سرمایه اجتماعی آینده اسلام است که اسلام شخصیتهایی دارد که این شخصیتها در قلبها قرار میگیرند و به آن اقتداء میکنند. این امیدواری تحولات آینده را زیاد میکند.
حالا که در بحث شهادت حسن نصرالله و چهلمین روز شهادت ایشان هستیم، اشاره کردیم اندک به شخصیت اثرگذار بزرگ ایشان، میخواهم بدانم که الان با ترور شهید سیدحسن نصرالله، شهید صفی الدین و فرماندههای مقاومت، رژیم صهیونیستی معتقد بود که کار حزب الله و مقاومت را تمام کرده است. برای همین پیش بینی کرد و وارد رزم زمینی هم شد، اما در آن هم شکست خورده است و پیشرفتی نداشته است. درخصوص وضع میدان توضیح بدهید، چه در غزه و چه در لبنان، با وجود شهادت فرمانده ها؟
لاریجانی: البته از نظر ظاهری یک لطمهای زدهاند. همان سیستم پیجرهایی که راه انداختند، تعداد زیادی از کادر را زدند. شهادت شهید نصرالله حادثه کوچکی نیست، یعنی من هنوز بعد از چهل روز باورم نمیشود، یعنی هر لحظه احساس میکنم ایشان هستند، یعنی این شوک بود. اما نکتهای که است اینکه باید توجه داشته باشیم بین امور ظاهری و موقت و درازمدت تفاوت مهمی است.
بعضی از امور راهبردی درازمدت است، زمان میخواهد. من وقتی هلهلهای که روی اسرائیل راه انداختند برای شهادت سیدحسن نصرالله، به یاد آن حوادث روز عاشورا و بعد از آن افتادم. البته قابل مقایسه نیستند، آن شخصیت امام حسین و یاران او، ولی در عین حال تشابه است. آن هلهله به جا ماند یا به یک حرکت بزرگ عاشورایی در طول تاریخ تبدیل شد، این هم همینطور است. یعنی درست است که اینها یک ضربه زده اند، ولی با استعدادی که حزب الله داشت، توانست مقدار زیادی ترمیم کند، کادرهای جدید آمدند، این کادرهای جدید یک ویژگی خوب دارند که جوان هستند، شجاع و جسور هستند، دیدید که اینها در همین فاصله توانستند کارشان را خوب انجام بدهند. تا حد زیادی جا را پر کردهاند، ولی نکته مهم اینکه چنان اینها را مصمم کرد، چون یکی از افراد محبوب شان را از دست دادند و بعد هم آقای صفی الدین را زدند، آن هم همینطور شخصیت محبوبی بودند، چنان در اینها اراده شان را مصمم کرده است که به این سادگی حریف اینها نمیشوند.
چشمانداز آینده و نقش ترامپ
این حادثه در غزه هم است، در مورد غزه عرض کردم، درست است که آقای السنوار یا آقای هنیه را زدند ولی تصور کنید، یک خانوادهای که ده نفرشان را رژیم اسرائیل کشته است، این آرام دارد، این اصلاً آرام ندارد. یک خشم مقدسی در اینها جوشش کرده است، اینها رها نمیکنند. خود آقای السنوار چرا السنوار امروز شد، ۲۵ سال در زندان بود، آن ۲۵ سال السنوار را ساخت.
این کشتاری که آقای نتانیاهو میکند ظاهرش این است که بله ما اینها همه را از بین برده ایم. یعنی چه از بین برده اند، یعنی مقاومت چطوری از بین رفته است، شما السنوار را زده اید، این مردمی که در غزه هستند، یک میلیون آدم هستند، اینها همه طرفدار حماس هستند، اینها که هستند. اینها هستند و دوباره سازمان پیدا میکنند، شکل و راه شان ممکن است عوض شود.
این کارهایی که کرده اید در کرانه باختری یک موج وسیعی ایجاد شد پس معلوم است که نمیتوانید حل اش کنید. من تصور میکنم یک مسیری نتانیاهو و اسرائیل دنبال میکنند که عاقبت این روشن است، یعنی خودشان را دارند مواجه میکنند با یک تعداد زیادی فرزندانی که دارند تربیت میشوند در این مسلک مجاهدت این بزرگانی که چه در غزه و چه در لبنان شهید شده اند. اینها در قلب شان یک جوششی وجود دارد.
الان میبینیم که غیر از اوضاع منطقهای که در باتلاق غزه و الان لبنان هم گیر کرده است، وزیر جنگش را عوض کرده است؟
لاریجانی: اینها اختلافاتی سر قضایای مختلف از قبل داشتهاند. یک مقدار از دلایلی که دموکراتها شکست خوردند برمیگشت به رفتار ناهنجاری که با مسلمانها در غزه داشتند یعنی نگاه به احساسات مردم نکردند و شاید من دقیق نمیخواهم بگویم ولی حدسم این است که این هم بی تاثیر نبوده است، چون خیلی از مسلمانها به آنها رای ندادند در داخل آمریکا.
لابی صهیونیستها روی دو تا حزب آن جا چمبره زدهاند، ایپک یک جریان قوی است آن جا، هر دو حزب هم از اینها بهرهمند هستند، این نتیجه، نتیجه رفتار آنها هم بوده است. نکتهای که است متن کنش و واکنشهایی که ما ایران الان وجود دارد و در آن هست، یک ماجرای راهبردی است، در ماجرای راهبردی این جور آدمهای تاکتیکی میآیند تاثیری ندارند، فرقی خیلی نمیکند.
در عالم سیاست به عدد نفوس خلایق راه است، این راه نشد، راه دیگر، مهم این است که روحیهها وجود داشته باشد، ملتی که روحیه داشته باشند، پیروز هستند، ملتی که عزا بگیرد و بترسد ره به جایی نمیبرد. تحریمها را با شدت کامل انجام دادند، میخواهد چکار بکند. در این مدت هزار و ۵۰۰ تحریم اضافه شد، افراد را تحریم کردند، آقای جنتی را تحریم کردند، خود ایشان یک وقتی شوخی کرده بود، یا آقای ظریف را تحریم کردند، تحریم افراد بیشتر جنبه اعتبار شکنی دارد، که برای ما ارزش ندارد.
ایران وقتی کشور بزرگی است باید به اندازه بزرگی خودش تصمیمات درست بگیرد، من فکر میکنم که ان شاءالله در آینده راههای برای حل این مسائل به وجود میآید، نباید ناامید بود. نباید فکر کنیم که مثلا اگر این آمد، مثلا وضع خطرناک میشود. ما باید قبول بکنیم اگر یک دست بشویم، اگر با هم کار بکنیم و واقعا برادرانه با هم کار کنیم، این قدر نیروی متخصص در ایران است که میتواند خیلی ازبارها را بردارد، من معتقدم که مشکل تحریمها را باید برداریم که تحریم مثل سنگ است جلوی توسعه ما، سنگ را باید برداریم، ولی اگر دیر شد نباید عزا بگیریم، مسلمان باید همیشه امیدوار و مثبت اندیش باشد.