سرویس خبری ایران من: در حالی که جنگ اوکراین وارد مرحله جدیدی شده، حملات پهپادی متقابل دو طرف به نقاط استراتژیک یکدیگر شدت گرفته است. این حملات که فناوری جدیدی در جنگ محسوب میشود، چهره نبرد را دگرگون کرده است.
بزرگترین حمله پهپادی به مسکو
اوکراین روز یکشنبه با دستکم ۳۴ پهپاد به مسکو حمله کرد که بزرگترین حمله پهپادی به پایتخت روسیه از آغاز جنگ در سال ۲۰۲۲ بود. این حمله موجب تغییر مسیر پروازها در سه فرودگاه اصلی شهر شد و دستکم یک نفر مجروح برجای گذاشت.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که در سه ساعت روز یکشنبه، ۳۶ پهپاد دیگر را نیز بر فراز مناطق غربی روسیه منهدم کرده است. این وزارتخانه گفت: «تلاش رژیم کییف برای انجام حمله تروریستی با پهپادهای هواپیمایی به خاک روسیه خنثی شد.»
آژانس فدرال حمل و نقل هوایی روسیه اعلام کرد فرودگاههای دومودِدوو، شِرِمِتیِوو و ژوکوفسکی مسیر دستکم ۳۶ پرواز را تغییر دادند اما سپس به فعالیت عادی بازگشتند. گزارش شده یک نفر در منطقه مسکو مجروح شده است.
مسکو و حومه آن با جمعیتی دستکم ۲۱ میلیون نفری، در کنار استانبول یکی از بزرگترین مناطق کلانشهری اروپا محسوب میشود.
تشدید حملات متقابل و تحولات سیاسی
در مقابل، اوکراین اعلام کرد روسیه در حملهای بیسابقه، ۱۴۵ پهپاد را در طول شب به پرواز درآورد که پدافند هوایی کییف ۶۲ فروند از آنها را سرنگون کرد. اوکراین همچنین گفت به یک زرادخانه در منطقه بریانسک روسیه حمله کرده است؛ منطقهای که گزارش داد ۱۴ پهپاد در آن سرنگون شدهاند.
ویدئوهای تأیید نشدهای که در کانالهای تلگرامی روسیه منتشر شده، پهپادهایی را نشان میدهد که در آسمان شهر در پروازند.
جنگ دو و نیم ساله در اوکراین در حالی وارد آنچه برخی مقامات آن را پرده آخر میخوانند شده که نیروهای مسکو سریعترین پیشروی خود از روزهای نخست جنگ را داشتهاند و دونالد ترامپ به عنوان چهل و هفتمین رئیس جمهور آمریکا انتخاب شده است.
ترامپ که در ژانویه قدرت را به دست میگیرد، در جریان کارزار انتخاباتی گفت میتواند ظرف ۲۴ ساعت در اوکراین صلح برقرار کند، اما جزئیات چندانی درباره چگونگی این کار ارائه نکرده است.
هنگامی که ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین برای تبریک پیروزی در انتخابات با ترامپ تماس گرفت، به گزارش رسانهها، ایلان ماسک مدیرعامل تسلا و از حامیان ترامپ نیز در این تماس حضور داشت. ماسک صاحب اسپیسایکس است که خدمات ارتباطات ماهوارهای استارلینک را ارائه میدهد که برای تلاش دفاعی اوکراین حیاتی است.
نوآوریهای جنگ پهپادی
کییف که خود هدف حملات مکرر پهپادی نیروهای روسی بوده، تلاش کرده با حملات پهپادی به پالایشگاهها، فرودگاهها و حتی ایستگاههای رادار هشدار اولیه استراتژیک، تلافی کند.
در حالی که خط مقدم ۱۰۰۰ کیلومتری جنگ در بیشتر مدت شبیه جنگ سنگر و توپخانهای جنگ جهانی اول بوده، یکی از بزرگترین نوآوریهای این درگیری، جنگ پهپادی است.
مسکو و کییف هر دو در تلاش برای خرید و توسعه پهپادهای جدید، استفاده از آنها به شیوههای نوآورانه و یافتن راههای جدید برای نابودی آنها – از تفنگهای ساچمهای کشاورزان گرفته تا سیستمهای پیشرفته اختلال الکترونیکی – هستند.
مسکو مجموعهای از «چترهای» الکترونیکی بر فراز شهر، با لایههای داخلی پیشرفته اضافی بر فراز ساختمانهای استراتژیک و شبکه پیچیدهای از پدافند هوایی ایجاد کرده که پهپادها را پیش از رسیدن به کرملین در قلب پایتخت روسیه سرنگون میکند.
تأثیر جنگ بر پایتخت روسیه
هر دو طرف پهپادهای تجاری ارزان را به سلاحهای مرگبار تبدیل کرده و تولید خود را افزایش دادهاند. سربازان دو طرف از ترس عمیق از پهپادها گفتهاند و هر دو طرف از تصاویر دلخراش حملات مرگبار پهپادی در تبلیغات خود استفاده کردهاند.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه که تلاش کرده مسکو را از سختیهای فرسایشی جنگ دور نگه دارد، حملات پهپادی اوکراین به زیرساختهای غیرنظامی مانند نیروگاههای هستهای را «تروریسم» خوانده و وعده پاسخ داده است.
مسکو، که به مراتب ثروتمندترین شهر روسیه است، در طول جنگ رونق گرفته و از بزرگترین افزایش هزینههای دفاعی از زمان جنگ سرد بهرهمند شده است.
نشانهای از وحشت در خیابانهای مسکو دیده نمیشد. مسکوییها سگهایشان را به گردش میبردند در حالی که ناقوسهای کلیساهای ارتدکس روسی با گنبدهای پیازیشکل در سراسر پایتخت به صدا درمیآمدند.