سرویس خبری ایران من: در پی پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، تحولات مهمی در روابط واشنگتن با مسکو و کییف در حال شکلگیری است. نخستین تماس تلفنی ترامپ با پوتین، که با هشدار درباره تشدید جنگ در اوکراین همراه بود، واکنشهای متفاوتی را در روسیه و اوکراین برانگیخته است. در حالی که کرملین از بهبود روابط در دوره جدید استقبال میکند، مقامات اوکراینی نگران تغییرات احتمالی در سیاستهای حمایتی آمریکا هستند.
نخستین تماس ترامپ و پوتین پس از پیروزی در انتخابات
دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب، روز پنجشنبه با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه گفتگو کرد. این نخستین مکالمه تلفنی میان این دو پس از پیروزی ترامپ در انتخابات بود.
به گفته افراد مطلع که به دلیل حساسیت موضوع مایل به افشای نام خود نبودند، ترامپ در این تماس که از اقامتگاه خود در فلوریدا برقرار شد، به رئیسجمهور روسیه توصیه کرد از تشدید درگیریها در اوکراین خودداری کند و حضور قدرتمند نظامی آمریکا در اروپا را به وی یادآور شد.
در این گفتگو، دو طرف درباره هدف برقراری صلح در قاره اروپا بحث کردند و ترامپ علاقهمندی خود را به ادامه گفتگوها برای “حل و فصل جنگ اوکراین در آینده نزدیک” ابراز کرد.
واکنش کرملین و تغییر لحن مسکو
مسکو در ابتدا با سردی به پیروزی ترامپ واکنش نشان داد. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین به خبرنگاران گفت که پوتین قصد ندارد با رئیسجمهور آینده “کشور غیردوستی که مستقیم و غیرمستقیم در جنگ علیه کشور ما دخالت دارد” تماس بگیرد.
اما روز پنجشنبه، پوتین علناً پیروزی ترامپ را تبریک گفت، واکنش “مردانه” او به سوء قصد در پنسیلوانیا را ستود و گفت که “آماده” گفتگو با ترامپ است.
پیشتر در روز یکشنبه، پاول زاروبین، خبرنگار شبکه تلویزیونی دولتی روسیه، مصاحبهای با پسکوف منتشر کرد که در آن سخنگوی کرملین گفت نشانهها برای بهبود روابط تحت ریاستجمهوری ترامپ “مثبت” است.
چالشهای پیش روی اوکراین
تماس ترامپ با زلنسکی در روز چهارشنبه، اگرچه در ظاهر فضایی دوستانه داشت، اما نتوانست نگرانیهای عمیق مقامات کییف را درباره آینده حمایتهای آمریکا از اوکراین در دوره ریاستجمهوری احتمالی ترامپ برطرف کند.
اوکراین برای ادامه مقاومت در برابر دشمن بزرگتر و مجهزتر خود که در ماههای اخیر پیشرفتهای نظامی قابل توجهی داشته است، ماهانه به میلیاردها دلار کمک اقتصادی و نظامی نیاز دارد. ترامپ از هزینه جنگ برای مالیاتدهندگان آمریکایی انتقاد کرده و در خفا اشاره کرده که اوکراین ممکن است مجبور شود برای صلح برخی از سرزمینهای خود، مانند کریمه را واگذار کند.
تنشهای داخلی و مسائل دیپلماتیک
تماسهای اولیه ترامپ با رهبران جهان بدون پشتیبانی وزارت امور خارجه و مترجمان دولتی آمریکا انجام میشود. تیم انتقالی ترامپ هنوز توافقنامهای را با اداره خدمات عمومی – که یک روند استاندارد برای انتقال ریاستجمهوری است – امضا نکرده است. ترامپ و مشاورانش پس از درز متن مکالمات ریاستجمهوری در دوره اول، به مقامات دولتی بیاعتماد هستند. یکی از افراد مطلع از این تماسها گفت: “آنها مستقیماً با [ترامپ] تماس میگیرند.”
تنشها میان اوکراین و کارزار انتخاباتی ترامپ پس از بازدید زلنسکی از یک کارخانه مهماتسازی در پنسیلوانیا در سپتامبر تشدید شد. این بازدید از ایالت چرخشی به عنوان یک حرکت سیاسی از سوی متحدان ترامپ، از جمله مایک جانسون، رئیس مجلس نمایندگان (جمهوریخواه از لوئیزیانا) مورد انتقاد قرار گرفت که خواستار برکناری اوکسانا مارکارووا، سفیر اوکراین در ایالات متحده شد.
یک مقام اوکراینی گفت که زلنسکی اکنون در حال بررسی نامزدهای جایگزینی او است. سفارت اوکراین در واشنگتن بلافاصله به درخواست اظهارنظر پاسخ نداد.