سرویس خبری ایران من: در شرایط حساس کنونی و با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، نگرانیهای جدی در محافل نظامی و سیاسی اسرائیل درباره احتمال اقدام ایران علیه این رژیم افزایش یافته است. این گزارش به بررسی دیدگاهها و ارزیابیهای مقامات اسرائیلی در این خصوص میپردازد.
نگرانی اسرائیل از اقدام احتمالی ایران
نگرانیهایی در محافل دفاعی اسرائیل مطرح شده مبنی بر اینکه ایران ممکن است تلاش کند از دوره پیش از بازگشت دونالد ترامپ به ریاست جمهوری برای اقدام علیه اسرائیل بهرهبرداری کند.
سیاستهای ترامپ و موضع اسرائیل
مقامات تأکید میکنند که رهبری سیاسی اسرائیل باید سیاست پیشنهادی ترامپ در قبال ایران را درک کند تا بتواند راهبرد نظامی و دیپلماتیک خود را شکل دهد. بسیاری در جامعه دفاعی معتقدند که تلاشهای دیپلماتیک برای مهار جاهطلبیهای هستهای ایران «به پایان راه خود رسیده است».
برخی مقامات دفاعی به اظهارات اخیر ترامپ در یک همایش اشاره میکنند که گفت: «ایران سلاح هستهای نخواهد داشت»، هرچند افزود که در صورت انتخاب شدن، هدفش پایان دادن به جنگها خواهد بود نه آغاز جنگهای جدید. در مورد روشهای مورد نظر او همچنان سؤالاتی مطرح است.
منابع آگاه میگویند که ترامپ در گفتگوهای خصوصی به همراهانش گفته اگر چند ماه بیشتر در دوره اول ریاست جمهوریاش وقت داشت، تحریمهای بیشتری برای بیثبات کردن اقتصاد ایران اعمال میکرد. اکنون سؤال برای اسرائیل این است که آیا دولت نتانیاهو با ترامپ در مورد دور جدید تحریمها علیه ایران همسو خواهد شد یا برای یک اقدام نظامی گستردهتر علیه تأسیسات هستهای ایران فشار خواهد آورد. تاکنون ترامپ سیاست مشخصی در مورد برنامه هستهای ایران ارائه نکرده است.
ارزیابی حملات اخیر و توانمندیهای نظامی
مقامات ارشد ارتش اسرائیل بر هماهنگی نزدیک بین اسرائیل و مقامات ارشد دولت آمریکا، از جمله فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) و متحدان بریتانیایی، در آمادگی برای حمله اخیر نیروی هوایی اسرائیل به ایران تأکید کردهاند. به گفته منابع ارشد ارتش اسرائیل، این همکاری دقت و اثربخشی عملیات را افزایش داده است.
دادههای ارتش اسرائیل نشان میدهد که این حمله با موفقیت مواضع دفاعی و تهاجمی کلیدی ایران را هدف قرار داده است. از جمله اهداف، ۱۴ سیستم رادار متصل به سامانههای موشکی زمین به هوا برای محافظت از مکانهای حیاتی ایران، چهار سامانه موشکی اس-۳۰۰ و تأسیسات تولید سوخت موشکهای بالستیک بوده است.
ارزیابیهای اسرائیل نشان میدهد این حمله توانمندیهای تولیدی ایران را به طور قابل توجهی تضعیف کرده و مواضع راهبردی آن را «بیش از هر زمان دیگری» در برابر حملات هوایی آسیبپذیر کرده است.
چشمانداز برنامه هستهای ایران
منابع اسرائیلی پیشبینی میکنند که ایران ممکن است برای جبران این ضربه، به دنبال تقویت جای پای خود در عراق، یمن، سوریه و لبنان باشد. این تقویت میتواند شامل انتقال تسلیحات پیشرفته و تلاش برای ایجاد آنچه یکی از مقامات دفاعی آن را «ارتش ترور» توصیف کرده، باشد. مقامات دفاعی همچنین خاطرنشان کردند که اگرچه ایران احتمالاً برنامههای حمله زمینی را کنار نخواهد گذاشت، اما ممکن است مسیرهای جایگزینی را از طریق سوریه یا اردن برای نفوذ نیروی رضوان از لبنان در نظر بگیرد.
ارزیابیهای اطلاعاتی اسرائیل نشان میدهد که اگرچه ایران طی سال گذشته اورانیوم بیشتری را تا سطح ۶۰ درصد غنیسازی کرده، اما هنوز به سطح غنیسازی ۹۰ درصد که برای سلاح هستهای لازم است، نرسیده است. با این حال، این پیشرفت توانایی ایران برای رسیدن سریع به غنیسازی ۹۰ درصد را افزایش داده و عملاً آن را به یک کشور در آستانه هستهای تبدیل کرده است.
ارزیابیهای بیشتر مقامات دفاعی اسرائیل نشان میدهد که با توجه به عملیات نیروی هوایی اسرائیل در یمن و ایران و ساختار برنامه هستهای ایران، نیروی هوایی اسرائیل احتمالاً بدون حمایت آمریکا با چالشهایی برای دستیابی به سطح بالایی از تخریب مواجه خواهد شد.