سرویس خبری ایران من: در پی ادامه درگیریها در نوار غزه و افزایش نگرانیهای بینالمللی درباره نقض حقوق بشر، سازمان ملل متحد گزارش جامعی از وضعیت منطقه و تخلفات صورت گرفته منتشر کرده است. این گزارش که به بررسی شش ماه اخیر میپردازد، تصویری تکاندهنده از ابعاد انسانی این بحران ارائه میدهد.
هشدار سازمان ملل درباره جنایات جنگی
بر اساس گزارش تازه منتشر شده سازمان ملل متحد، واقعیت هولناک تجربه شده توسط مردم اسرائیل و غزه از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون، نگرانکننده است. فولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، بر ضرورت پایبندی کامل و فوری اسرائیل به تعهدات خود طبق قوانین بینالمللی و قواعد جنگی تأکید کرده است.
بررسی نقض قوانین بینالمللی
تورک تصریح کرد: «بررسی ادعاهای مربوط به نقض جدی قوانین بینالمللی توسط نهادهای قضایی معتبر و بیطرف ضروری است و تا آن زمان، باید تمام اطلاعات و شواهد مربوطه جمعآوری و حفظ شود.»
کمیسر عالی حقوق بشر با توجه به مجموع اقدامات مطرح شده در گزارش و با در نظر گرفتن رویدادهای اخیر، از جمله عملیات مستمر اسرائیل در شمال غزه و تصویب قوانین تأثیرگذار بر فعالیتهای آژانس امداد و کاریابی آوارگان فلسطینی (آنروا)، بر اهمیت و فوریت این موضوع تأکید کرد.
ماهیت جرایم احتمالی
تحلیل مفصل نقض قوانین در دوره شش ماهه از نوامبر ۲۰۲۳ تا آوریل ۲۰۲۴، به طور گسترده به بررسی کشتار غیرنظامیان و نقض قوانین بینالمللی میپردازد که در بسیاری موارد میتواند مصداق جنایات جنگی باشد.
طبق این گزارش، اگر این تخلفات در قالب حملهای گسترده یا سیستماتیک علیه جمعیت غیرنظامی و در راستای سیاست دولتی یا سازمانی انجام شده باشد، ممکن است مصداق جنایت علیه بشریت تلقی شود.
این گزارش هشدار داده که اگر این تخلفات با قصد نابودی کلی یا جزئی یک گروه ملی، قومی، نژادی یا مذهبی انجام شده باشد، میتواند مصداق نسلکشی باشد.
عملکرد طرفین درگیری
براساس این گزارش، گروههای مسلح فلسطینی نیز به شیوهای عمل کردهاند که احتمالاً به آسیب رساندن به غیرنظامیان منجر شده است.
در ۷ اکتبر ۲۰۲۳، حماس و دیگر شبهنظامیان فلسطینی در مقیاسی گسترده مرتکب نقض جدی قوانین بینالمللی شدند که شامل حمله به غیرنظامیان اسرائیلی و خارجی، کشتار و بدرفتاری با غیرنظامیان، خشونت جنسی، تخریب اموال غیرنظامی و گروگانگیری بوده است.
آمار تکاندهنده تلفات غیرنظامیان
این گزارش نشان میدهد که غیرنظامیان متحمل بیشترین آسیبها شدهاند. محاصره کامل اولیه غزه توسط نیروهای اسرائیلی، قصور غیرقانونی و مستمر دولت اسرائیل در اجازه، تسهیل و تضمین ورود کمکهای بشردوستانه، تخریب زیرساختهای غیرنظامی و آوارگی گسترده و مکرر از جمله این موارد است.
دفتر حقوق بشر سازمان ملل با تأیید مشخصات فردی کشتهشدگان غزه در اثر حملات و بمبارانها، دریافته که نزدیک به ۷۰ درصد قربانیان را زنان و کودکان تشکیل میدهند که نشاندهنده نقض نظاممند اصول بنیادین حقوق بشردوستانه بینالمللی، از جمله اصل تفکیک و تناسب است.
در این گزارش آمده است که تداوم حملات و کشتار بیرویه مردم، نشان میدهد که نیروهای نظامی نه تنها به جان غیرنظامیان اهمیتی نمیدهند، بلکه با انتخاب روشهای جنگی نامناسب، آگاهانه به کشتار مردم بیگناه ادامه میدهند. در این میان، آمار نشان میدهد که کودکان بیش از هر گروه دیگری قربانی این حملات شدهاند.