سرویس خبری ایران من: در شرایطی که تنشهای مرزی میان لبنان و اسرائیل به نقطه حساسی رسیده است، تلاشهای دیپلماتیک برای برقراری آتشبس با میانجیگری آمریکا وارد مرحله تازهای شده است. موافقت لبنان و حزبالله با طرح پیشنهادی آمریکا، که با محوریت قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت مطرح شده، میتواند نقطه عطفی در مسیر پایان دادن به درگیریهای اخیر باشد.
موافقت لبنان و حزبالله با طرح آتشبس
بر اساس گفته مقامات لبنانی، لبنان و حزبالله با طرح آمریکا برای آتشبس با اسرائیل موافقت کردند. به گزارش رویترز، یک مقام ارشد لبنانی روز دوشنبه اعلام کرد که لبنان و حزبالله با پیشنهاد آمریکا برای آتشبس با اسرائیل موافقت کردهاند، هرچند درباره محتوای آن نکاتی را مطرح کردهاند. وی این تلاش را جدیترین اقدام تاکنون برای پایان دادن به درگیریها توصیف کرد. علی حسن خلیل، دستیار نبیه بری رئیس مجلس لبنان، گفت که این کشور روز دوشنبه پاسخ کتبی خود را به سفیر آمریکا در لبنان تحویل داده و آموس هوکشتاین، فرستاده کاخ سفید برای ادامه مذاکرات عازم بیروت است. اسرائیل تاکنون واکنشی به این خبر نشان نداده است.
جزئیات مذاکرات و نقش قطعنامه ۱۷۰۱
حزبالله، که یک جنبش قدرتمند مسلح مورد حمایت ایران است، از متحد دیرینه خود، نبیه بری، برای مذاکره درباره آتشبس حمایت کرده است. خلیل افزود: “لبنان نظرات خود را درباره این طرح در فضایی مثبت ارائه کرد.” وی از ارائه جزئیات بیشتر خودداری کرد و گفت: “تمامی نکاتی که ما مطرح کردیم، بر پایبندی دقیق به قطعنامه ۱۷۰۱ سازمان ملل با تمام مفاد آن تأکید دارد.” این قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل به جنگ پیشین میان حزبالله و اسرائیل در سال ۲۰۰۶ پایان داد. طبق مفاد این قطعنامه، حزبالله نباید حضور مسلحانهای در منطقه میان مرز لبنان و اسرائیل تا رود لیطانی، که حدود ۳۰ کیلومتر شمال مرز جریان دارد، داشته باشد.
چالشها و موانع پیش رو
خلیل گفت موفقیت این طرح اکنون به اسرائیل بستگی دارد و افزود اگر اسرائیل خواهان راهحل نباشد، “میتواند صد مشکل ایجاد کند.” اسرائیل مدتهاست مدعی است که قطعنامه ۱۷۰۱ هرگز به درستی اجرا نشده و به حضور نیروها و تسلیحات حزبالله در امتداد مرز اشاره میکند. لبنان نیز اسرائیل را به نقض قطعنامه از جمله پرواز جنگندهها در حریم هوایی خود متهم کرده است. خلیل با اشاره به تشدید بمباران بیروت و حومه جنوبی تحت کنترل حزبالله گفت که اسرائیل تلاش میکند “زیر آتش” مذاکره کند و تأکید کرد: “این اقدامات تأثیری بر موضع ما نخواهد داشت.”