سرویس خبری ایران من: در پی تحولات اخیر در صحنه بینالمللی و تلاش روسیه برای گسترش نفوذ خود در آسیا، سرگئی شویگو، دبیر شورای امنیت روسیه، در سفری به کابل با رهبران طالبان دیدار کرد. این دیدار که در راستای تقویت روابط دوجانبه و بررسی راههای همکاری صورت گرفت، نشاندهنده رویکرد جدید مسکو در قبال افغانستان است.
تلاش روسیه برای گسترش روابط با افغانستان
به گزارش خبرگزاریهای روسیه، سرگئی شویگو، دبیر شورای امنیت روسیه، روز دوشنبه در دیدار با رهبران طالبان افغانستان اعلام کرد که مسکو مایل به کمک برای دستیابی به صلح پایدار در این کشور است.
شویگو که پیشتر وزیر دفاع بود، همچنین تأکید کرد با توجه به حضور نظامی چندین ساله آمریکا در افغانستان، این کشور باید نقش اصلی را در بازسازی افغانستان ایفا کند.
درخواستهای متقابل روسیه و طالبان
بنا بر گزارش رسانههای روسی، رهبران طالبان از شویگو درخواست کردند تا برای کاهش فشارهای ناشی از تحریمهای آمریکا علیه دولت کابل به آنها کمک کند.
شویگو در رأس هیئتی روسی با مقامات ارشد کابل از جمله معاونان نخستوزیر و وزرای دفاع و کشور دیدار و گفتگو کرد. به نقل از خبرگزاریها، وی اظهار داشت: “مایلم آمادگی خود را برای برقراری گفتگوی سیاسی سازنده میان کشورهایمان اعلام کنم و یکی از اهداف ما تقویت روند مصالحه میان افغانهاست.”
حمله روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲ باعث شد ولادیمیر پوتین در واکنش به آنچه کرملین محاصره اقتصادی از سوی آمریکا و متحدان اروپاییاش میخواند، به سمت آسیا و دیگر کشورهای غیر غربی روی آورد.
نقش آمریکا در بازسازی افغانستان
روز دوشنبه، مسکو اعلام کرد در صورت استقرار موشکهای کوتاهبرد و میانبرد آمریکا در آسیا، استقرار موشکهای مشابه در این منطقه را مد نظر قرار خواهد داد.
شویگو تأکید کرد آمریکا که پس از ۲۰ سال حضور در افغانستان، در سال ۲۰۲۱ با عجله نیروهایش را خارج کرد، باید مسئولیت کمک به بازسازی این کشور را بر عهده بگیرد.
به نقل از وی: “باز هم صحبت از آمریکاست که همه را غارت میکند. بحث بر سر بازگرداندن داراییها و اموالی است که متعلق به افغانهاست و به نظر میرسد قصد بازگرداندن آن را ندارند، درست مانند بسیاری کشورهای دیگر مثل لیبی و سوریه. به نظر من، آمریکا باید نقش اصلی را در بازسازی افغانستان ایفا کند.”
عبدالغنی برادر، معاون نخستوزیر افغانستان در امور اقتصادی، به شویگو گفت که دولت طالبان برای کاهش فشار تحریمهای غربی به کمک مسکو نیاز دارد.
به نقل از وی: “ما تلاش کردهایم شرایط را برای افزایش صادرات کالاهای افغانستان و رشد سرمایهگذاری خارجی فراهم کنیم.”
چشمانداز همکاریهای اقتصادی
او افزود که آمریکا و کشورهای غربی پس از به قدرت رسیدن طالبان در سال ۲۰۲۱ با مسدود کردن داراییها و ممنوعیت سفر رهبران طالبان، فشارهایی را اعمال کردهاند و گفت: “بنابراین ما منتظر کمک فدراسیون روسیه برای خنثی کردن این فشارها هستیم.”
روسیه میراثدار ۹ سال حضور شوروی در افغانستان است که با هدف تقویت دولت طرفدار مسکو و مقابله با چریکهای ضد کمونیست صورت گرفت. حدود ۱۵ هزار سرباز شوروی در این درگیری جان باختند.
وزارت امور خارجه روسیه ماه گذشته اعلام کرد تصمیمی برای حذف نام طالبان از فهرست سازمانهای تروریستی گرفته شده، اما روند قانونی آن باید طی شود.
شویگو همکاری در استخراج مواد معدنی را نمونهای برجسته از همکاریهای اقتصادی پیشنهادی عنوان کرد. الکسی اوورچوک، معاون نخستوزیر روسیه نیز به مقامات طالبان گفت که روسیه مایل به مشارکت در پروژه احداث خط آهن فراافغان است.