سرویس خبری ایران من: در شرایطی که روابط ایران و اتحادیه اروپا با چالشهای متعددی روبرو است، برگزاری نشست دیپلماتیک در ژنو با حضور مقامات ارشد دو طرف، نشاندهنده تداوم مسیر گفتگو و دیپلماسی است. این نشست که به دور از هیاهوهای رسانهای برگزار شد، فرصتی برای بررسی موضوعات مهم از جمله مسائل هستهای، تحریمها و تحولات منطقهای فراهم کرد.
نشست دیپلماتیک ژنو و موضوعات مورد بحث
به گزارش خبرنگار اعزامی ایران من در ژنو، نخستین ملاقات دو طرف روز پنجشنبه میان انریکه مورا معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا با مجید تختروانچی و کاظم غریب آبادی معاونان سیاسی و حقوقی وزیر امور خارجه کشورمان در ژنو برگزار شد.
در این ملاقات به گفته مورا، مساله هستهای، ادعای دخالت ایران در جنگ اوکراین، تنشهای منطقهای و نیز ادعاهای حقوق بشری مطرح شد.
معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: حمایت (ادعایی) نظامی ایران از روسیه باید متوقف و از تشدید بیشتر تنشهای در منطقه جلوگیری شود. مساله هستهای ایران نیز به راهحل دیپلماتیک نیاز دارد.
چالشهای روابط ایران و اروپا
بر اساس برنامه اعلام شده، هیات جمهوری اسلامی ایران روز جمعه نیز ۹ آذر ۱۴۰۳ با نمایندگان سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان ملاقات خواهد کرد. مسائل روابط دوجانبه، مذاکرات هستهای، تحریمها و تحولات بینالمللی از جمله موضوعات در دستور جلسه با تروئیکا عنوان شده است.
این جلسات به دور از حضور خبرنگاران جریان دارد و زمان و مکان ملاقاتها اعلام نشده است. از این رو، اینطور به نظر میرسد که طرفها در این مقطع تمایل دارند تا در فضایی دور از جوسازیهای رسانهای بحث و تبادل نظر کنند.
جمهوری اسلامی ایران در عرصه دیپلماتیک هر فرصتی را برای تببین مواضع، طرح دغدغه ها و پیگیری مطالبات خود استفاده کرده و جلسات ژنو ادامه گفت وگوهایی است که طی سالهای اخیر با طرفهای اروپایی برقرار بوده است.
مکانیسم ماشه و تأثیر آن بر روابط
«مکانیسم ماشه» (اسپ بک) فرآیندی است که به طرفهای مقابل در برجام این امکان را میدهد که در صورت بروز اختلاف درباره نحوه اجرای این توافق، تحریمهایی را که به واسطه قطعنامه ۲۲۳۱ تعلیق شده است، طی فرآیندی احیا کنند.
جمهوری اسلامی ایران نیز هشدار داده که اگر طرفهای مقابل از این سازوکار برای مقاصد سیاسی کوتهبینانه خود استفاده کنند، این احتمال وجود دارد که دکترین هستهای ایران نیز تغییر کند.
سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه در همین پیوند گفت: اگر کشورهای اروپایی در شورای امنیت سازمان ملل تحریمها را مجدداً علیه ایران اعمال کنند، همه در ایران متقاعد خواهند شد که دکترین هستهای اشتباه بوده و باید تغییر مسیر بدهیم.
چشمانداز مذاکرات و راههای پیش رو
از طرفی سخنگوی وزارت امور خارجه انگلیس میگوید که این کشور در کنار شرکای بینالمللی خود و از طریق کانالهای مختلف دیپلماتیک، به دنبال کاهش تنش بر سر پرونده هستهای ایران است؛ اظهاراتی که نشان میدهد طرفهای مقابل بی میل به مسیر تعامل و دیپلماسی با ایران نیستند.
از این رو شاید بتوان نشست ژنو را فرصتی برای پرهیز دادن طرفهای مقابل از هرگونه اشتباه محاسباتی و تبیین دقیق دیدگاهها و مطالبات جمهوری اسلامی ایران دانست.
به گفته وزیر امور خارجه کشورمان جلسات ژنو یک طوفان فکری برای پاسخ به این پرسش است که آیا واقعا راهی برای خروج از وضعیت کنونی وجود دارد یا نه.