سرویس خبری ایران من: در شرایط کنونی لبنان و منطقه، سخنان نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان، اهمیت ویژهای دارد. او در گفتگویی، به موضوعات کلیدی از جمله نقض آتشبس، انتخاب رئیس جمهور آینده و چشمانداز سیاسی لبنان پرداخته است. این گفتگو، نکاتی را درباره آینده سیاسی لبنان و نقش نیروهای داخلی و خارجی در تحولات این کشور روشن میسازد.
وضعیت آتشبس و نقض مکرر آن
به گزارش ایران من، نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان طی سخنانی درباره تحولات مربوط به بعد از توافق آتش بس، اعلام کرد: تعداد نقض توافق آتش بس توسط اسرائیل از ۵۲ مورد فراتر رفته که به معنای نقض آشکار توافق بوده و نمیتوان اجازه داد که ادامه یابد.
نبیه بری تاکید کرد: تماسهایی با نهادهای بینالمللی مربوط جهت رسیدگی به این تجاوزات اسرائیل و نقض توافق آتش بس صورت گرفته و امیدواریم که تکمیل کمیته نظارت بر اجرای آتش بس بعد از پیوستن فرانسه به آن، منجر به اجرای دقیق توافق گردد.
تجربیات مذاکرات صلح و یاد شهید نصرالله
رئیس پارلمان لبنان در گفتگو با روزنامه الجمهوریه درباره تجربهای که در مذاکره برای پایان جنگ، پشت سر گذاشت، گفت: این اولین بار نیست که من مسئول مذاکره برای آتش بس بودم و قبلاً در سال ۲۰۰۶ هم تجربه مشابهی را داشتم. اما تنها تفاوت بزرگ میان آن دوره با زمان کنونی، این است که در سال ۲۰۰۶ یک ستون بزرگ و اصلی یعنی شهید سید حسن نصرالله، کنارم بود که اکنون نیست و بسیار دلتنگ او هستم.
چشمانداز انتخاب رئیس جمهور
نبیه بری درباره پرونده انتخاب رئیس جمهور در لبنان بعد از آتش بس اظهار داشت که امیدوارم جلسه ۹ ژانویه منجر به انتخاب رئیس جمهور شود. من با ابتکار شخصی خودم این تاریخ را برای جلسه انتخاب رئیس جمهور تعیین کردم و قبلاً هم گفته بودم، به محض رسیدن به آتش بس، تاریخی را برای برگزاری این جلسه مشخص خواهم کرد. بحث انتخاب رئیس جمهور و تاریخی که برای جلسه تعیین کردهام، با هیچ طرف خارجی هماهنگ نشده و حتی ژان ایو لودریان، فرستاده فرانسه هم قبل از سفر به بیروت از این تصمیم من مطلع نبود.
وی افزود که من به اعضای کمیته پنج جانبه (مصر، قطر، عربستان، فرانسه و آمریکا) اطلاع دادهام که امیدوارم به ما کمک کنند تا به آنچه که ما میخواهیم برسیم، نه آنچه که آنها میخواهند. رئیس جمهور جدید لبنان توسط خود لبنانیها انتخاب میشود و هر چقدر هم مداخله خارجی در این زمینه وجود داشته باشد، باز هم خود لبنانیها رئیس جمهور را انتخاب میکنند.
این مقام لبنانی خاطرنشان کرد: در فاصله زمانی از تاریخ جلسه پارلمان، تلاشها در راستای توافق و اجماع بر سر انتخاب رئیس جمهور مورد قبول اکثر فراکسیونهای پارلمانی متمرکز خواهد بود، اما حتی اگر اجماعی هم صورت نگیرد تا پایان به این تلاشها ادامه میدهیم. اولویت ما تلاش برای توافق بر سر نامی است که بتواند ۸۶ رای را به دست بیاورد تا آغاز کار او با یک حمایت گسترده ملی باشد.
آینده سیاسی لبنان و تشکیل دولت جدید
نبیه بری درباره ماهیت رویکرد جنبش امل و حزب الله به رئیس جمهور آینده و ویژگیهای او گفت: از نظر ما رئیس جمهور آینده لبنان لزوماً نباید نزدیک به حزب الله و جنبش امل باشد، اما مهم این است که او با این جنبشها و همچنین هیچ مولفه دیگری در لبنان دشمنی نکند.
رئیس پارلمان لبنان در خصوص اینکه آیا همچنان از سلیمان فرنجیه، رئیس جریان المرده و نامزد پیشنهادی حزب الله حمایت میکند یا نه، گفت: معلوم است که از او حمایت میکنم و هیچ مانعی برای توافق بر سر انتخاب او وجود ندارد؛ به ویژه اینکه سلیمان فرنجیه هرگز خود را به عنوان کاندیدای چالشی معرفی نکرده است.
نبیهبری در پایان درباره تشکیل دولت لبنان بعد از گذشت مدت طولانی از اداره این کشور با دولت موقت هم، اظهار داشت که تشکیل دولت جدید یک ماه بعد از انتخاب رئیس جمهور امکانپذیر است.