سرویس خبری ایران من: پلتفرم کارزار به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای مشارکت مدنی در ایران، با عبور از مرز چهل میلیون امضا، نقطه عطف مهمی را در تاریخ فعالیتهای مدنی کشور رقم زده است. در نشستی که با حضور مقامات ارشد دولتی و فعالان مدنی برگزار شد، اهمیت این دستاورد و نقش آن در تقویت گفتگوی میان مردم و دولت مورد بررسی قرار گرفت. این پلتفرم توانسته است با ایجاد فضایی برای طرح مطالبات مردمی، گامی مهم در مسیر تحقق دموکراسی مشارکتی بردارد.
گزارش نشست ویژه چهل میلیونی شدن پلتفرم کارزار
در این گزارش به بررسی نشست مهم “چهل میلیونی شدن پلتفرم کارزار” میپردازیم که با حضور مقامات ارشد دولتی و فعالان مدنی برگزار شد. این نشست نقطه عطفی در تاریخ مشارکت مدنی و گفتگوی مستقیم میان مردم و دولت محسوب میشود.
سخنان مقامات دولتی درباره اهمیت کارزار
به گزارش ایران من، فاطمه مهاجرانی با حضور در جمع کنشگران و نویسندگان کارزارها در نشست ویژه «چهل میلیونی شدن پلتفرم کارزار» و پس از شنیدن سخنان و دغدغه های فعالان کارزارها، گفت: «با هر امضا شما تلاش می کنید که یک گام برای حل مسئله بردارید. امضا کردن شما کار بزرگی است و مسئولان را ملزم می کند تا پاسخ دهند. بعد از ۴۰ سال گفتگو را یاد گرفتهایم این بر اثر آگاهیبخشی اتفاق افتاده است. ما به کارزار آمدهایم تا بگویم ما آمادگی شنیدن صدای مردم را داریم و میشنویم.»
سخنگوی دولت گفت: کنشگران در پی جستن سعادت مردم هستند. شما کنشگران کمک میکنید که ما صداهای مردم را بشنویم و این یک شیوه درست و مدنی خوب است. اصل هویت دولت برای جامعه مدنی است و ما باید جایگاهمان را در جامعه حفظ کنیم.
مهاجرانی با اشاره به تلاشهای نویسندگان کارزارهای پرامضا و دست اندرکاران این پلتفرم، افزود: «شما در حال گسترش فرهنگ پاسخگو بودن هستید. در بستر دینی ما به شدت روی حق مردم و پاسخگو بودن تأکید شده است اما در حکومتها کمتر آن را دیدهایم. در تاریخ ایران به طور مشخص والیان همواره احساس میکردند که رابطه میان مردم و حکومت، رابطه ارباب و رعیت است. اما حالا این فضا شکسته است و البته ۴۰ و اندی سال برای تمرین دموکراسی خیلی کم است.»
سخنگوی دولت در پاسخ به یکی از نویسندگان کارزار درخصوص لایحه امنیت زنان، گفت: کار شما کنشگران بسیار با ارزش است اما متاسفانه تعریف مسئولان از امنیت متفاوت است و دربرخی موارد از مسائل فهم درست و مشترکی وجود ندارد.
دستاوردها و چالشهای پلتفرم کارزار
حامد بیدی مدیرعامل پلتفرم کارزار در ابتدای این نشست ضمن ارائه گزارشی از موضوعات ۴۰ میلیون امضای پلتفرم، از چالشهای امنیتی و قضایی بیشماری که طی هفت سال گذشته در مسیر فعالیت این پلتفرم رخ داده است گفت و از اعمال محدودیتها برای انتشار مطالبات واقعی مردم ابراز تأسف کرد.
وی در ادامه افزود: ما از مرز ۴۰ میلیون امضا عبور کرده و به متوسط ماهانه یک میلیون امضا رسیدهایم که در نوع خود بینظیر است. این امضاها توسط بیش از ۱۷ میلیون شهروند ایرانی برای بیش از ۳۴ هزار کارزار ثبت شده است. در حال حاضر به طور میانگین هر ماه ۹۲۰ کارزار جدید ایجاد میشود.
مدیرعامل کارزار با اشاره به اینکه کارزار نوعی فناوری شهروندی است که تلاش میکند به بلندتر شدن صدای بیصدایان و افزایش قدرت بیقدرتان کمک کند، گفت: «باور داشتیم اگر سمت جامعه بایستیم، بالاخره حکومت ناچار به گفت و گو با مردم میشود. کارزار تهدیدی جدی برای حکومتهای تمامیتخواه است، اما میتواند بهترین فرصت برای حکومتهای مردمی باشد.»
دیدگاههای کنشگران و فعالان مدنی
محمد مهدی کلانتری، کنشگر میراث فرهنگی و نویسنده کارزار بیان کرد: « ۸ هکتار به اسم اتصال بین الحرمین تخریب شد. سپس در دولت آقای احمدی نژاد اتفاقات دیگری افتاد. در دولت آقای روحانی متوقف شد و دوباره در دولت سیزدهم طرح به راه افتاد و اختیارات را به استان تفویض کردند. کارزاری در همان زمان راه انداختیم با مطالبه شبانه روزی، دیوان تفویض اختیار استانی را باطل کرد. سپس میراث فرهنگی ۳۶۰ هکتار را ثبت ملی کرد. اما متاسفانه تولیت حرم شاهچراغ در چند ماه گذشته گودبرداری را شروع کرده و شکایت دوم را همین امروز از من ثبت کرده است.»
حر منصوری، فعال محیطزیستی و نویسنده کارزار پتروشیمی میانکاله گفت: «در موضوع پتروشیمی میانکاله تقریبا تمام نهادهای دولتی تایید کردند که این اتفاق غیرقانونی است و تمام مجوزها لغو شد اما همچنان این زمین دست آن فرد باقی مانده و پرونده دادگاه من باز است.»
میلاد نوری، کنشگر حق اینترنت گفت: «اگر امنیت روانی جامعه آنقدر متزلزل هست که با توییت و کارزار یک فرد مختل می شود این مسئله تقصیر سیاستمداران هست. شاید سیاستمدران دیدگاه ها و بازخوردهای متفاوتی داشته باشند اما از یک جایی به بعد برای ما در یک گروه یکسان قرار گرفتهاند.»
محمدرضا جلاییپور، کنشگر سیاسی و نویسنده کارزار بیان کرد: «در جامعهای که قدرت تشکل مردمی ضعیف است ۴۰ میلیون امضا برای کارزارها سرمایه مهمی به شمار میآید و از طرفی برای حاکمیت هم سرمایه اجتماعی به حساب میآید و منبع اطلاعات مهمی برای شناخت جامعه است.»