سرویس خبری ایران من: سقوط نظام بشار اسد در سوریه، تحولی بنیادین در معادلات خاورمیانه به شمار میرود. این رویداد که با واکنشهای متفاوت بازیگران منطقهای و بینالمللی همراه شده، به ویژه از منظر رژیم اسرائیل حائز اهمیت است. در این گزارش، تریتا پارسی، تحلیلگر برجسته مسائل خاورمیانه، به بررسی موضع اسرائیل در قبال این تحول مهم میپردازد و چشمانداز آینده روابط منطقهای را ترسیم میکند.
واکنش اسرائیل به سقوط اسد
تریتا پارسی، تحلیلگر مسائل سیاسی در نشست دوحه به شبکه الجزیره گفت که اسرائیلیها احتمالاً از سقوط دولت اسد در سوریه «محتاطانه خرسند و خوشبین» هستند.
پارسی که معاون اجرایی موسسه کوئینسی برای سیاستگذاری مسئولانه است، اظهار داشت: «از یک سو، وارد آمدن ضربهای سنگین به ایران، محدود شدن دسترسی تهران به لبنان و تضعیف کل محور مقاومت برای اسرائیل دستاورد مثبتی به شمار میرود… اما از سوی دیگر، پس از این چه خواهد شد؟»
تغییر موضع تلآویو
وی افزود که در گذشته، دولت اسرائیل تا زمانی که اسد ضعیف و غیرتهدیدآمیز باقی میماند، او را به مخالفان ترجیح میداد، اما به نظر میرسد دیدگاه تلآویو در ماههای اخیر «تغییر کرده است». با این حال، او خاطرنشان کرد که این سناریو برای اسرائیل چندان «خوشایند» نیست.
پارسی تصریح کرد: «آنچه مشخص است، اسرائیل از این وضعیت بهرهبرداری میکند و در حال ایجاد منطقه حائل است. جامعه بینالملل و ایالات متحده هیچ اعتراضی نمیکنند. با این حال، بعید است این وضعیت بدون واکنش دولت جدید سوریه ادامه یابد.»
مسئله فلسطین و آینده سوریه
این تحلیلگر درباره موضع احتمالی هیئت تحریر الشام و دیگر گروههای مخالف نسبت به مسئله فلسطین گفت که مردم غزه و کرانه باختری در مجموع «همدلی زیادی با انقلاب سوریه داشتهاند».
وی در پایان افزود: «اینکه دولت جدید سوریه ناگهان وانمود کند مسئله فلسطین که محرک اصلی تحولات خاورمیانه است، اهمیتی ندارد، برایم شگفتآور است. به هیچ وجه چنین چیزی را محتمل نمیدانم.»